Terug naar alle datasets

Dataset

Nationaal Archief Archiefinventarissen

Ok

De link(s) bij deze dataset zijn gecontroleerd en leiden naar data.

Sluiten

Data eigenaar

Nationaal Archief | Uit catalogus: Data.Overheid.nl Dataregister

Alle datasets van deze eigenaar

Thema
Media
Status
Beschikbaar
Toegang
Publiek
Bijgewerkt
14-04-2016
Licentie
CC-0
Taal
Nederlands
Als 'nationaal geheugen' van Nederland beheert het Nationaal Archief 125 kilometer archiefmateriaal, foto's en kaarten van de rijksoverheid en van maatschappelijke organisaties en individuele personen die van nationaal belang zijn (geweest). Dat archiefmateriaal, verdeeld over ongeveer 6400 verschillende archieven, ligt opgeslagen in de depots van het Nationaal Archief in Den Haag maar de stukken zijn ook opvraagbaar en raadpleegbaar op de studiezaal van het Nationaal Archief.

Om in een van die 6400 archieven stukken te zoeken, vinden en vervolgens te raadplegen is een Archiefinventaris nodig. Een archiefinventaris is de toegang op het archiefmateriaal in de depots. Het beschrijft de achtergrond en context van het archief. Wanneer en hoe het is gevormd. Waar bij het aanvragen rekening mee gehouden moet worden. En vooral wat de inhoud van het archief, de afzonderlijke inventarisnummers, is.

De archiefinventarissen zijn afzonderlijk op de website (http://gahetna.nl/collectie/archief) te bekijken en doorzoekbaar. Maar ze zijn ook automatisch te benaderen via een OAI-PMH harvesting tool. De archiefinventarissen kunnen dan als EAD-XML worden binnengehaald. Deze metadata is beschikbaar geteld onder CC0.

Meer informatie over deze dataset

Gegevens over de dataset

Titel Nationaal Archief Archiefinventarissen
Identifier https://data.overheid.nl/dataset/nationaal-archief-archiefinventarissen
Alternatieve identifier https://data.overheid.nl/data/dataset/nationaal-archief-archiefinventarissen
Taal Nederlands
Taal van de metadata Nederlands
Beschrijving Als 'nationaal geheugen' van Nederland beheert het Nationaal Archief 125 kilometer archiefmateriaal, foto's en kaarten van de rijksoverheid en van maatschappelijke organisaties en individuele personen die van nationaal belang zijn (geweest). Dat archiefmateriaal, verdeeld over ongeveer 6400 verschillende archieven, ligt opgeslagen in de depots van het Nationaal Archief in Den Haag maar de stukken zijn ook opvraagbaar en raadpleegbaar op de studiezaal van het Nationaal Archief. Om in een van die 6400 archieven stukken te zoeken, vinden en vervolgens te raadplegen is een Archiefinventaris nodig. Een archiefinventaris is de toegang op het archiefmateriaal in de depots. Het beschrijft de achtergrond en context van het archief. Wanneer en hoe het is gevormd. Waar bij het aanvragen rekening mee gehouden moet worden. En vooral wat de inhoud van het archief, de afzonderlijke inventarisnummers, is. De archiefinventarissen zijn afzonderlijk op de website (http://gahetna.nl/collectie/archief) te bekijken en doorzoekbaar. Maar ze zijn ook automatisch te benaderen via een OAI-PMH harvesting tool. De archiefinventarissen kunnen dan als EAD-XML worden binnengehaald. Deze metadata is beschikbaar geteld onder CC0.
Tags archieven - nationaal archief - archiefinventaris -OAI-PMH
Thema Media
Bestemmingspagina http://www.gahetna.nl/over-ons/open-data/archiefinventarissen-en-scans-archieven
Dataclassificatie High value dataset: Nee
Basisregister: Nee
Referentiedata: Nee
Versie Status: Beschikbaar

Gegevens over de aanbieder

Data eigenaar Nationaal Archief
Publiceerder Nationaal Archief
Contactpunt Naam van het contactpunt: Nationaal Archief
E-mail van het contactpunt: info@nationaalarchief.nl
Website van het contactpunt: https://www.nationaalarchief.nl
Telefoonnummer van het contactpunt: 0703315400
Adres van het contactpunt: Prins Willem-Alexanderhof 20 2595 BE Den Haag

Rechten en zichtbaarheid

Licentie CC-0
Toegang Publiek

Relaties en verwijzingen

Bron catalogus Data.Overheid.nl Dataregister
 • nationaal-archief-archiefinventarissen XML
  download bestand

  Toegangslink

  http://www.gahetna.nl/archievenoverzicht/oai-pmh?verb=Identify

  Naam nationaal-archief-archiefinventarissen
  Beschrijving Een archief bestaat vaak uit een groot aantal documenten. Om hierin de weg te kunnen vinden is er van ieder archief een 'inhoudsopgave' gemaakt. Hierin kunt u zien wat voor soort documenten in het betreffende archief aanwezig zijn. Deze inhoudsopgave noemen we een archiefinventaris. Een archiefinventaris wordt ook 'inventaris' of 'toegang' genoemd. De inventarissen zijn digitaal beschikbaar.
  Taal Nederlands
  Taal van de metadata Nederlands
  Licentie CC-0
  Bestandstype XML

Is dit niet de dataset die u zoekt?