Berichten over uw Buurt
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
Survey on Open Government Data to tackle societal issues
Please read below the request of Arie Purwanto, PhD student at Delft University of Technology (TU Delft):
Are you using open government data? Or have you used open government data in the past? Then I’m looking for you! Please take 10 to 15 minutes to complete my survey. It aims to investigate the use of Open Government Data to tackle societal issues. If you have any questions or remarks, please contact me by e-mail: a.purwanto@tudelft.nl.
Enquête Europees Dataportaal
Het Europees dataportaal heeft een enquête uitgezet om het gebruik van open data in bedrijven te documenteren. De enquête is onderdeel van de studie "Economic Impact of Open Data 2020" die volgend jaar uitgebracht zal worden. De studie zal het rapport "Creating Value through Open Data" uit 2015 opvolgen en verder uitbreiden. Voor de representativiteit van de studie is het belangrijk dat de enquête door zoveel mogelijk gebruikers wordt ingevuld. Vul jij hem ook in? Klik hier.
Nieuwsbericht Europees Dataportaal
Het Europees Dataportaal heeft een nieuwsbericht geplaatst over de gebruikersbijeenkomst van 23 november 2018.
Het bericht is hier te vinden.
Nederland op derde plaats in Open Data Maturity Report 2017
Nederland scoort aanzienlijk hoger dan het Europees gemiddelde op de kwaliteit van het Open Data beleid. Dit komt mede doordat Nederland dagelijks metadata ophaalt bij andere overheidsorganisaties, doordat er een beleid is op hoe ervoor te zorgen dat metadata altijd zo up-to-date mogelijk wat belangrijk is om hergebruik van data te stimuleren, doordat er prioriteit wordt gegeven aan de publicatie van data in de voor Nederland meest populaire domeinen en doordat er veel Open Data evenementen worden georganiseerd. Ten opzichte van 2016 is Nederland vooruit gegaan op de indicator ‘gebruik van data’.
Nederland scoort daarnaast voornamelijk een stuk hoger op de impact van Open Data. De impact is gemeten op drie manieren:
In termen van portal maturity is Nederland marginaal omhoog gegaan maar wel nog altijd ruim boven het EU gemiddelde. Dit komt omdat het nationale portaal veel features heeft die de gebruiksvriendelijkheid van het portaal en het hergebruik van de data stimuleren, zoals de mogelijkheid om feedback te geven, ruim 90% van de data is machine leesbaar, API toegang, nieuwssectie, gebruikersbijeenkomsten en het portaal heeft een speciale sectie met voorbeelden van hoe Open Data kan worden hergebruikt.
Het volledige rapport is hier te downloaden: https://www.europeandataportal.eu/sites/default/files/edp_landscaping_insight_report_n3_2017.pdf
01-03-2017 - Dit rapport is het resultaat van een vergelijking van hoe de governance ten aanzien van het i-Beleid in verschillende landen is ingericht en vormgegeven. Aanleiding was de start die binnen het ministerie van BZK heeft plaatsgevonden van een studiegroep Informatiesamenleving. Deze studiegroep heeft een advies uitgebracht over het functioneren van de digitale overheid.
09-05-2017 - Jaarlijks publiceert de Open Knowledge Foundation een benchmark van internationaal Open Data Beleid. Nederland scoort in deze benchmark lager dan in eerdere jaren, en lager dan in andere studies (eerder dit jaar rapporteerden wij nog een vierde plaats in de Europese Open Data benchmark van het European Dataportal). Op dit moment loopt er een actie om de uitkomsten van het onderzoek te verifiëren.
12-10-2016 - In de meest recente Europese Open Data Benchmark is Nederland vierde binnen de Europese Unie geworden in de uitvoer van open databeleid. Met bijzonder hoge scores op het geformuleerde beleid, de implementatie hiervan en het gebruik en hergebruik van open data, zijn we verzekerd van een plek in de Top5. Deze open data benchmark is uitgevoerd door het European Dataportal en geeft een overzicht van de score van landen op diverse punten in de uitvoer van het open databeleid. Lees meer en bekijk het volledige rapport.