Aankondigingen over uw buurt
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
Eind 2050 moeten alle gemeentes in Nederland van het gas af zijn. Dit lijkt nog ver weg maar er zijn nog veel inzichten nodig om deze ambitie vanuit het Klimaatakkoord te behalen.
Met behulp van de Datavoorziening Energietransitie gebouwde omgeving (DEGO) en het Wijkpaspoort Warmtetransitie kunnen gemeentes deze inzichten verkrijgen. We vroegen Paul Suijkerbuijk wat zijn aandeel is geweest in de totstandkoming in de datavoorziening en hoe data bijdraagt aan het komen tot de energietransitie tot DEGO en Wijkpaspoort.
YAZULA is een locatie based communicatieconcept. Informatie wordt op basis van relevantie in een bepaald gebied ontsloten. Het is een open platform, dus organisaties kunnen na accreditatie toegang krijgen tot het platform.
We vroegen Marcel Timmermans en Jan Vroomans, oprichters van YAZULA, naar de ins en outs van deze toepassing, hoe zij op het idee kwamen om YAZULA te maken en wat er zoal bij de ontwikkeling van deze toepassing kwam kijken.
Jaap van Velzen is socioloog, tekstschrijver en creatief ondernemer. Hij houdt zich graag bezig met open data en toepassingen met open data.
Zo legde hij het verband tussen verschillende data en procesonderdelen binnen de woningmarkt. Een actueel onderwerp waar tegenwoordig veel over wordt gesproken, in het nieuws maar ook binnen kenniskringen en op de werkvloer. We vroegen Jaap naar zijn casus met betrekking tot de woningmarkt.
Mirthe Heikens en Gert Nijsink werken beiden bij Rijkswaterstaat. Samen beheren zij de Klimaatmonitor.
De Klimaatmonitor is een monitoringportaal voor decentrale overheden. Met deze toepassing kunnen zij met de gegevens in dit portaal, de voortgang van de energietransitie volgen en hun beleid evalueren en bijsturen. Belangrijke thema’s binnen de Klimaatmonitor zijn CO2-uitstoot, energieverbruik en hernieuwbare energie. We vroegen Mirthe en Gert hoe de klimaatmonitor tot stand is gekomen.
Atlas van de Regio brengt de ruimtelijke ontwikkelingen van Nederland in kaart. Wat kun je zoal aflezen op deze kaart en wat was de drijfveer voor het ontwikkelen ervan?
Naast kaarten over recente ruimtelijke, demografische en economische ontwikkelingen brengt de atlas ook toekomstige ruimteclaims in beeld. We vroegen Kersten Nabielek naar het ontstaan van de toepassing, en de uitdagingen die bij deze ontwikkeling kwamen kijken.
De ontwikkelaars van AgroDataCube bedachten dé oplossing om met behulp van open data alle landbouw data overzichtelijk onder te brengen op één plek.
We vroegen de ontwikkelaars van deze toepassing naar de ins en outs en wat hun drijfveer was voor het realiseren van deze toepassing. Waar liepen zij tegenaan? Wat zouden ze misschien anders hebben gedaan? En hoe hebben zij deze toepassingen samen ontwikkeld.
Wouter van Bijsterveld ontwikkelde de toepassing AlleCijfers.nl. Op deze website worden gegevens die openbaar beschikbaar zijn, zo duidelijk mogelijk als informatie getoond.
Hoe kwam Wouter op het idee om deze website te ontwikkelen en wat waren zijn drijfveren? Je leest het in dit impact interview.
Ontdek een schat aan Gelders erfgoed. Met ruim 480.000 objecten is dit het meest volledige beeld van al het Gelderse erfgoed. We vroegen Vincent Jacobs, een van de managers van Driebit, naar het ontstaan ervan en wat zijn drijfveren zijn.
Data is altijd en overal. Hoe zorg je ervoor dat je altijd over de meest recente data en bronnen beschikt?
