Dataset

Covid-19 verpleeghuisstatistieken naar veiligheidsregio per datum

Permanente linkGekopiëerd
Status Beschikbaar
Data eigenaar Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijk)
Bijgewerkt 08-08-2023
Licentie Publiek domein
Thema
 • Gezondheidsrisico's
Toegang Publiek
Download metadata (XML/RDF)

Beschrijving

For English, see below

Per 1 juli 2023 is COVID-19 geen meldingsplichtige ziekte meer. Daarom wordt de data vanaf 11 juli 2023 niet meer bijgewerkt.

Beschrijving bestand:

 • Dit bestand bevat de volgende aantallen: (aantal nieuw gemelde) positief geteste bewoners van verpleeghuizen*, naar veiligheidsregio, per datum van de positieve testuitslag.
 • (aantal nieuw gemelde) positief geteste overleden bewoners van verpleeghuizen*, naar veiligheidsregio, per datum waarop patiënt overleden is.
 • (aantal) (op)nieuw besmette verpleeghuislocaties**, naar veiligheidsregio, per datum waarop de gegevens zijn gepubliceerd door het RIVM.
 • (totaal) besmette verpleeghuislocaties**, naar veiligheidsregio, per datum waarop de gegevens zijn gepubliceerd door het RIVM. De aantallen betreffen Covid-19 meldingen sinds de eerste melding in Nederland (27-02-2020).
 • Voor meldingen voor 01-09-2020 werd een patiënt aangemerkt als bewoner van een verpleeghuis indien deze volgens de gegevens van OSIRIS: • Op basis van zijn 6 cijferige postcode gekoppeld konn worden aan een bekende locatie van een verpleeg- of verzorgingshuis of particulier woonzorgcentrum óf • ‘Verpleeghuis’ als locatie van de besmetting had óf • Op basis van de inhoud van vrije tekstvelden gelinkt konden worden aan een verpleeghuis Bovendien moest gelden dat deze patiënt: • Op het moment van melding 70 jaar of ouder was én • Geen gezondheidsmedewerker was én • Geen beroep had. Bij meldingen vanaf 01-09-2020 tot en met 31 december 2022 werd ook dppr de GGD'en geregistreerd of de patiënt woonachtig was in een verpleeghuisinstelling of woonzorggroep voor ouderen. Meldingen vanaf 01-09-2020 tot en met 31 december 2022 werden aangemerkt als bewoner van een verpleeghuis indien deze volgens de gegevens bekend bij de GGD: • Woonachtig was in een verpleeg- of verzorgingshuis of woonzorgcentrum voor ouderen • Indien de woonsituatie ontbrak werd de definitie van meldingen voor 01-09-2020 gehanteerd Voor meldingen vanaf 1 januari 2023 wordt een patiënt aangemerkt als bewoner van een verpleeghuis indien deze volgens de gegevens van OSIRIS: • Op basis van zijn 6 cijferige postcode gekoppeld kan worden aan een bekende locatie van een verpleeg- of verzorgingshuis of particulier woonzorgcentrum óf • Op het moment van melding 70 jaar of ouder is De bijgewerkte lijst van bekende verpleeg- of verzorgingshuislocaties en particuliere woonzorgcentra is verkregen van de koepelorganisatie Patiëntenfederatie Nederland op 03-12-2021 en bevat 2546 unieke 6 cijferige postcodes van verpleeg- of verzorgingshuislocaties en particuliere woonzorgcentra in Nederland. ** Voor datums voor 01-09-2020 werd een verpleeghuislocatie op een bepaalde datum als besmet aangemerkt, wanneer:
 1. Het een bekende locatie van verpleeg- of verzorgingshuizen of particuliere woonzorgcentra betrof
 2. Er tenminste 1 positief geteste persoon was die op basis van zijn 6 cijferige postcode aan deze locatie gekoppeld kon worden en waarvan de eerste ziektedag minder dan 28 dagen geleden was Bij datums vanaf 01-09-2020 tot en met 31 december 2022 werd een verpleeghuislocatie op een bepaalde datum als besmet aangemerkt, wanneer:
 3. Het een bekende locatie van verpleeg- of verzorgingshuizen of particuliere woonzorgcentra betrof
 4. Er tenminste 1 positief geteste verpleeghuisbewoner* was die op basis van zijn 6 cijferige postcode aan deze locatie gekoppeld kon worden en waarvan de eerste ziektedag minder dan 28 dagen geleden was. Bij datums vanaf 1 januari 2023 wordt een verpleeghuislocatie op een bepaalde datum als besmet aangemerkt, wanneer:
 5. Het een bekende locatie van verpleeg- of verzorgingshuizen of particuliere woonzorgcentra betreft
 6. Er tenminste 1 positief geteste persoon is die op basis van zijn 6 cijferige postcode aan deze locatie gekoppeld kan worden waarvan de eerste ziektedag minder dan 28 dagen geleden was

Het bestand is als volgt opgebouwd: Een set records per datum van met voor elke datum: • Een record voor elke veiligheidsregio (inclusief “Onbekend”) van Nederland, ook als voor de betreffende veiligheidsregio geen meldingen zijn. De aantallen zijn dan 0 (nul). • Veiligheidsregio is onbekend wanneer een record niet toe te wijzen is aan één unieke veiligheidsregio Er is in dit bestand ook een datum 01-01-1900 opgenomen voor statistieken waarvan de bijbehorende datum onbekend is.

Hieronder wordt beschreven hoe de variabelen zijn gedefinieerd. Beschrijving van de variabelen: Version: Versienummer van de dataset. Dit versienummer wordt aangepast (+1) wanneer de inhoud van de dataset structureel wordt gewijzigd (dus niet de dagelijkse update of een correctie op record niveau. Ook de corresponderende metadata in RIVMdata (https://data.rivm.nl) wordt dan gewijzigd. Versie 2 update (25 januari 2022): • Een bijgewerkte lijst met bekende verpleeg- of verzorgingshuislocaties en particuliere woonzorgcentra van de koepelorganisatie Patiëntenfederatie Nederland is o...

Eigenaar

Gegevens van de aanbieder

Contactpunt

Publicatie

Hergebruik

Licentie en voorwaarden

Relaties

Vergelijkbare datasets

Metadata

Taalinstellingen

Taal dataset

Taal van de metadata

Identificatie

Primaire identificatie van deze dataset


Downloads

COVID-19_verpleeghuizen.csv

ZIP Publiek domein

COVID-19_verpleeghuizen.csv

COVID-19_verpleeghuizen.json

ZIP Publiek domein

COVID-19_verpleeghuizen.json

COVID-19_verpleeghuizen_tm_03102021.csv

ZIP Publiek domein

COVID-19_verpleeghuizen_tm_03102021.csv

COVID-19_verpleeghuizen_tm_03102021.json

ZIP Publiek domein

COVID-19_verpleeghuizen_tm_03102021.json