Terug naar alle datasets

Dataset

Nationaal Archief Indexrecords

Ok

De link(s) bij deze dataset zijn gecontroleerd en leiden naar data.

Sluiten

Data eigenaar

Nationaal Archief | Uit catalogus: Data.Overheid.nl Dataregister

Alle datasets van deze eigenaar

Thema
Cultuur en recreatie
Status
Beschikbaar
Toegang
Publiek
Bijgewerkt
05-07-2019
Licentie
CC-0
Taal
Nederlands
Met een eerste blik op de 6600 archiefinventarissen die de 125 strekkende kilometer archief in de depots beschrijven wordt dat lang niet altijd duidelijk. In de loop der jaren is bij het Nationaal Archief gewerkt aan zogenaamde nadere toegangen. Archieven zijn verder uitgespit en systematisch ontsloten op bijvoorbeeld persoonsnamen, gebeurtenissen of plaatsnamen. Deze indexen bieden extra hulp bij het doen van archiefonderzoek. In totaal zijn 98 van deze indexen vrijgegeven als open data. Deze bevatten in totaal zo’n 1.37 miljoen records. Van stamboekkaarten tot pensioenen en van bedrijvenregister tot gedetineerden in de gevangenis van 's Gravenhage omstreeks 1900.
Omdat een groot deel van deze indexen door het Nationaal Archief zelf zijn gemaakt kunnen de gegevens onder CC0 vrijgegeven worden. Voor een tweetal indexen is overeengekomen met de maker deze onder CC-BY-SA vrij te geven.
Het materiaal is te benaderen via de overzichtspagina van de indexen op www.gahetna.nl/collectie/index. Per index is duidelijk aangegeven of deze wel of niet als open data beschikbaar is. Wanneer dat wel het geval is kan de index als datadump worden gedownload.

Meer informatie over deze dataset

Gegevens over de dataset

Titel Nationaal Archief Indexrecords
Identifier https://data.overheid.nl/dataset/nationaal-archief-indexrecords
Alternatieve identifier https://data.overheid.nl/data/dataset/nationaal-archief-indexrecords
Taal Nederlands
Taal van de metadata Nederlands
Beschrijving Met een eerste blik op de<a href="http://www.gahetna.nl/collectie/archief"> 6600 archiefinventarissen</a> die de 125 strekkende kilometer archief in de depots beschrijven wordt dat lang niet altijd duidelijk. In de loop der jaren is bij het Nationaal Archief gewerkt aan zogenaamde <a href="http://www.gahetna.nl/collectie/index">nadere toegangen</a>. Archieven zijn verder uitgespit en systematisch ontsloten op bijvoorbeeld persoonsnamen, gebeurtenissen of plaatsnamen. Deze indexen bieden extra hulp bij het doen van archiefonderzoek. In totaal zijn 98 van deze indexen vrijgegeven als open data. Deze bevatten in totaal zo’n 1.37 miljoen records. Van <a href="http://www.gahetna.nl/collectie/index/nt00295">stamboekkaarten</a> tot<a href="http://www.gahetna.nl/collectie/index/nt00243"> pensioenen</a> en van <a href="http://www.gahetna.nl/collectie/index/nt00350">bedrijvenregister</a> tot <a href="http://www.gahetna.nl/collectie/index/nt00422">gedetineerden in de gevangenis van 's Gravenhage</a> omstreeks 1900.</p> <p>Omdat een groot deel van deze indexen door het Nationaal Archief zelf zijn gemaakt kunnen de gegevens onder CC0 vrijgegeven worden. Voor een tweetal indexen is overeengekomen met de maker deze onder CC-BY-SA vrij te geven.</p> <p>Het materiaal is te benaderen via de overzichtspagina van de indexen op <a href="http://www.gahetna.nl/collectie/index">www.gahetna.nl/collectie/index</a>. Per index is duidelijk aangegeven of deze wel of niet als open data beschikbaar is. Wanneer dat wel het geval is kan de index als datadump worden gedownload.</p>
Tags index - nadere toegang - nationaal archief - geschiedenis
Thema Cultuur en recreatie
Bestemmingspagina https://www.nationaalarchief.nl/open-data
Dataclassificatie High value dataset: Nee
Basisregister: Nee
Referentiedata: Nee
Versie Status: Beschikbaar

Gegevens over de aanbieder

Data eigenaar Nationaal Archief
Publiceerder Nationaal Archief
Contactpunt Naam van het contactpunt: Nationaal Archief
E-mail van het contactpunt: info@nationaalarchief.nl
Website van het contactpunt: https://www.nationaalarchief.nl
Telefoonnummer van het contactpunt: 0703315400
Adres van het contactpunt: Prins Willem-Alexanderhof 20 2595 BE Den Haag

Rechten en zichtbaarheid

Licentie CC-0
Toegang Publiek

Relaties en verwijzingen

Bron catalogus Data.Overheid.nl Dataregister
 • Indexrecords Nationaal Archief - CSV XML
  download bestand

  Toegangslink

  https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/zoeken?activeTab=nt_legacy&searchTerm=

  Naam Indexrecords Nationaal Archief - CSV
  Beschrijving Een index verwijst naar de inhoud van een bepaald archief of archiefstuk en is in die zin te vergelijken met een index achterin een boek. Vaak bevat deze persoonsnamen of geografische locaties die voorkomen in de originele stukken. Een index wordt ook wel 'nadere toegang' of 'namenlijst' genoemd. Voorbeelden van indexen zijn de V.O.C.-opvarenden, al het varend personeel in dienst van de V.O.C., of namen van films in filmkeuringsrapporten.
  Taal Nederlands
  Taal van de metadata Nederlands
  Licentie CC-0
  Bestandstype XML

Is dit niet de dataset die u zoekt?