type-icon

Dataset

Nationaal Archief Archiefinventarissen

Permanente linkGekopiƫerd
Eigenaar Nationaal Archief
Licentie CC-0 (1.0)
Bijgewerkt 19-10-2020
Status Beschikbaar
  • Beschrijving
  • Downloadbare bestanden (1)
  • Relaties
  • Metadata

Beschrijving

Ok

De link(s) bij deze dataset zijn gecontroleerd en leiden naar data.

Sluiten

Als 'nationaal geheugen' van Nederland beheert het Nationaal Archief 125 kilometer archiefmateriaal, foto's en kaarten van de rijksoverheid en van maatschappelijke organisaties en individuele personen die van nationaal belang zijn (geweest). Dat archiefmateriaal, verdeeld over ongeveer 6400 verschillende archieven, ligt opgeslagen in de depots van het Nationaal Archief in Den Haag maar de stukken zijn ook opvraagbaar en raadpleegbaar op de studiezaal van het Nationaal Archief.

Om in een van die 6400 archieven stukken te zoeken, vinden en vervolgens te raadplegen is een Archiefinventaris nodig. Een archiefinventaris is de toegang op het archiefmateriaal in de depots. Het beschrijft de achtergrond en context van het archief. Wanneer en hoe het is gevormd. Waar bij het aanvragen rekening mee gehouden moet worden. En vooral wat de inhoud van het archief, de afzonderlijke inventarisnummers, is.

De archiefinventarissen zijn afzonderlijk op de website (http://gahetna.nl/collectie/archief) te bekijken en doorzoekbaar. Maar ze zijn ook automatisch te benaderen via een OAI-PMH harvesting tool. De archiefinventarissen kunnen dan als EAD-XML worden binnengehaald. Deze metadata is beschikbaar geteld onder CC0.

Bestemmingspagina: http://www.gahetna.nl/over-ons/open-data/archiefinventarissen-en-scans-archieven

Contactinformatie
Naam: Nationaal Archief
E-mail: info@nationaalarchief.nl
Website: https://www.nationaalarchief.nl
Telefoon: 0703315400
Adres: Prins Willem-Alexanderhof 20 2595 BE Den Haag

Downloadbare bestanden

nationaal-archief-archiefinventarissen

XML CC-0 (1.0)

Een archief bestaat vaak uit een groot aantal documenten. Om hierin de weg te kunnen vinden is er van ieder archief een 'inhoudsopgave' gemaakt. Hierin kunt u zien wat voor soort documenten in het betreffende archief aanwezig zijn. Deze inhoudsopgave noemen we een archiefinventaris. Een archiefinventaris wordt ook 'inventaris' of 'toegang' genoemd. De inventarissen zijn digitaal beschikbaar.