Terug naar overzicht

Wat is data impact en hoe meet je het?

Nieuws | Created: 30-04-2021 | Aangepast: 06-05-2021

Wat is data impact en hoe meet je het?

Eerder vertelden we al over de eerste Mastermindgroep sessie. Een sessie waarin de impact van data met een diverse groep deelnemers, onder de loep wordt genomen. Inmiddels heeft ook de tweede sessie plaatsgevonden. In dit artikel zoomen we verder in op de impact van data. 

Diverse toepassingen die zijn gemaakt met behulp van open data, kunnen voor de gebruiker bepaalde gewoontes veranderen, bijvoorbeeld hoe men bepaalde keuzes maakt. Neem bijvoorbeeld ‘Buienradar’, de meesten kijken eerst in de app of het gaat regenen voordat zij op de fiets stappen. Of bijvoorbeeld de app die is gemaakt voor mensen die in de buurt van Schiphol wonen, door in de app ‘Moet het raam dicht’ te kijken kunnen zij zien of er ’s nachts veel vliegverkeer wordt verwacht. Conclusie: het raam gaat wel of niet dicht vannacht. Zo zijn er nog tal van voorbeelden waaraan goed is terug te zien wat de impact kan zijn van open data.

Toepassingen zoals een website, een applicatie, een wereldkaart of anders, kunnen dus op een bepaalde manier impact hebben op het leven of de gewoonten van iemand. Maar welke soorten impact zijn er eigenlijk? We onderscheiden vier soorten impact:

1.    Politieke impact
Hoe zichtbaar is de toepassing, gemaakt met open data, in het dagelijkse leven? Maak je bijvoorbeeld andere (politieke) keuzes?

2.    Economische impact
Kun je geld verdienen of juist besparen met een toepassing, gemaakt met open data, en/of geeft dit je nieuwe inzichten?

3.    Sociale impact
Heeft de toepassing, gemaakt met open data, een bepaalde impact op jouw persoonlijke/sociale leven? In positieve of negatieve zin.

4.    Impact op de omgeving
In hoeverre draagt de toepassing, gemaakt met open data, bij aan het oplossen van een maatschappelijk vraagstuk?

Heb je zelf een toepassing gemaakt met behulp van open data? Dan komen we graag met jou in contact. Je kunt je toepassing aanmelden op data.overheid.nl en een e-mail sturen naar data@koop.overheid.nl o.v.v.: ‘Impact story’. 

We plaatsen regelmatig diverse impact stories op onze impact pagina. Wil je meepraten over de impact van data? Meld je dan aan op het onlangs vernieuwde community forum van data.overheid.nl, via: www.datacommunities.nl, op dit forum kun je meepraten over data, toepassingen, impact van data, vragen stellen, een helpende hand bieden en meer. Een account is zo aangemaakt.

Volg ons ook op Twitter en LinkedIn voor het laatste datanieuws!