Nieuws

Data delen creëert waarde

Data delen creëert waarde

Data is niets waard als het op de plank blijft liggen. Het delen van data creëert waarde. Data.overheid.nl maakt al 8 jaar overheidsdata zichtbaar en vindbaar. Dit werkte uitstekend voor open data die door iedereen zonder beperkingen is te downloaden en (her)gebruiken. Er komt nu steeds meer data beschikbaar die niet volledig open is voor publiek en beperkingen voor hergebruik kent.

Vijfde editie Stuiveling Open Data Award (SODA) van start!

Vijfde editie Stuiveling Open Data Award (SODA) van start!

Doe mee en win €20.000,-

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) reikt dit jaar voor de vijfde keer de Stuiveling Open Data Award (SODA) uit. De award beloont de beste toepassing die gebruikmaakt van open data van de Nederlandse overheid met 20.000 euro. Dit kan bijvoorbeeld een website of app zijn. De award wordt dit najaar uitgereikt. Omdat het een jubileum editie is, besteden we daarbij ook aandacht aan eerdere finalisten en winnaars.

Open, gesloten en beperkt open data

Open, gesloten en beperkt open data

Op data.overheid.nl publiceert de Nederlandse overheid al sinds 2012 de data die voor publiek beschikbaar is gesteld: de zogenaamde open data. Open data is data die zonder beperking voor publiek herbruikbaar is. De open data heeft op data.overheid.nl de status "beschikbaar" en als toegangskenmerk "publiek". 

Enquête data.overheid.nl

Maak uw eigen enquête voor feedback van gebruikers

Basisregistraties

Basisregistraties

De 10 basisregistraties in Nederland zijn als dataset op data.overheid.nl beschikbaar via de Open Data community. De basisregistraties zijn datasets die door bijna alle overheidsorganisaties worden gebruikt bij de uitvoering van wettelijke taken. Dit zijn bijvoorbeeld de landelijke registraties voor adressen, gebouwen, bedrijven, personen, voertuigen en wegen.

Storing data.overheid.nl

Storing data.overheid.nl

Vanwege een technische storing van data.overheid.nl zijn een aantal databronnen niet beschikbaar. We werken hard aan een oplossing voor dit probleem.

Onze excuses voor het ongemak.

Data COVID-19

Data initiatieven omtrent COVID-19

Het Coronavirus COVID-19 heeft grote impact op onze samenleving en brengt veel onzekerheid met zich mee. Om iets meer duidelijkheid te scheppen in deze onzekere tijd ontstaan er diverse data initiatieven die inzicht proberen te geven in de situatie die COVID-19 veroorzaakt.

Webinar

Webinar vrijdag 20 maart 2020

Vanwege de maatregelen rondom het coronavirus zal de gebruikersbijeenkomst online plaatsvinden in de vorm van een webinar. Via deze weg willen wij de gebruikers van data.overheid.nl in de gelegenheid stellen om digitaal deel te nemen aan de bijeenkomst en zich te informeren over de ontwikkeling omtrent het Nationale dataportaal. 

De webinar wordt gehouden op vrijdag 20 maart van 13.30-14.30 uur.

Meld je aan via data@koop.overheid.nl en wij sturen je de link om in te loggen. 

 

Start nieuwsbrief

Nieuwsbrief data.overheid.nl beschikbaar

Vanaf nu versturen wij ook een nieuwsbrief over data.overheid.nl. Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws rondom het Nationale dataportaal? Meld je aan via: data@koop.overheid.nl

Handreiking 2.0 geschreven

De nieuwe 'handreiking 2.0' is geboren

Data.overheid.nl heeft in samenwerking met diverse andere overheidsorganisaties gewerkt aan een vernieuwde en verbeterde handreiking. Deze vernieuwde handreiking is hier vindbaar. 

In deze handreiking, nu alleen nog als download beschikbaar,  kun je de volgende onderwerpen aantreffen:

Dataverzoek 2000

Dataverzoek 2000

Leuk nieuws! Deze week ontvingen we dataverzoek nummer 2000. 

Ben jij benieuwd naar het dataverzoek? Lees het verzoek hier.

Of neem een kijkje in het overzicht met alle 2000 dataverzoeken die door de jaren heen ingediend.

Rapport: Publieke data voor onderzoek

Publieke data voor onderzoek

De regering heeft de KNAW gevraagd aan te geven wat er nodig is om hergebruik van publieke data door
onderzoekers te bevorderen. Lees het rapport hier

Wil je weten wat er nog meer gepubliceerd is over open overheidsdata? Lees hier andere rapporten

Haarlem Open data portaal

Haarlem Open data portaal

De gemeente Haarlem timmert met haar Open data portaal hard aan de weg om haar data te publiceren. De afdeling Data, Informatie en Analyse (DIA) is verantwoordelijk voor het publiceren van open data en aanmoedigen van projecten. Alle open data van de gemeente Haarlem zijn ook beschikbaar op data.overheid.nl.  

Rapport: Hergebruikers van open data in beeld

Rapport Hergebruikers van open data in beeld

De TU Delft deed in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties onderzoek naar de hergebruikers van open overheidsdata en wat hun behoeften zijn. Het rapport is nu voor iedereen te lezen.

Open Data Maturity rapport 2019

Open Data Maturity rapport 2019

Het jaarlijkse Open Data Maturity rapport is weer verschenen. Het rapport wordt gepubliceerd vanuit het Europees Dataportaal, in opdracht van de Europese Commissie. In het jaarlijkse rapport wordt de stand van zaken rondom open data vanuit de Europese lidstaten met elkaar vergeleken. In 2018 bezette Nederland nog plek 10. In 2019 is Nederland gestegen naar plek 5.

Landen worden gemeten op basis van de volgende onderwerpen:

Release notes: Lion

Release notes: Lion

Rondleiding door het nieuwe portaal


Op 20 augustus 2019 is een nieuwe versie van data.overheid.nl gelanceerd. Wat is er nieuw? Wat is er veranderd? Onderstaand krijgt u in 5 stappen een korte rondleiding door de belangrijkste nieuwe kenmerken van het portaal. 

Nieuwe apps ontwikkeld met data via data.overheid.nl

Interview met app-ontwikkelaar Sjoerd van den Hoorn

Onlangs spraken wij met Sjoerd van der Hoorn. Sjoerd is een enthousiast en frequent gebruiker van datasets op data.overheid.nl. Aan de hand van de beschikbaar gestelde datasets heeft hij verschillende apps ontwikkeld. Onderaan deze pagina kun je meer lezen over de door hem ontwikkelde apps en over welke datasets hij daarvoor heeft gebruikt.

DCAT standaard in gebruik

DCAT in gebruik

De DCAT standaard leeft bij diverse (overheids)organisaties. Inmiddels wordt er door meerdere organisaties direct via DCAT 1.1 datasets automatisch op data.overheid.nl gepubliceerd. Er is een artikel over gemaakt waarin de koppeling tussen organisaties en data.overheid.nl tot stand wordt gebracht op basis van DCAT 1.1.

Klik hier om het nieuwsbericht te bekijken.

Data vanuit Amsterdam

Open datasets gemeente Amsterdam vindbaar op data.overheid.nl

Op data.overheid.nl worden nu ook weer datasets van de gemeente Amsterdam gepubliceerd. De gemeente Amsterdam publiceert diverse datasets onder andere op het gebied van toerisme, verkeer, natuur, milieu, stedelijke ontwikkeling, etc. Tevens worden er ook diverse API's aangeboden.