Data communities zijn nieuw op data.overheid.nl. Een data community bestaat uit data eigenaren, hergebruikers en experts op een specifiek domein zoals Onderwijs of Corona. De community biedt verdieping, specifieke data, referentiedata, toepassingen en een mogelijkheid om direct vragen te stellen aan experts over data.

Je vindt hier drie informatie-typen voor communities: organisaties, data groepen en de data communities zelf. 

De data communities op data.overheid.nl 

In heel 2020 loopt de pilot "data communities" op data.overheid.nl. Naar goed voorbeeld uit Frankrijk, Ierland en Spanje richt data.overheid.nl communities in om data-eigenaren, hergebruikers en data experts te verbinden. Communities leiden tot meer beschikbare data, verbetering van de data kwaliteit en inzicht in de impact van de data. 

Een data community is een centrale plek voor data rond een specifiek beleidsdomein of een maatschappelijk vraagstuk. De data communities geven inzicht in de meest relevante datasets en toepassingen voor specifieke onderwerpen zoals Onderwijs, Mobiliteit of heel actueel: Corona.  

De communities zijn op dit moment in oprichtingsfase. Per 1 mei 2020 zullen de communities volledig publiek beschikbaar zijn, inclusief een discussieforum en kennisbank. De communities in de pilot zijn: