Dataset

Gefactureerde eigen bijdrage Wlz op MLZ-peildatum in maand

Permanente linkGekopiëerd
Status Beschikbaar
Data eigenaar Centraal Bureau voor de Statistiek (Rijk)
Bijgewerkt 14-03-2024
Licentie CC-BY (4.0)
Thema
  • Inkomensbeleid
Toegang Publiek
Metadata Download (XML/RDF)

Beschrijving

Landelijk dekkend

Dit is een dataset die landelijk dekkend is. De data heeft betrekking op heel Nederland.

Sluiten

Deze tabel toont de gemiddelde gefactureerde eigen bijdrage van personen en het aantal personen. Het gaat hier om het aantal personen dat in de maand waarin de peildatum valt gebruik maakt van zorg die gefinancierd wordt vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz).

De gefactureerde eigen bijdrage voor Wlz-zorg wordt door het CAK vastgesteld op basis van de lage eigen bijdrage/hoge eigen bijdrage (LEB/HEB)-systematiek. De eigen bijdrage wordt bepaald per persoon met Wlz-zorg, waarbij rekening wordt gehouden met de leefeenheidsamenstelling, de AOW-leeftijd van de leefeenheid en het bijdrageplichtig inkomen.

De tabel bevat uitsluitend personen die in het verslagjaar in de Basis Registratie Personen (BRP) staan ingeschreven. Uitgesloten zijn personen die zorg ontvangen uit een Wlz-subsidieregeling. De cijfers zijn uitgesplitst naar leveringsvorm zorg, leefeenheidsamenstelling, AOW-leeftijd van de leefeenheid (dit is de leeftijd van de jongste persoon in de leefeenheid) en bijdrageplichtig inkomen.

Gegevens beschikbaar vanaf: 2015

Status van de cijfers: De cijfers over het laatste jaar zijn voorlopig, de cijfers over de overige jaren zijn definitief.

Wijzigingen per 17 januari 2024: Voorlopige cijfers over 2022 zijn toegevoegd, de cijfers over 2021 zijn definitief geworden.

Wanneer komen er nieuwe cijfers? Uiterlijk 12 maanden na afloop van het verslagjaar worden de voorlopige cijfers gepubliceerd. Bij de publicatie van nieuwe jaarcijfers worden de cijfers van het voorafgaande jaar definitief.

Bestemmingspagina: https://mlzopendata.cbs.nl/portal.html?_la=nl&_catalog=MLZ&tableId=40074NED

Eigenaar

Gegevens van de aanbieder

Contactpunt

Publicatie

Hergebruik

Licentie en voorwaarden

Relaties

Vergelijkbare datasets

Metadata

Versietoelichting

Taalinstellingen

Taal dataset

Taal van de metadata

Identificatie

Primaire identificatie van deze dataset


Webservices

API

JSON CC-BY (4.0)

https://dataderden.cbs.nl/ODataApi/OData/40074NED

Gemiddelde gefactureerde eigen bijdrage, aantal personen, Wlz Leveringsvorm zorg, leefeenheidsamenstelling, AOW-leeftijd, inkomen

Feed

ATOM CC-BY (4.0)

https://dataderden.cbs.nl/ODataFeed/OData/40074NED

Gemiddelde gefactureerde eigen bijdrage, aantal personen, Wlz Leveringsvorm zorg, leefeenheidsamenstelling, AOW-leeftijd, inkomen