Impact story: Driebit Musea & Erfgoed

Ontdek een schat aan Gelders erfgoed. Met ruim 480.000 objecten is dit het meest volledige beeld van al het Gelderse erfgoed. We vroegen Vincent Jacobs, een van de managers van Driebit, naar het ontstaan ervan en wat zijn drijfveren zijn.

Kun je jezelf even kort voorstellen? Wie ben je en waar werk je?

Mijn naam is Vincent Jacobs, ik werk als Strategy Director voor het Amsterdamse creatieve internetbureau Driebit.

Aan welke toepassing heb je gewerkt?

Ik heb gewerkt aan de toepassing CollectieGelderland.nl

Voor wie heb je dat gedaan en waarom?

We hebben deze site gebouwd in opdracht van de Provincie Gelderland in samenwerking Erfgoed Gelderland, de koepelorganisatie van de erfgoedsector in Gelderland. De technische partner was Picturae.

Welk probleem los je daarmee op?

Erfgoed Gelderland biedt alle kunst- en erfgoedinstellingen van Gelderland de mogelijkheid om hun collecties online en in gezamenlijkheid te tonen. De collectie bevat meer dan 500.000 schilderijen, foto's en andere objecten.

Wat betekent deze toepassing voor de gebruiker?

De gebruiker kan al die verschillende collecties vanaf één punt benaderen en ze bovendien in samenhang doorzoeken. Het geheel is meer dan de som der delen: kleine collecties vullen de grote collecties aan, bijvoorbeeld doordat ze veel hebben van een bepaald onderwerp. De grotere collecties bieden een breed fundament.

Wat is er veranderd voor je gebruikers sinds ze deze toepassing hebben?

Er bestond al een CollectieGelderland. Deze nieuwe versie biedt meer zoekmogelijkheden, een modernere interface die het bekijken van objecten fijner maakt (een detailzoom en een achtergrond die mee kleurt ) en beeldherkenning door Artificial Intelligence, waardoor bezoekers onverwachte pareltjes kunnen ontdekken.

Welke data gebruik je hiervoor?

We gebruiken hiervoor de geaggregeerde data uit alle deelnemende instellingen, dit wordt verzorgd door technische partner Picturae.

Elk project kent ook uitdagingen. Waar liep jij tegenaan?

Er waren veel partijen betrokken bij dit project: als formeel opdrachtgever de provincie, als gedelegeerd opdrachtgever Erfgoed Gelderland, deelnemende instellingen, Picturae en natuurlijk wij zelf. Het bewerkstelligen van consistente data die geschikt is voor een eindgebruikersinterface (en dat zijn andere eisen dan collectiebeheer) was best een klus.

Als je terugkijkt: wat is dan anders gelopen dan je dacht?

We zouden misschien andere technische keuzes gemaakt hebben. Maar dat is bijna altijd zo :)

Wat is je persoonlijke band met het onderwerp?

Driebit ontwikkelt regelmatig sites voor musea en erfgoedinstellingen. Binnen het team is er een grote liefde voor kunst en cultuur, dus wij werken met erg veel plezier aan dit soort opdrachten.

What's next? Wat staat er op de planning op het gebied van data?

We zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van meer componentgebaseerde collectiesites. Hiermee kunnen we vaker putten uit eerder ontwikkelde softwarecomponenten. Dat is een uitdaging, omdat elke collectie toch weer anders is en ook andere eisen stelt aan de manier waarop hij wordt vormgegeven. 

Wat kan Data.Overheid.nl voor je betekenen? Waar heb je behoefte aan?

Zelf zou ik het heel leuk vinden als de collectie nog meer wordt verbonden met de huidige tijd. Een object uit de collectie dat wordt verbonden aan een huidige locatie, een nog altijd bestaand monument of een historische gebeurtenis, dat geeft context en daarin is digitaal ijzersterk. Daar hebben we natuurlijk datasets voor nodig, maar ook geschikte metadata in de collectie.

Is er nog iets anders dat je over dit onderwerp kwijt wilt?

Lees vooral even: https://www.driebit.nl/nl/werk/collectiegelderland

Als mensen na het lezen behoefte hebben aan meer informatie, waar kunnen ze dan terecht?

Zie hierboven.

Meepraten over de impact van data?

Word gratis lid van onze data communities, binnen 1 minuut heb je een account aangemaakt en praat je mee op: www.datacommunities.nl