Zoeken naar data

Hulp bij het zoeken naar data

Data.overheid.nl biedt hergebruikers ondersteuning bij het vinden van open data van de overheid. Data.overheid helpt om data te openen die nog niet beschikbaar is, om data vindbaar te maken en kan helpen om contactpersonen te vinden binnen de overheid. Een verzoek om ondersteuning begint met een dataverzoek. Tevens kun je feedback geven op datasets op data.overheid.nl.

Een dataset zoeken van de overheid

Data.overheid.nl is het Nationale dataportaal van de Nederlandse overheid. Alle datasets die de overheid beschikbaar stelt moeten op den duur op data.overheid.nl te vinden zijn. Het zoeken naar een dataset werkt net als in Google: geef in de zoekbox op de homepage een zoekterm op en de zoekresultaten worden getoond. Data.overheid.nl biedt vervolgens een mogelijkheid om de zoekresultaten te filteren, bijvoorbeeld op data-eigenaar of thema. 

Het is ook mogelijk om te beginnen met bladeren door de beschikbare datasets. Druk hiervoor de zoek button zonder een trefwoord in te geven. Of kies een thema uit de themalijst op de homepage. 

Data niet gevonden?

Het is mogelijk dat de dataset die je zoekt niet beschikbaar is of nog niet beschikbaar is gesteld. Het is ook mogelijk dat de data wel beschikbaar is, maar dat deze op basis van je trefwoorden of zoekfilters niet kan worden gevonden. Voor hulp bij het zoeken of het aanvragen van data die je niet kunt vinden kun je een dataverzoek doen. Een dataverzoek is een informeel verzoek aan het team van data.overheid.nl om ondersteuning te leveren bij het vinden van specifieke data. Lees hier verder over hoe dataverzoeken op data.overheid.nl werken.

Kwaliteit van de informatie over datasets

De informatie (metadata) over datasets is dynamisch. Links naar databronnen kunnen veranderen, nieuwe data wordt toegevoegd of de informatie over de data kan inmiddels afwijken van de werkelijke situatie. Het team van data.overheid.nl levert samen met de data-eigenaren veel inspanning om de kwaliteit van de informatie zo goed mogelijk te waarborgen. Zie je hierin fouten? Laat het ons en/of de data-eigenaar weten door een feedback verzoek in te dienen.  

Kwaliteitsindicatoren

Indicatoren die door data.overheid.nl worden gemeten: 

  1. Kwaliteit van links: dit meten we middels de linkchecker. Het aantal werkende links moet altijd boven de 95% liggen. Data-eigenaren wordt gevraagd om datasets met niet werkende links aan te passen; indien dit niet binnen afzienbare tijd gebeurt, wordt de dataset verwijderd van data.overheid.nl. 
  2. Eisen en uitgangspunten: minimaal volledig invullen van de verplichte DCAT-velden en het aanleveren van een werkende link of webservice-koppeling. 

Mocht je vragen hebben over het zoeken, vinden of het gebruik van open data, dan kun je contact opnemen met data@koop.overheid.nl.