Dataset

Luchtvaart; maandcijfers Nederlandse luchthavens van nationaal belang

Permanente linkGekopiëerd
Status Beschikbaar
Data eigenaar Centraal Bureau voor de Statistiek (Rijk)
Bijgewerkt 13-05-2022
Licentie CC-BY (4.0)
Thema
  • Luchtvaart
Toegang Publiek
  • Informatie
  • Databronnen
Download metadata (XML/RDF)

Beschrijving

Landelijk dekkend

Dit is een dataset die landelijk dekkend is. De data heeft betrekking op heel Nederland.

Sluiten

Het aantal vliegtuigbewegingen, het aantal passagiers, de hoeveelheid vracht en post op de Nederlandse luchthavens van nationaal belang.

Overzicht van de inhoud van het EU-cijfer in deze publicatie: De samenstelling van de Europese Unie tot en met 2004 (EU-15): België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Verenigd Koninkrijk en Zweden. In 2005 is de Europese Unie (EU-25) uitgebreid met: Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië. In 2007 zijn Bulgarije en Roemenië toegevoegd (EU-27). In 2014 is Kroatië toegevoegd (EU-28). Per 1 februari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten.

Gegevens beschikbaar vanaf: 1997 (jaarcijfers) en januari 1999 (maandcijfers).

Status van de cijfers: De cijfers tot en met 2019 zijn definitief vanaf januari 2020 hebben de cijfers een voorlopig karakter. Na ontvangst van nieuwere maandbestanden van de luchthavenbeheerders kan het noodzakelijk blijken dat oudere gegevens van het actuele jaar worden aangepast. Na ontvangst van het volledige jaarbestand worden de maandcijfers definitief gemaakt en komt tevens het definitieve jaarcijfer beschikbaar op StatLine.

Per 21 augustus 2020 zijn de cijfers voor de luchthaven Maastricht Aachen Airport voor de verslagperiode 2018 en 2019 bijgesteld als gevolg van nagekomen informatie. De randtotalen voor de jaren 2018 en 2019 zijn als gevolg daarvan ook aangepast.

Tot en met december 2020 zijn de gegevens over het Verenigd Koninkrijk meegenomen in cijfers van de EU-landen. Dit om de vergelijkbaarheid van de gegevens te kunnen garanderen. Vanaf januari 2021 zijn de gegevens over het Verenigd Koninkrijk opgenomen in "Overig Europa".

Wijzigingen per 13 mei 2022: Toegevoegd zijn de cijfers over maart 2022 en over het 1e kwartaal 2022.

Wanneer komen er nieuwe cijfers? Nieuwe maandcijfers worden doorgaans 1 maand na afloop van de verslagperiode (kalendermaand) gepubliceerd.

Bestemmingspagina: https://opendata.cbs.nl/statline/portal.html?_la=nl&_catalog=CBS&tableId=37478hvv

Eigenaar

Gegevens van de aanbieder

Contactpunt

Publicatie

Hergebruik

Licentie en voorwaarden

Relaties

Vergelijkbare datasets

Metadata

Versietoelichting

Taalinstellingen

Taal dataset

Taal van de metadata

Identificatie

Primaire identificatie van deze dataset


Webservices

API

JSON CC-BY (4.0)

https://opendata.cbs.nl/ODataApi/OData/37478hvv

Gegevens over het aantal vliegbewegingen, het vervoerde aantal passagiers en hoeveelheid vracht en post op de Nederlandse luchthavens.

Feed

ATOM CC-BY (4.0)

https://opendata.cbs.nl/ODataFeed/OData/37478hvv

Gegevens over het aantal vliegbewegingen, het vervoerde aantal passagiers en hoeveelheid vracht en post op de Nederlandse luchthavens.