We vroegen het Richard de Boer, Product Director bij Oberon, en medeontwikkelaar van de app ‘Voordat het nieuws was’. Deze toepassing helpt je bij het vinden van relevante stukken van de raad en staten bij het laatste (online) nieuws.
GoOV is de ideale app voor mensen die de mogelijkheid willen om zelfstandig, veilig en vol vertrouwen te reizen met het openbaar vervoer.
De app is te installeren op de mobiele telefoon en helpt mensen met een beperking zelfstandig op pad te gaan. We vroegen Bram Chaudron, directeur van GoOV, naar de ins en outs van deze app.
Movimaps Veiligheidsratio fiets won vorig jaar de vijfde editie van de SODA awards.
Deze toepassing geeft inzicht in de balans tussen fietsongevallen en het fietsgebruik. We vroegen Richard van de Werken, eigenaar van Hastig en ontwikkelaar van deze toepassing, hoe hij erop is gekomen om deze toepassing te ontwikkelen.
Met open data kun je ook in kaart brengen wat voor een bepaalde groep mensen belangrijk is.
Zo ontwikkelde Sjoerd van der Hoorn de toepassing moethetraamdicht.nl. Zo kunnen omwonenden van Schiphol zien wat de verwachtte drukte is rondom het vliegverkeer.
Hoe zoek, structureer en analyseer je data in een wereld met een stortvloed aan data?
De wereld krijgt een stortvloed van data over zich heen. In al die data zit heel veel nuttige informatie verstopt. Helaas heeft niet iedereen de tijd, vaardigheden of middelen om het eruit te halen. Daarom zoekt, structureert en analyseert Datagraver data. Onder andere met data over Corona. Voor wie doen ze dat? En hoe vinden ze de juiste data? We vroegen het Stephan Okhuijsen, Chief Datagraver.
Impact story Rijden de treinen
Het begon als grapje, maar werd onder veel treinrezigers populairder dan de app van de NS zelf.
Rijden de Treinen is een app en website waarop je als reiziger kunt zien of de treinen (op tijd) rijden. Bijvoorbeeld tijdens een sneeuwwinter. Heel handig, omdat de app van de NS daar kansen liet liggen. Zelfs machinisten en conducteurs zijn fan. We spraken ontwikkelaar Geert over de impact van zijn applicatie.
Check-the-facts: open data en een geïnformeerde samenleving
Data.overheid.nl is de centrale plek voor overheidsdata en maakt overheidsdata zo zichtbaar en vindbaar. Er staan momenteel al bijna 15.000 datasets op data.overheid.nl! Deze data biedt een schat aan waardevolle informatie die van pas komt bij het maken van maatschappelijke beslissingen mits je die waardevolle informatie uit de ruwe data kunt vertalen.
Hoe visualiseer je data, zodat nieuwsberichten beter te begrijpen zijn?
Het LocalFocus dataplatform helpt journalisten en verslaggevers om data beter te visualiseren, op een makkelijke en snelle manier. Daardoor is nieuws beter te begrijpen door een grote groep mensen. In het platform worden vele databronnen gecombineerd. Hoe werkt zoiets? En waar liepen ze tegenaan bij de ontwikkelingen? Data.overheid.nl interviewde Jelle Kamsma van LocalFocus.
Boer&Bunder: hoe je met Open Data een applicatie ontwikkelt waar 550.000 gebruikers plezier van hebben.
In Nederland zijn 700.000 landbouwpercelen. Boer&Bunder laat zien welke data allemaal relevant is voor die 700.000 landbouwpercelen. En iedereen die geïnteresseerd is in landbouw kan daar zijn ding mee doen. Dat kan een agrarische makelaar zijn, dat kan een boer zijn, dat kan milieudefensie zijn, het kan een provincie zijn. Kunnen jij en ik zijn, een landbouwvereniging. Data.overheid.nl sprak Mark Gooskens, die als product-owner betrokken was bij de ontwikkeling en uitrol ervan.
