Check-the-facts: open data en een geïnformeerde samenleving

Data.overheid.nl is de centrale plek voor overheidsdata en maakt overheidsdata zo zichtbaar en vindbaar. Er staan momenteel al bijna 15.000 datasets op data.overheid.nl! Deze data biedt een schat aan waardevolle informatie die van pas komt bij het maken van maatschappelijke beslissingen mits je die waardevolle informatie uit de ruwe data kunt vertalen.

Datageletterdheid is de vaardigheid om data te lezen, begrijpen en kritisch te beoordelen. Helaas spreken cijfers soms niet veel tot de verbeelding en moet ruwe data eerst geanalyseerd worden om specifieke vragen te kunnen beantwoorden. Met de toepassing ‘check-the-facts’ willen we deze datageletterdheid bevorderen door een gedeelde en controleerbare informatiebasis te ontwikkelen rondom maatschappelijke thema’s.

 

Tijdens het ontwikkelen is ons doel het vergroten van de begrijpbaarheid van data. We doen dit via intuïtieve visualisaties zoals een kaart of grafiek met de samenvattende statistieken. Daarnaast doen we dit door te laten zien hoe je data kunt analyseren om zo maatschappelijke vragen te beantwoorden. Vragen zoals: ‘Wat is het effect van de invoering van het leenstelsel op het aantal ingeschreven studenten?’

 

Check-the-facts biedt ondersteuning voor het maken van beslissingen gebaseerd op open data. Zo maken we overheidsbeslissingen meer transparant en bieden we feitelijke informatie voor een maatschappelijk debat. De toepassing dient ook als hulpmiddel voor ondernemers en burgers om data-gedreven beslissingen te maken.

Deel je vragen en volg de ontwikkeling op ons forum

 

Meepraten over de impact van data?

Word gratis lid van onze data communities, binnen 1 minuut heb je een account aangemaakt en praat je mee op: https://forum.datacommunities.nl