Terugblik gebruikersbijeenkomst data.overheid.nl
10 juni 2016
Voor de derde keer is de gebruikersbijeenkomst van data.overheid.nl gehouden. Bekijk de presentaties en lees de belangrijkste conclusies van deze sessie.
Programma
09.30 Start Programma – Update over data.overheid.nl
09.50 Stuiveling Open Data Award
10.00 Inventariseren van data & ondersteuning vanuit data.overheid.nl
10.30 EU dataportaal
10.45 Pauze
11.10 Aansluiten op data.overheid.nl
11.25 Hergebruik van software data.overheid.nl
11.45 Haagse feiten: case hergebruik van overheidsinformatie
12.15 Lunch
13.00 Werksessie: data.overheid.nl verbeteringen
15.00 Einde gebruikersgroep
1. Update data.overheid.nl
De dag wordt geopend met een update over data.overheid.nl door Hayo Schreijer (presentatie). Hoofdpunten uit deze update zijn:
Data-inventarisatie: de afgelopen weken is gewerkt aan de rijksbrede data-inventarisatie 2016. De inventarisatie door departementen is afgerond, momenteel wordt nog gewerkt aan de rapportage richting de tweede kamer. Ook dit jaar worden de resultaten van de inventarisatie weer gepubliceerd op data.overheid.nl.
High value datasets: dit jaar is het begrip ‘high value’ dataset geïntroduceerd. Een ‘high value’ dataset is een dataset die onder meer door de Global Open Data Index worden aangeduid als waardevol, zoals bijvoorbeeld de spending data van overheden of verkiezingsuitslagen.
Dubbelingen: data.overheid.nl merkt dat er soms dubbelingen ontstaan in datasets. Bijvoorbeeld verschillende datasets die verwijzen naar dezelfde databron, of datasets die hetzelfde zijn maar bestaan uit verschillende bronnen (overlap in bronnen). Verbeteren en verduidelijken van metadata heeft daarom prioriteit.
Nieuwe release: er is een nieuwe release van data.overheid.nl onderweg. Hierin onder andere: een update van het aanmeldproces van datasets, meer velden voor context bij datasets, aansluitingen van nieuwe registers (CBS derden, RIVM, DataplatformNL). De release staat gepland voor eind juni.
Vragen & opmerkingen
- RDW heeft 300 dataregisters die in aanmerking komen voor aansluiting
- Wat is een highvalue dataset?
Een dataset die onder meer door de Global Open Data Index worden aangeduid als waardevol, zoals bijvoorbeeld de spending data van overheden of verkiezingsuitslagen.
- Gaat data.overheid.nl ook private datasets ontsluiten?
Data.overheid.nl is met name een portaal voor open data van de overheid. Focus ligt dus op het ontsluiten van datasets van ministeries, waterschappen, provincies, gemeenten en andere overheidsinstellingen.
- Kunnen bezoekersaantallen bijgehouden worden? En gebruik?
Bezoekersaantallen worden bijgehouden, ook kan worden gezien welke pagina’s hoe vaak worden bezocht. Dit geeft echter nog niet inzicht in het daadwerkelijk gebruik van de dataset.
- Wat mag je aanbieden als data? Xlxs?
Data in dit formaat kan aangeboden worden, maar xlxs is niet een open formaat. Lees hier meer over open data formaten.
2. Stuiveling Open Data Award – aankondiging
Marieke Schenk (ICTU) kondigt de Stuiveling Open Data award aan. Meer informatie over deze award op http://www.opendata-award.nl/.
Presentatie: Stuiveling Open Data Award.pptx
3. Data-inventarisatie
Jelle Verburg (team data.overheid.nl) vertelt hoe een data-inventarisatie werkt (zie presentatie). Kernpunten uit deze presentatie:
Data-inventarisatie: een data-inventarisatie helpt organisaties bij het inzichtelijk maken van alle data die aanwezig is in de organisatie. Zowel data die gesloten moet blijven, als data die openbaar gemaakt kan worden. Het vormt daarmee een goed startpunt voor open data-trajecten binnen de overheid.
Hoe werkt het? Een data-inventarisatie kan starten met een vooringevulde excel-sheet (met data die al aanwezig is op data.overheid.nl) of helemaal ‘blanco’. Bekijk het format voor data-inventarisaties.
Wat levert het op? Structureel inzicht in de aanwezige data, discussie en visie op data-beleid van de organisatie, vrijwel altijd levert een data-inventarisatie ook nieuwe datasets op.
Ondersteuning door data.overheid.nl: het open data team ondersteunt organisaties bij hun data-inventarisatie. Neem desgewenst contact met ons op.
Vragen & opmerkingen:
- Aantallen vs. gebruik discussie (vb.: maar 10 datasets maar wel enorm gebruik versus duizenden datasets en weinig gebruik)
Organisaties neigen veel waarde te hechten aan de hoeveelheid datasets die zij leveren. Hoe meer hoe beter. Het tegengestelde is waar; het gaat erom hoeveel waarde een dataset heeft voor de gebruiker; dit is ook de reden waarom de 'high value' datasets zijn geïntroduceerd.
- Is de inventarisatie handmatig werk? Is er ondersteuning beschikbaar?
Een data-inventarisatie is ‘mensenwerk’ en vanuit data.overheid.nl wordt ondersteuning geboden. Een organisatie is echter zelf verantwoordelijk voor de data en het uitvoeren van de inventarisatie. Juist wanneer een inventarisatie onderdeel wordt van een werkproces levert het de meeste inzichten en de meest waardevolle datasets op.