Hoe een persoonlijke frustratie leidde tot een succesvolle app.
OmgevingsAlert is een app die gebruikers informeert over vergunningaanvragen, bestemmingsplanwijzigingen of bijvoorbeeld evenementenvergunningen in de buurt. In dit interview vertelt Christiaan Rasch, initiatiefnemer en mede-eigenaar van OmgevingsAlert, waarom ze deze App ontwikkelden en wat de impact ervan is.
Hoe publiceer je gevoelige herbruikbare open data, conform de Linked Data Standaarden?
De verkaufsbucher is een indrukwekkende dataset met verkooptransacties van (voornamelijk) joodse huizen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze dataset is in samenwerking tussen het Nationaal Archief en Kadaster omgezet naar Linked Open Data, op basis waarvan de Verkaufsbucher Data Story en Verkaufsbucher zoeker is ontwikkeld. Wat komt er bij zo’n project kijken?
Hoe maak je sociaal maatschappelijk impact met open data?
Fietsen is gezond. Maar elke dag verder dan 12 kilometer naar school fietsen is misschien wat te veel van het goede. Hoe zorg je er als schoolbesturen samen voor dat leerlingen niet te ver hoeven te fietsen? Welke scholen sluit je bij een krimpend leerlingenaantal? Om dat te bepalen is de fietsafstand naar school belangrijk om te weten. Marcel Dekker maakte sociaal maatschappelijk impact door de fietsafstanden naar alle schoollocaties in Nederland inzichtelijk te maken. Hoe deed hij dat?
Hoe zet je data in voor een vlotte doorvaart?
Hoe bereik je tijdswinst c.q. een vlotte doorvaart door een betere informatie-uitwisseling tussen (vaar)wegbeheerders, de scheepvaart en het wegverkeer? Daarvoor is de informatievoorziening Blauwe Golf Verbindend (BGV) opgezet. Partners (mede-vaarwegbeheerders) richten zich op het delen en distribueren van data over de geplande en actuele statusgegevens van bruggen en sluizen en de beschikbaarheid van ligplaatsen langs de vaarwegen en in de havens. Het indrukwekkende resultaat bekijk je hier.
Wat voor weer is het vandaag?
Geen onderwerp is meer besproken dan ‘het weer’. Of het nou regent, sneeuwt of de zon schijnt, de gemiddelde Nederlander praat er graag over. Martijn de Meulder bouwde de app ‘Het Weer in Nederland’ die nu zo’n driehonderdduizend actieve gebruikers heeft. Wat komt daarbij kijken? En welke toepassingen maakt hij nog meer? Je leest het in dit interview.
De mobiliteit in de Metropoolregio Amsterdam: hoe maak je die slimmer, groener en veiliger?
“OK, ik wil of moet digitaliseren, maar waar begin ik mee. En hoe?”. Veel overheden (en bedrijven) worstelen hiermee. Op nationaal niveau is de Data Top 15 gedefinieerd met de belangrijkste data die digitaal op orde gemaakt moet worden. Maar concrete richtlijnen of aanpak ontbraken hier nog vaak. Daarom werd de Datapedia Smart Mobility gelanceerd. Wat maakt deze Wikipedia voor Data zo interessant? We vroegen het aan thematrekker voor Data & Digitalisering; Jasper Soetendal.
Het is veelvuldig in het nieuws gekomen: de aardbevingen in Groningen, als gevolg van gaswinning. Kor Dwarshuis is zelf geboren Groningen en daarnaast webdeveloper, datavisualiseerder en verhalenverteller. Hij maakte een aantal interessante data visualisaties en gebruikte daarvoor verschillende bronnen. Hoe breng je al die verschillende data samen tot een overzichtelijk geheel? Je leest het in deze impact story over Aardbevingen Groningen.