Dataset

Breuken

Permanente linkGekopiëerd
Status Beschikbaar
Data eigenaar Noord-Brabant (Provincie)
Bijgewerkt 14-03-2024
Licentie CC-0 (1.0)
Thema
  • Natuur en milieu
Toegang Publiek
Metadata Download (XML/RDF)

Beschrijving

Lijnenbestand met breuklijnen. Een breuklijn is de snijlijnen van een geologische breuk met het aardoppervlak. Langs een breuk zijn de bodemlagen ten opzichte van elkaar verschoven.

In Noord-Brabant is een groot aantal breuken en breuksystemen aanwezig. De meerderheid hiervan is van zuidoost naar noordwest georiënteerd. De belangrijkste en grootste breuken zijn de Peelrandbreuk, de Feldbiss en de Gilze-Rijen breuk. Deze breuken begrenzen de zogenoemde Centrale- of Roerdalslenk, een gebied dat in de geologische geschiedenis al geruime tijd een sterke daling vertoont.
Niet alle weergegeven breuken manifesteren zich op maaiveldniveau. Sommigen komen alleen op grotere diepte voor. De diepte van de breuken varieert van maaiveld tot ca 3km. Bij ‘KLASSE’ staat genoemd of de breuk naar verwachting relatief ondiep danwel diep voorkomt. Uit de velden ‘DGM’, ‘REGIS’ en ‘DGM-PLUS’ is af te leiden tot welke formatie de breuk hoort conform ieder type ondergrondmodel. Breuken voorkomend in de Formatie van Boxtel (BX) zijn breuken die tot in de basis van deze aan maaiveld voorkomende formatie actief zijn. Een groot deel daarvan zal tot aan maaiveld doorwerken. Er wordt hierbij een onzekerheid van 200 meter aan weerszijden van de breuken gehanteerd. Dat betekent dat een ligging van een breuk indicatief is en bij vaststelling van de exacte locatie zal vaak expert- en/of veldonderzoek naar de breuken noodzakelijk zijn.

Eigenaar

Gegevens van de aanbieder

Contactpunt

Publicatie

Hergebruik

Licentie en voorwaarden

Relaties

Vergelijkbare datasets

Metadata

Taalinstellingen

Taal dataset

Taal van de metadata

Identificatie

Primaire identificatie van deze dataset


Downloads