Impact interview Kor Dwarshuis over Aardbevingen Groningen

Impact interview Kor Dwarshuis over Aardbevingen Groningen

Het is veelvuldig in het nieuws gekomen: de aardbevingen in Groningen, als gevolg van gaswinning. Kor Dwarshuis is zelf geboren Groningen en daarnaast webdeveloper, datavisualiseerder en verhalenverteller. Hij maakte een aantal interessante data visualisaties en gebruikte daarvoor verschillende bronnen. Hoe breng je al die verschillende data samen tot een overzichtelijk geheel? Je leest het in deze impact story over Aardbevingen Groningen.

 

Kun je jezelf even kort voorstellen? Wie ben je en waar werk je? 

Mijn naam is Kor Dwarshuis. Ik ben afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen op het gebied van energie en energie-analyses van gas, kolen en nucleaire energie. Wat ik doe is verhalen maken van data, door middel van programmeren. Met als resultaat online animaties en visualisaties. Daarbij combineer ik techniek met psychologie.

Deze visualisaties worden ingezet op verschillende congressen, TEDxAmsterdam, het NOS Journaal. Ook de overheid en diverse websites maken er gebruik van. Sommige visualisaties zijn online honderdduizenden keer bekeken.

Ik heb een sterke affiniteit met milieu– en energiekwesties (gaswinning). Op dit moment werk ik aan een project dat vooroordelen over Bitcoins wil wegnemen door het beschikbaar stellen van informatie en een game element toe te voegen. Onder andere door een live twitterstream aan te bieden waarop gereageerd kan worden. Deze is gebouwd in Vue.js.

Aan welke data toepassing heb je gewerkt? 

Meerdere toepassingen, onder andere aan Aardbevingen Groningen. Daar vind je real time informatie over bevingen in Groningen. https://dwarshuis.com/aardbevingen-groningen/
 

Voor wie heb je dat gedaan en waarom? 

Om Groningers en de rest van Nederland meer inzicht te geven in de heftigheid van de aardbevingen. Hopelijk reageert de overheid hierop en behandelen ze de provincie Groningen beter.

 

Welk probleem los je daarmee op? 

Gebrek aan kennis en inzicht. Er is veel data bekend, maar dat weten weinig mensen te vinden. Door deze toepassingen wordt dat duidelijker voor een grote groep mensen. Ik heb ook de metadata inzichtelijk gemaakt, zodat je kunt zien welke data is gebruikt bij de samenstelling van deze site.

 

Wat betekent deze toepassing voor de gebruiker? 

Inzicht en vaak ook verbazing. Er zijn meer gasbevingen in de provincie Groningen dan veel mensen weten.
 

Wat is er veranderd voor je gebruikers sinds ze deze toepassing hebben? 

Ik wist niet dat er zoveel gasbevingen in Groningen waren!

 

Welke data gebruik je hiervoor? 
KNMI data, die 'voorbehandeld' worden door Wim Blanken, geo-data specialist. De data zijn bijna 'real time'. Zodra het KNMI een nieuwe beving verwerkt heeft, komt dit in de data-feed van de Groninger Bodem Beweging terecht. Door de pagina te herladen worden de recentse data opgehaald.


 

Elk project kent ook uitdagingen. Waar liep jij tegenaan? 

Had geen idee hoe dit te bouwen in JavaScript. Hoe laat je dingen bewegen op het scherm, hoe bouw je een loop en gebruik je nieuwe web-technieken?

 

Als je terugkijkt: wat is dan anders gelopen dan je dacht? 

Hoewel de animatie veel bezoekers heeft getrokken, had ik in mijn directe omgeving meer belangstelling verwacht. Die was echter bijna afwezig. Dat verbaasde me. Het is treurig om te zien hoe het onderwerp gaswinning van de agenda verdwenen is en uit de media verdwenen is. Terwijl de puinhoop en ongelijkheid in Groningen steeds groter wordt.

 

Wat is je persoonlijke band met het onderwerp? 

Ik ben geboren in het gaswinningsgebied. Mijn bed stond op 1446 meter afstand van een gasvlam (fakkeltoren). Daardoor werd ik 's nachts regelmatig wakker van het felle oranje licht en gebulder van het affakkelen bij overdruk. Na veel omzwervingen ben ik nu terug bij het gas, en voer ik online actie tegen de uitwassen van de gaswinning in Groningen.

Ik voer actie tegen de onbehoorlijke wijze waarop Groningen als een wingewest wordt behandeld door de Nederlandse Staat en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Ik doe dit online als web developer, datavisualiseerder en verhalenverteller.


 

What's next? Wat staat er op de planning op het gebied van data? 

Live tweet stream weergeven met tweets die over bitcoin gaan, gecombineerd met informatie over bitcoin, het geheel moet een spel-element bevatten.

 

Ook gemaakt: Airbnb in verschillende steden. Semi open data (van Airbnb gescraped door een data journalist / actievoerder, Murray Cox, http://insideairbnb.com
https://dwarshuis.com/various/airbnb/amsterdam/ 

Als mensen na het lezen behoefte hebben aan meer informatie, waar kunnen ze dan terecht? 

kor@dwarshuis.com
twitter.com/kordwarshuisMeepraten over de impact van data?

Word gratis lid van onze data communities, binnen 1 minuut heb je een account aangemaakt en praat je mee op:  www.datacommunities.nl