Dataset

Netto verloop op de arbeidsmarkt; AZW (smal), regio

Permanente linkGekopiëerd
Status Beschikbaar
Data eigenaar Centraal Bureau voor de Statistiek (Rijk)
Bijgewerkt 14-03-2024
Licentie CC-BY (4.0)
Thema
  • Arbeidsomstandigheden
Toegang Publiek
Metadata Download (XML/RDF)

Beschrijving

Landelijk dekkend

Dit is een dataset die landelijk dekkend is. De data heeft betrekking op heel Nederland.

Sluiten

Deze tabel bevat cijfers over het netto verloop op de arbeidsmarkt voor de branches in zorg en welzijn smal; dit is een samentelling van alle branches in de zorg en welzijn exclusief kinderopvang. De cijfers zijn uitgesplitst naar AZW-branches, land, landsdeel, provincie en RegioPlus-arbeidsmarktregio's. De getoonde percentages zijn een driejaargemiddelde waarbij voor ieder jaar de laatste vrijdag voor kerst als peildatum wordt gehanteerd. De berekeningen hebben betrekking op hoofdbanen van werknemers. Voor het vaststellen van de regio is uitgegaan van de woongemeente van de werknemer. Voor het vaststellen van de AZW-branches is uitgegaan van de hoofdactiviteit (SBI-code) van het bedrijf waar een werknemer werkzaam is. Dit is mogelijk niet de enige activiteit die een bedrijf ontplooit. Bij de hoofdactiviteit ‘Overig maatschappelijk advies, gemeenschapshuizen en samenwerkingsorganen op het gebied van welzijn’ (SBI-code: 88999) wordt er tevens rekening gehouden met de CAO waaronder de werknemer werkzaam is. Werknemers die vallen onder CAO-codes 0004 tot en met 0300 of onder CAO-codes 0302 tot en met 8102 worden ingedeeld onder branche ‘Overige Zorg en Welzijn’. De werknemers die onder een andere CAO-code vallen worden ingedeeld bij ‘Sociaal Werk (Overig)’. Een volledig overzicht van alle CAO-codes is te vinden onder paragraaf 3. In deze tabel zijn cijfers over netto verloop op de arbeidsmarkt voor de branches in zorg en welzijn breed niet opgenomen (voor een verwijzing naar deze cijfers zie paragraaf 3). Als er sprake is van de branches in zorg en welzijn smal wil dit zeggen dat kinderopvang niet wordt gepresenteerd omdat kinderopvang niet tot de arbeidsmarkt zorg en welzijn breed gerekend wordt. Als gevolg hiervan hebben de cijfers over netto verloop op de arbeidsmarkt zorg en welzijn breed betrekking op een andere populatie dan cijfers over zorg en welzijn smal. Cijfers over verschillende populaties worden niet in dezelfde tabel gepubliceerd. De cijfers over de arbeidsmarkt in zorg en welzijn breed worden in een eigen tabel gepresenteerd.

Deze tabel is ontwikkeld in het kader van het onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt, Zorg en Welzijn (AZW). Voor meer trends en ontwikkelingen op het gebied van de arbeidsmarkt in zorg en welzijn, zie azwstatline.cbs.nl (zie paragraaf 3).

Gegevens beschikbaar vanaf: 2010/2012 driejaargemiddelden.

Status van de cijfers: De cijfers in deze tabel zijn voorlopig.

Wijzigingen per 23 mei 2023: De tabel is aangevuld met het driejaargemiddelde over de periode 2020/2022. De cijfers over eerdere periodes zijn bijgesteld als gevolg van het gebruik van recentere bronnen.

Per 1 september 2022 is de RegioPlus-Arbeidsmarktregio Rijnstreek van naam gewijzigd: de nieuwe naam is “Rijn Gouwe”. Deze naamswijziging is in deze tabel teruggelegd in de tijd (2010/2012). Per 24 maart 2022 is de gemeente Weesp samengegaan met de gemeente Amsterdam. Deze gemeentelijke herindeling is in deze tabel vanaf 2022 –en daarmee in cijfers over 2020/2022- doorgevoerd. Deze administratieve wijziging kan effect hebben op de ontwikkelingen in deze regio’s. Een overzicht van alle gemeentelijke wijzigingen is te vinden in paragraaf 3.

Wanneer komen er nieuwe cijfers? Nieuwe cijfers worden halverwege 2024 verwacht

Eigenaar

Gegevens van de aanbieder

Contactpunt

Publicatie

Hergebruik

Licentie en voorwaarden

Relaties

Vergelijkbare datasets

Metadata

Versietoelichting

Taalinstellingen

Taal dataset

Taal van de metadata

Identificatie

Primaire identificatie van deze dataset


Webservices

API

JSON CC-BY (4.0)

https://dataderden.cbs.nl/ODataApi/OData/24092NED

Netto verloop op de arbeidsmarkt; AZW (smal), regio AZW branches, perioden, regio's

Feed

ATOM CC-BY (4.0)

https://dataderden.cbs.nl/ODataFeed/OData/24092NED

Netto verloop op de arbeidsmarkt; AZW (smal), regio AZW branches, perioden, regio's