Terug naar overzicht

Release notes: Lion

Nieuws | Aangemaakt: 20-08-2019 | Aangepast: 06-07-2022

Release notes: Lion

Rondleiding door het nieuwe portaal


Op 20 augustus 2019 is een nieuwe versie van data.overheid.nl gelanceerd. Wat is er nieuw? Wat is er veranderd? Onderstaand krijgt u in 5 stappen een korte rondleiding door de belangrijkste nieuwe kenmerken van het portaal. 


1. Structuur van data.overheid.nl vernieuwd

Aan de hand van diverse wensen van gebruikers van data.overheid.nl zijn concrete zichtbare verbeteringen doorgevoerd in de structuur van data.overheid.nl. Hiermee beogen we beter de gebruiker te bedienen, data makkelijker vindbaar te maken en ook gemakkelijker informatie over data te kunnen geven. 


2. Oprichting community pagina’s

Vanuit het dataportaal bieden we actief ondersteuning aan data communities. Data communities bestaan uit groepen gefocust op specifieke processen, thema’s en/of dienstverlening in een organisatie of in een samenwerkingsverband van organisaties. Gekoppeld aan de data communities bieden we groepen van datasets aan. Tevens zullen we een plek creëren waar communities zich kunnen vormen op het portaal.


3. Toepassingencatalogus

De eerste stappen in het meten van de impact van open data zijn genomen. Op data.overheid.nl bieden we nu via een nieuwe community pagina informatie over het aanbod, de vraag naar en het gebruik van open data. Hier vertellen we meer over welke organisaties data aanbieden, welke lokale dataportalen aangesloten zijn op data.overheid.nl, welke toepassingen zijn gemaakt met behulp van open data en vertellen we meer over relevante maatschappelijke onderwerpen die spelen in het Nederlandse open data landschap.


4. De plek voor nieuws over data in Nederland

De reguliere gebruiker zal het niet ontgaan ook de actualiteitenpagina is flink op de schop gegaan. Hiermee beogen we gemakkelijker nieuws over data uit te lichten en te koppelen aan datasets. Heeft u invulling of wilt u graag nieuws kwijt over data, kom dan met het team van data.overheid.nl in contact via data@koop.overheid.nl.


5. Verbeterde statistiekenpagina

Verder bieden we statistieken aan die inzicht geven in het aanbod en de vraag naar data. Op de nieuwe statistiekenpagina bieden we onder andere informatie over waar de data vandaan komt, hoe het aanbod van datasets verandert in de loop der tijd en brengen we in kaart wat populaire zoektermen en datasets zijn op data.overheid.nl.

Heeft u vragen over de release van data.overheid.nl, neem dan contact op met het team van data.overheid.nl via data@koop.overheid.nl.