Open Data Maturity rapport 2019

Open Data Maturity rapport 2019

De jaarlijkse Open Data Maturity rapport is weer verschenen. Het rapport wordt gepubliceerd vanuit het Europees Dataportaal, in opdracht van de Europese Commissie. In het jaarlijkse rapport wordt de stand van zaken rondom open data vanuit de Europese lidstaten met elkaar vergeleken. In 2018 bezette Nederland nog plek 10. In 2019 is Nederland gestegen naar plek 5.

Landen worden gemeten op basis van de volgende onderwerpen:

Handreiking 2.0 geschreven

De nieuwe 'handreiking 2.0' is geboren

Data.overheid.nl heeft in samenwerking met diverse andere overheidsorganisaties gewerkt aan een vernieuwde en verbeterde handreiking. Deze vernieuwde handreiking is hier vindbaar. 

In deze handreiking, nu alleen nog als download beschikbaar,  kun je de volgende onderwerpen aantreffen:

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief data.overheid.nl beschikbaar!

Vanaf nu versturen wij ook een nieuwsbrief over data.overheid.nl. Wil jij op de hoogte blijven van al het nieuws rondom het Nationale dataportaal? Meld je aan via: data@koop.overheid.nl

Enquête data.overheid.nl

We willen graag weten hoe we het dataportaal kunnen verbeteren. Vul jij onderstaande enquête in? //-->

 

Release notes: Lion

Release notes: Lion

Rondleiding door het nieuwe portaal


Op 20 augustus 2019 is een nieuwe versie van data.overheid.nl gelanceerd. Wat is er nieuw? Wat is er veranderd? Onderstaand krijgt u in 5 stappen een korte rondleiding door de belangrijkste nieuwe kenmerken van het portaal. 

Nieuwe apps ontwikkeld met data via data.overheid.nl

Interview met app-ontwikkelaar Sjoerd van den Hoorn

Onlangs spraken wij met Sjoerd van der Hoorn. Sjoerd is een enthousiast en frequent gebruiker van datasets op data.overheid.nl. Aan de hand van de beschikbaar gestelde datasets heeft hij verschillende apps ontwikkeld. Onderaan deze pagina kun je meer lezen over de door hem ontwikkelde apps en over welke datasets hij daarvoor heeft gebruikt.

Datasets vanuit Amsterdam

Open datasets gemeente Amsterdam vindbaar op data.overheid.nl

Op data.overheid.nl worden nu ook weer datasets van de gemeente Amsterdam gepubliceerd. De gemeente Amsterdam publiceert diverse datasets onder andere op het gebied van toerisme, verkeer, natuur, milieu, stedelijke ontwikkeling, etc. Tevens worden er ook via de gemeente Amsterdam diverse API's aangeboden.

DCAT standaard in gebruik

DCAT in gebruik

De DCAT standaard leeft bij diverse (overheids)organisaties. Inmiddels wordt er door meerdere organisaties direct via DCAT 1.1 datasets automatisch op data.overheid.nl gepubliceerd. Er is een artikel over gemaakt waarin de koppeling tussen organisaties en data.overheid.nl tot stand wordt gebracht op basis van DCAT 1.1.

Klik hier om het nieuwsbericht te bekijken.