Data communities

Data communities zijn nieuw op data.overheid.nl. Een data community bestaat uit een combinatie van data eigenaren, hergebruikers en experts op een specifiek domein zoals Onderwijs, Mobiliteit of Energie. Het is dé plek voor overheidsdata.

De community biedt verdieping, specifieke data, referentiedata, toepassingen en een mogelijkheid om direct vragen te stellen aan experts over data. Je vindt hier drie informatie-typen voor communities: organisaties, groepen populaire datasets en de data communities zelf. 

 

De data communities op data.overheid.nl 

In heel 2020 loopt de pilot "data communities" op data.overheid.nl. Naar goed voorbeeld uit Frankrijk, Ierland en Spanje richt data.overheid.nl communities in om data-eigenaren, hergebruikers en data experts te verbinden. Communities leiden tot meer beschikbare data, verbetering van de data kwaliteit en inzicht in de impact van de data. 

Een data community is een centrale plek voor data rond een specifiek beleidsdomein of een maatschappelijk vraagstuk. De data communities geven inzicht in de meest relevante datasets en toepassingen voor specifieke onderwerpen zoals Onderwijs, Mobiliteit of heel actueel: Corona. 

Als dataprofessional vind je hier per domein snel alle data die de overheid beschikbaar heeft, de contacten die de data kunnen leveren en krijg je antwoord op je data vragen.

Doordat (de verwijzing naar) overheidsdata ook op deze centrale plek wordt gepubliceerd, beantwoorden wij als 'datamakelaar' veel vragen over de beschikbaarheid en herbruikbaarheid van de data van verschillende overheidsinstanties en dataleveranciers bij elkaar.