Dataset

DANK - Delfstofwinning op zee - Wingebied schelpen

Permanente linkGekopiëerd
Status Beschikbaar
Data eigenaar Deltares (Overig)
Bijgewerkt 14-03-2024
Licentie CC-BY (4.0)
Thema
  • Bodem
Toegang Publiek
Metadata Download (XML/RDF)

Beschrijving

Het betreft hier het wingebied voor schelpenwinning met mogelijkheid voor informatie over locatie van huidige winning en gewonnen hoeveelheid schelpen.

Schelpen vormen een natuurlijke grondstof die van oudsher langs de kust gewonnen wordt. De schelpen die gewonnen worden bestaan uit voornamelijk fossiele schelpen van bijvoorbeeld kokkels, mosselen, nonnetjes en gapers. De schelpen worden gebruikt als bouwgrondstof voor diverse toepassingen, zoals drainage, isolatie, monumentenrestauraties, oeverbeschermingen, vogelrustplaatsen, fiets- en wandelpaden, gritfabricage, mengvoeders e.d.

Schelpenwinning is toegestaan in gebieden tot 50 kilometer uit de kust, vanaf de NAP -5 m dieptelijn. De winning vindt behalve in de Noordzee en de Voordelta plaats in de buitendelta’s en zeegaten van de Waddenzee. In de Waddenzee en Voordelta vindt dit plaats op door natuurlijke processen vrijgekomen banken van (dode en veelal fossiele) schelpen. Er worden derhalve geen zandlagen door de schelpenvissers verplaatst.

Er is voor de winning van schelpen landelijk beleid vastgesteld in de Landelijke Beleidsnota Schelpenwinning (1998) en in de partiële herzieningen (2001 en 2004) hiervan. De hoeveelheden schelpen die gewonnen mag worden is gebonden aan een vergunning onder de Natuurbeschermingswet. De schelpenwinning in de Waddenzee wordt gereguleerd door contingentering en zonering. De maximaal te winnen hoeveelheid schelpen wordt berekend op basis van de natuurlijke aanwas van de schelpen. Het quotum van te winnen schelpen is kleiner dan het natuurlijk gemiddelde jaarlijkse natuurlijke aanwas van schelpen (in de Waddenzee). Het totale jaarlijkse winquotum voor de periode van 2014-2016 is vastgesteld op 160.000m3. Hiervan mag maximaal 50% (80.000m3) in het PKB-gebied Waddenzee worden gewonnen. In de praktijk wordt de winning vooral bepaald door de vraag. In de periode2007-2010 is 135.000 m3 per jaar gewonnen.

Het is nu nog onduidelijk hoe de vraag naar deze natuurlijke grondstof zich zal ontwikkelen hoewel een kleine verschuiving verwacht wordt van de Waddenzee en de Voordelta naar de Noordzee.

Eigenaar

Gegevens van de aanbieder

Contactpunt

Publicatie

Hergebruik

Licentie en voorwaarden

Relaties

Vergelijkbare datasets

Metadata

Taalinstellingen

Taal dataset

Taal van de metadata

Identificatie

Primaire identificatie van deze dataset


Webservices

schelpenwingebieden

OGC:WMS CC-BY (4.0)

http://geoservices.rijkswaterstaat.nl/noordzee_wingebieden

OGC:WMS

schelpenwingebieden

OGC:WFS CC-BY (4.0)

http://geoservices.rijkswaterstaat.nl/noordzee_wingebieden?request=GetCapabilities&service=WFS

OGC:WFS