type-icon

Dataset

Nationaal Archief Scans van Archieven

Permanente linkGekopiëerd
Eigenaar Nationaal Archief
Licentie CC-0 (1.0)
Bijgewerkt 18-10-2020
Status Beschikbaar
  • Beschrijving
  • Downloadbare bestanden (1)
  • Relaties
  • Metadata

Beschrijving

Ok

De link(s) bij deze dataset zijn gecontroleerd en leiden naar data.

Sluiten

Veel archieven van het Nationaal Archief bevatten scans. Inmiddels beslaat de omvang hiervan zo'n 1 miljoen exemplaren. Een aanzienlijk deel hiervan, zo'n 50% (500.000 stuks), is beschikbaar als open data. Het materiaal is zeer divers en gaat van Middeleeuwse bezittingen van een klooster in Delft via scans uit de V.O.C. en W.I.C.-archieven naar scans van documenten rond de dekolonisatie van Indië. Stukken over de ontstaansgeschiedenis van Nederland zoals het Plakkaat van Verlatinghe of de Vrede van Münster zitten er ook tussen.

Door de leeftijd van het archiefmateriaal is het merendeel van de scans beschikbaar onder Public Domain maar her en der is er ook wat jonger materiaal aanwezig. Dit jonge materiaal is beschikbaar onder CC0

Het materiaal is te benaderen via de Open Search Api van het Nationaal Archief.

Bestemmingspagina: https://www.nationaalarchief.nl/open-data

Contactinformatie
Naam: Nationaal Archief
E-mail: info@nationaalarchief.nl
Website: https://www.nationaalarchief.nl
Telefoon: 0703315400
Adres: Prins Willem-Alexanderhof 20 2595 BE Den Haag

Downloadbare bestanden

Scans Archieven Nationaal Archief- XML

XML CC-0 (1.0)

De Open Search API geeft toegang tot de circa 2.4 miljoen archiefstukken met scans, 420.000 foto's en ruim 9000 kaarten. De API dient bevraagd te worden op de inhoud ervan. Een belangrijke inhoudelijke sleutel hiervoor is het archiefinventarisnummer. Hiermee bevraag je de API door dit in te vullen als: http://www.gahetna.nl/beeldbank-api/opensearch/?q=... In het voorbeeld van de archiefstukken met scans is 1.04.02 het archiefinventarisnummer, waarbij 3413 archiefrecords,met daaronder ruim 4 miljoenscans kunnen worden aangeroepen.