type-icon

Dataset

Nationaal Archief Foto's

Permanente linkGekopiëerd
Eigenaar Nationaal Archief
Licentie CC-0 (1.0)
Bijgewerkt 18-10-2020
Status Beschikbaar
  • Beschrijving
  • Downloadbare bestanden (1)
  • Relaties
  • Metadata

Beschrijving

Ok

De link(s) bij deze dataset zijn gecontroleerd en leiden naar data.

Sluiten

Het Nationaal Archief beheert een fotocollectie van zo'n 14 miljoen exemplaren. Ongeveer 1.1 miljoen zijn hiervan gedigitaliseerd en online beschikbaar. Bij foto's ligt het auteursrecht vaak ingewikkeld. Toch heeft het Nationaal Archief van een aanzienlijk deel (circa 417.000) van deze afbeeldingen de rechten waardoor het mogelijk is deze beschikbaar te stellen als open data.

Het merendeel van de open data foto's is beschikbaar met een CC0 waiver maar her en der is er ook wat ouder materiaal aanwezig wat beschikbaar is onder Public Domain

Het materiaal is te benaderen via de Open Search Api van het Nationaal Archief.

De foto's die beschikbaar zijn als open data komen voor een belangrijk deel uit een drietal fotoarchieven. De Fotocollectie Eerste Wereldoorlog, de Fotocollectie Van de Poll en en de Fotocollectie Anefo.

In een eerder stadium zijn er op Open Cultuur Data datablogs verschenen over de Fotocollectie Anefo en de Fotocollectie Eerste Wereldoorlog  bij de toenmalige vrijgave onder CC-BY-SA en Public Domain van deze datasets.  Ook is er een datablog over het thematisch gebruik van foto's over Rotterdam uit de Fotocollectie Anefo. In de drie datablogs wordt wat dieper ingegaan op de achtergrond en ontstaansgechiedenis van de foto's. Een uitgebreide achtergrond over de Fotocollectie Van de Poll kan worden gevonden in de Beschrijving van het Archief en de Archiefvorming in de archiefinventaris van dit archief.

Bestemmingspagina: https://www.nationaalarchief.nl/open-data

Contactinformatie
Naam: Nationaal Archief
E-mail: info@nationaalarchief.nl
Website: https://www.nationaalarchief.nl
Telefoon: 0703315400
Adres: Prins Willem-Alexanderhof 20 2595 BE Den Haag

Downloadbare bestanden

Foto's Nationaal Archief - XML

XML CC-0 (1.0)

De Open Search API geeft toegang tot de circa 2.4 miljoen scans, 420.000 foto's en ruim 9000 kaarten. De API dient bevraagd te worden op de inhoud ervan. Een belangrijke inhoudelijke sleutel hiervoor is het archiefinventarisnummer. Hiermee bevraag je de API door dit in te vullen als: http://www.gahetna.nl/beeldbank-api/opensearch/?q=... In het voorbeeld van de foto's is 2.24.01.05 het archiefinventarisnummer, waaruit 152150 fotorecords kunnen worden aangeroepen.