Terug naar overzicht

Wat doet jouw dak?

Nieuws | Aangemaakt: 06-04-2021 | Aangepast: 20-04-2021

Samen zorgen voor een meer duurzame levensstijl. De toepassing Zonatlas zet zich in voor het verduurzamen van Nederland. Met Zonatlas kun je kijken of jouw woning geschikt is voor zonnepanelen en ook hoeveel zonnepanelen er op het dak passen voor een optimaal gebruik en besparing van energiekosten. 

3D-model

Zonatlas wordt onder meer gemaakt met het zeer gedetailleerde Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN3) van Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Dit bestand heeft van elke gemeente in Nederland een 3D-model gemaakt in combinatie met kadastergegevens. Hierdoor is het voor de gebruiker eenvoudig te zien wat zonnepanelen kunnen betekenen voor zijn of haar persoonlijke woonsituatie. Daarbij laat een berekening ook meteen zien wanneer de investering van de zonnepanelen is terugverdiend. 

Hoe werkt het?

Op de website van Zonatlas hoef je alleen je postcode en huisnummer in te voeren om het resultaat te zien. Deze toepassing analyseert de ‘zoninstraling’ op elk dak met een nauwkeurigheid van een halve vierkante meter. De tool laat ook meteen zien voor welk deel van het dak de zonnepanelen het meest geschikt zijn. Alle gebruikers kunnen de berekening zelf nog aanpassen en een eigen ontwerp van de installatie maken. Ook kunnen zij zien wat de terugverdientijd is van het ontwerp. 

Verder dan zonnepanelen alleen

De organisatie richt zich niet alleen op het individu maar ook op groepen bewoners en lokale overheden. De toepassing laat ook breder zien welk aandeel het opwekken van zonne-energie zoal kan hebben. Deze data kunnen gemeentes gebruiken bij de berekeningen voor het behalen van klimaatdoelstellingen. Maar ook kan, bijvoorbeeld, een VVE er mee aan de slag want op de interactieve Zonatlas-kaart is af te lezen of de woningen van een straat of wijk ook geschikt zijn voor de plaatsing van zonnepanelen. 

Welk open data-verhaal mogen we niet missen?

Heb je zelf een toepassing ontwikkeld met behulp van open data of heb je een tip? Stuur een e-mail naar data@koop.overheid.nl om in contact te komen. En wil je meepraten over de impact van open data, bijvoorbeeld binnen de energietransitie? Word gratis lid van onze data community, binnen 1 minuut heb je een account aangemaakt en praat je mee op: www.datacommunities.nl.