type-icon

Dataset

Nationaal Archief Kaarten

Permanente linkGekopiëerd
Eigenaar Nationaal Archief
Licentie CC-0 (1.0)
Bijgewerkt 14-09-2020
Status Beschikbaar
  • Beschrijving
  • Downloadbare bestanden (1)
  • Relaties
  • Metadata

Beschrijving

Ok

De link(s) bij deze dataset zijn gecontroleerd en leiden naar data.

Sluiten

Het Nationaal Archief heeft zo'n 300.000 kaarten in de collectie. Een beperkt deel hiervan (6200 stuks) is digitaal beschikbaar. Door de leeftijd van het materiaal en de herkomst ervan (overheid) is het kaartmateriaal bij uitstek een collectie die in aanmerking komt om beschikbaar gesteld te worden als open data. De kaartcollectie is divers van wereldkaarten en panorama's op exotische steden en kusten, tot 19e eeuwse kadastrale kaarten van Zuid-Holland.

Door de leeftijd van het materiaal is het merendeel beschikbaar onder Public Domain maar her en der is wat jonger kaartmateriaal beschikbaar onder CC0.

Het zwaartepunt van de open data kaarten leunt op de Collectie Binnenland Hingman, de Zuid-Hollandse kaarten (Kadaster en Polderreglementskaarten) en de Collectie Buitenland Leupe.

In een eerder stadium zijn er op Open Cultuur Data datablogs verschenen over de Collectie Buitenland Leupe en de Polderreglementskaarten bij de toenmalige vrijgave onder Public Domain en CC0 van deze datasets. In de twee datablogs wordt wat dieper ingegaan op de achtergrond en ontstaansgechiedenis van de kaarten.

Het totaal van kaartarchieven wat open data materiaal bevat kan worden bekeken in het volgende overzicht:

https://www.gahetna.nl/sites/default/files/bijlagen/kaarten_beschikbaar_onder_een_creative_commons_verklaring_0.pdf

(het overzicht van kaarten die beschikbaar zijn onder een Public Domain of CC0 verklaring | PDF, 92KB)

De kaarten uit de kaartcollectie zijn beschikbaar via de Open Search Api. Deze kunnen worden opgeroepen via de URL van de Open Search Api. Het description document van de Api geeft aan welke velden doorzocht kunnen worden.

Bestemmingspagina: https://www.nationaalarchief.nl/open-data

Contactinformatie
Naam: Nationaal Archief
E-mail: info@nationaalarchief.nl
Website: https://www.nationaalarchief.nl
Telefoon: 0703315400
Adres: Prins Willem-Alexanderhof 20 2595 BE Den Haag

Downloadbare bestanden

Kaarten Nationaal Archief - XML

XML CC-0 (1.0)

De Open Search API geeft toegang tot de circa 2.4 miljoen scans, 420.000 foto's en ruim 9000 kaarten. De API dient bevraagd te worden op de inhoud ervan. Een belangrijke inhoudelijke sleutel hiervoor is het archiefinventarisnummer. Hiermee bevraag je de API door dit in te vullen als http://www.gahetna.nl/beeldbank-api/opensearch/?q=... In het voorbeeld van de kaarten is 4.VTH het archiefinventarisnummer, waaruit 3346 kaartrecords kunnen worden aangeroepen.