Terug naar alle datasets

Dataset

Nationaal Archief Foto's

Ok

De link(s) bij deze dataset zijn gecontroleerd en leiden naar data.

Sluiten

Data eigenaar

Nationaal Archief | Uit catalogus: Data.Overheid.nl Dataregister

Alle datasets van deze eigenaar

Thema
Cultuur en recreatie
Status
Beschikbaar
Toegang
Publiek
Bijgewerkt
05-07-2019
Licentie
CC-0
Taal
Nederlands
Het Nationaal Archief beheert een fotocollectie van zo'n 14 miljoen exemplaren. Ongeveer 1.1 miljoen zijn hiervan gedigitaliseerd en online beschikbaar. Bij foto's ligt het auteursrecht vaak ingewikkeld. Toch heeft het Nationaal Archief van een aanzienlijk deel (circa 417.000) van deze afbeeldingen de rechten waardoor het mogelijk is deze beschikbaar te stellen als open data.

Het merendeel van de open data foto's is beschikbaar met een CC0 waiver maar her en der is er ook wat ouder materiaal aanwezig wat beschikbaar is onder Public Domain

Het materiaal is te benaderen via de Open Search Api van het Nationaal Archief.

De foto's die beschikbaar zijn als open data komen voor een belangrijk deel uit een drietal fotoarchieven. De Fotocollectie Eerste Wereldoorlog, de Fotocollectie Van de Poll en en de Fotocollectie Anefo.

In een eerder stadium zijn er op Open Cultuur Data datablogs verschenen over de Fotocollectie Anefo en de Fotocollectie Eerste Wereldoorlog  bij de toenmalige vrijgave onder CC-BY-SA en Public Domain van deze datasets.  Ook is er een datablog over het thematisch gebruik van foto's over Rotterdam uit de Fotocollectie Anefo. In de drie datablogs wordt wat dieper ingegaan op de achtergrond en ontstaansgechiedenis van de foto's. Een uitgebreide achtergrond over de Fotocollectie Van de Poll kan worden gevonden in de Beschrijving van het Archief en de Archiefvorming in de archiefinventaris van dit archief.

Meer informatie over deze dataset

Gegevens over de dataset

Titel Nationaal Archief Foto's
Identifier https://data.overheid.nl/dataset/nationaal-archief-foto-s
Alternatieve identifier https://data.overheid.nl/data/dataset/nationaal-archief-foto-s
Taal Nederlands
Taal van de metadata Nederlands
Beschrijving Het Nationaal Archief beheert een fotocollectie van zo'n 14 miljoen exemplaren. Ongeveer 1.1 miljoen zijn hiervan gedigitaliseerd en <a href="http://www.gahetna.nl/collectie/afbeeldingen/fotocollectie/zoeken">online beschikbaar</a>. Bij foto's ligt het auteursrecht vaak ingewikkeld. Toch heeft het Nationaal Archief van een aanzienlijk deel (circa 417.000) van deze afbeeldingen de rechten waardoor het mogelijk is deze beschikbaar te stellen als open data. Het merendeel van de open data foto's is beschikbaar met een CC0 waiver maar her en der is er ook wat ouder materiaal aanwezig wat beschikbaar is onder Public Domain Het materiaal is te benaderen via de Open Search Api van het Nationaal Archief. De foto's die beschikbaar zijn als open data komen voor een belangrijk deel uit een drietal fotoarchieven. <a href="http://www.gahetna.nl/collectie/afbeeldingen/fotocollectie/zoeken/q/zoekterm/public%20domain/f/Serie_Collectie/Fotocollectie%20Eerste%20Wereldoorlog">De Fotocollectie Eerste Wereldoorlog</a>, de<a href="http://www.gahetna.nl/collectie/afbeeldingen/fotocollectie/zoeken/sortering/Inhoudsdatering_asc/q/zoekterm/cc-by-sa/f/Serie_Collectie/Fotocollectie%20Van%20de%20Poll"> Fotocollectie Van de Poll</a> en en de <a href="http://www.gahetna.nl/collectie/afbeeldingen/fotocollectie/zoeken/q/zoekterm/cc-by-sa/f/Serie_Collectie/Fotocollectie%20Anefo">Fotocollectie Anefo</a>. In een eerder stadium zijn er op Open Cultuur Data datablogs verschenen over de<a href="http://www.opencultuurdata.nl/wiki/nationaal-archief-fotopersbureau-anefo/"> Fotocollectie Anefo</a> en de <a href="http://www.opencultuurdata.nl/wiki/nationaal-archief-fotocollectie-woi/">Fotocollectie Eerste Wereldoorlog</a>  bij de toenmalige vrijgave onder CC-BY-SA en Public Domain van deze datasets.  Ook is er een datablog over het thematisch gebruik van foto's over <a href="http://www.opencultuurdata.nl/2012/10/datablog-rotterdamse-beelden-en-geluiden-2/">Rotterdam uit de Fotocollectie Anefo</a>. In de drie datablogs wordt wat dieper ingegaan op de achtergrond en ontstaansgechiedenis van de foto's. Een uitgebreide achtergrond over de Fotocollectie Van de Poll kan worden gevonden in de <em><strong>Beschrijving van het Archief</strong></em> en de <em><strong>Archiefvorming</strong></em> in de <a href="http://gahetna.nl/collectie/archief/ead/index/eadid/2.24.14.02">archiefinventaris van dit archief</a>.
Tags foto - anefo - willem van de poll - wo1 - nationaal archief - geschiedenis - persfoto
Thema Cultuur en recreatie
Bestemmingspagina https://www.nationaalarchief.nl/open-data
Dataclassificatie High value dataset: Nee
Basisregister: Nee
Referentiedata: Nee
Versie Status: Beschikbaar

Gegevens over de aanbieder

Data eigenaar Nationaal Archief
Publiceerder Nationaal Archief
Contactpunt Naam van het contactpunt: Nationaal Archief
E-mail van het contactpunt: info@nationaalarchief.nl
Website van het contactpunt: https://www.nationaalarchief.nl
Telefoonnummer van het contactpunt: 0703315400
Adres van het contactpunt: Prins Willem-Alexanderhof 20 2595 BE Den Haag

Rechten en zichtbaarheid

Licentie CC-0
Toegang Publiek

Relaties en verwijzingen

Bron catalogus Data.Overheid.nl Dataregister
 • Foto's Nationaal Archief - XML XML
  download bestand

  Toegangslink

  http://www.gahetna.nl/beeldbank-api/opensearch/?q=2.24.01.05

  Naam Foto's Nationaal Archief - XML
  Beschrijving De Open Search API geeft toegang tot de circa 2.4 miljoen scans, 420.000 foto's en ruim 9000 kaarten. De API dient bevraagd te worden op de inhoud ervan. Een belangrijke inhoudelijke sleutel hiervoor is het archiefinventarisnummer. Hiermee bevraag je de API door dit in te vullen als: http://www.gahetna.nl/beeldbank-api/opensearch/?q=... In het voorbeeld van de foto's is 2.24.01.05 het archiefinventarisnummer, waaruit 152150 fotorecords kunnen worden aangeroepen.
  Taal Nederlands
  Taal van de metadata Nederlands
  Licentie CC-0
  Bestandstype XML

Is dit niet de dataset die u zoekt?