Veelgestelde vragen (FAQ)

Is data.overheid.nl een marktpartij?

Nee, data.overheid.nl is het Nationale dataportaal van de Nederlandse overheid. Het dataportaal valt onder beheer van het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP) dat in dienst van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties werkt.

Van wie is de data op data.overheid.nl?

90% van de data wordt door andere overheden gepubliceerd. De datasets waar als data-eigenaar Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties (KOOP) achter staat, daar zijn wij de data-eigenaar van. Data.overheid.nl is vooral een verwijzingsindex en is in het leven geroepen zodat alle overheidsdata op een centrale plek verzameld wordt. 

Wanneer kan ik een dataverzoek indienen?

Je kunt een dataverzoek indienen als je de data zelf niet kunt vinden, team data.overheid.nl kijkt dan met je mee. Hier kun je een dataverzoek indienen. Ook kunnen wij vanuit het dataportaal contact opnemen met overheidsorganisaties om te vragen of data beschikbaar zijn of komen.

Kan ik een Wob-verzoek indienen op data.overheid.nl?

Je kunt bij ons geen Wob-verzoek indienen, dit kan je alleen doen bij desbetreffende overheidsorganisatie.

Hoe publiceer ik mijn datasets op data.overheid.nl?

Indien je werkzaam bent voor een (semi-)overheidsorganisatie, kun je overheid gerelateerde data publiceren op het portaal. Meer informatie vind je hier.

Kan ik ook toepassingen met open data vinden op data.overheid.nl?

Ja, in de toepassingencatalogus kun je zien welke toepassingen er door anderen met open data zijn gemaakt. Heb jij ook een toepassing met open data, voeg hem dan hier toe.

Ik ben op zoek naar meerdere datasets binnen een thema, kan ik dat op data.overheid.nl vinden?

Op de homepage vind je alle thema's die we beschikbaar hebben. 

Kan ik een nieuwsbericht plaatsen op data.overheid.nl over data?

Dat kan zeker. Stuur een e-mail naar: data@koop.overheid.nl in overleg zullen we dit dan plaatsen op de actualiteitenpagina.

Waar vind ik informatie over het gebruik van data?

Lees hier meer over datagebruik. 

Organiseren jullie ook bijeenkomsten?

Ja, dat doen wij zeker! Zo’n twee tot vier keer per jaar organiseren wij bijeenkomsten, ook digitaal. Blijf hier op de hoogte en lees terug welke bijeenkomsten we eerder hebben georganiseerd.