- Garanderen jullie kwaliteit?
Data.overheid.nl voert een metadata controle uit, maar controleert niet de data zelf. Data-eigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor de (inhoudelijke) kwaliteit van hun data. Bij datasets die van slechte kwaliteit zijn, is de data- eigenaar zelf in het nadeel. Hierin heeft data.overheid.nl wel een signalerende functie en leveren gebruikers uiteraard ook feedback.
4. Update vanuit het Europese Dataportaal
Dinand Tinholt (EU Dataportaal) geeft een update over het Europese Dataportaal. Het EU-dataportaal heeft een registerfunctie (zoals een telefoonboek), evenals data.overheid.nl. Dataportalen van Europese lidstaten laten data dan ook ‘harvesten’ waardoor één Europees dataregister ontstaat. Aandacht gaat daarom met name uit naar het uniformeren van (inter)nationale standaarden voor metadata, het uniformeren van catalogi en het aansluiten van relevante dataportalen. Bekijk de volledige presentatie.
Vragen & Opmerkingen:
- Welke standaarden worden gebruikt?
DCAT (internationale standaard)
- In welke taal moeten landen aanleveren?
Het Europese dataportaal kent negen talen: Frans, Duits, Engels, Spaans, Pools, Italiaans, Nederlaans, Zweeds en Slowaaks.
- Kunnen bedrijven verplicht worden data te leveren?
Nee, het aanleveren van data gebeurt met name vanuit een overtuiging van de toegevoegde waarde ervan.
5. Hergebruik van software data.overheid.nl
Boyd Pappot (Textinfo) geeft een update over de software die wordt gebruikt voor data.overheid.nl en de mogelijkheden voor hergebruik ervan. Textinfo biedt een eigen decentraal dataregister met mogelijkheden voor koppelingen naar andere registers. Het voordeel hiervan is dat door standaardisatie samengewerkt kan worden aan het kwalitatief ontsluiten van meer data. Bekijk de volledige presentatie.
6. Haagse feiten: case hergebruik van overheidsinformatie
Ronald Baan (Haagse Feiten) presenteert een case over het hergebruik van overheidsinformatie. Haagse Feiten is één van de toepassingen die met behulp van open overheidsdata is ontwikkeld. Ontstaan vanuit de signalering dat data en documenten voor het volgen van wetgeving en parlementaire processen moeilijk toegankelijk zijn, is dt initiatief ontstaan. Overheidsdata uit allerlei bronnen wordt verzameld, verrijkt en gevisualieerd.
7. Workshop Feedback op de website
Algemeen:
- Laat de toepassingen zien met de datasets die er gemaakt zijn. Ook weer naar de datasets. (Franse model). Contact hebben/houden met her gebruikers. En dit prominenter in beeld zetten.
- Actiever zijn in het gesprek: data aanleveren kan resulteren in data als ‘beloning’ of dienst. Dit duidelijker maken.
- Het eventueel aanbieden van groeperingen van datasets, bijv. op actueel thema (bijv. Frankrijk en overstromingen).
- Meer aan Marketing doen/zichtbaarheid.
- Eventueel per aanbieder een discussie/feedback aan kunnen zetten. Data-eigenaar neemt dan zelf de rol. Eventueel voor HIGH value sets.
- Datadichtheid: onderzoeken/laten zien waarom sommige sets ‘goed’ zijn en dit als voorbeeld functie laten dienen.
Kwaliteit:
- Kwaliteit indicator/ruwe visualisatie van data -- >snel inzicht . Wellicht een sterkere ‘politierol voor de overheid’.
- Komt er nog een toets op de kwaliteit zelf? Eventueel per kwartaal? Meer vaste momenten.
- Altijd kwaliteit melden, ook al is het niet goed. Eventueel extra waarschuwingsveld (bv data uit 1987).
- 5 sterren model? Voldoe je aan de standaard?
Inhoudelijk:
- Per dataset, wetgeving, relevante kamer wetten, alles bij elkaar. Alles op 1 plek bij elkaar zetten.
- Technische monitoring/thematische monitoring. Doelstellingen eventueel hanteren? Progressie weergeven per thema?
- Meer visualiseren, stimuleren.
- Historische versies van datasets beschikbaar krijgen. Sterker op inspringen, kan zeer relevant zijn.
- Thema indeling onder de loep nemen, is dit überhaupt nuttig?
- Meer doen met statistieken/patronen?/trend/thematische updates?
Website:
- Eventueel een App maken? Of laten maken?
- Thema indeling eventueel wegdoen? Heeft dit waarde? Conclusies op basis van een thema?
Techniek:
- URI strategie essentieel/unieke identificatie.
- Persistente ID's met verschillende versies.
- Socrata aansluiten.
EU portaal:
- Referenties naar datasets van andere landen.
- Grensgebieden: samenwerkingen/overlap?
- Verhoudingen met andere landen/journalistisch perspectief.
Organisatie:
- Uniforme uitwisseling.
- Laat de status zien van data.
- Koppeling naar private sector. Organisaties herkennen als data leverancier (zoals vervoer bedrijven!).
- Follow the money tactiek.
Suggesties ter verbetering:
- Een what's new status/actueel pagina waar nieuws en actualiteiten op staan
- Notificatie bij updates van datasets
- Hergebruik apps/toepassingen laten zien
- Eurodata portaal vs NL?
- Spoorboekje met harvest tijdstippen?
- Organisaties die gebruik maken van Socrata ook aansluiten