Aangemaakt op: 20-08-2019, Aangepast op: 18-02-2020

Interview met app-ontwikkelaar Sjoerd van den Hoorn

Onlangs spraken wij met Sjoerd van der Hoorn. Sjoerd is een enthousiast en frequent gebruiker van datasets op data.overheid.nl. Aan de hand van de beschikbaar gestelde datasets heeft hij verschillende apps ontwikkeld. Onderaan deze pagina kun je meer lezen over de door hem ontwikkelde apps en over welke datasets hij daarvoor heeft gebruikt.

Sjoerd vertelde dat hij het prettig vindt dat eerder gedane dataverzoeken tussen de datasets staan, zodat je daar niet apart naar hoeft te zoeken. Hierdoor weet je gelijk waar je aan toe bent en kun je zien waar andere mensen al bezig mee zijn geweest. Ook vertelde hij dat het helpt om via data.overheid.nl een dataverzoek te doen, omdat wij makkelijk met andere overheidsinstellingen in contact kunnen komen.

Als tips voor verbetering van het portaal gaf hij aan, dat het prettig zou zijn als de data niet alleen als ‘ruwe’ data wordt aangeboden, maar dat er ook een indicatie bij zou staan wat voor data er is. Tevens zou het fijn zijn als de data ook visueel wordt weergegeven in bijvoorbeeld een viewer. Daarnaast zou het handig zijn als we een gebruiksaanwijzing bij de data zouden geven, zodat ook niet ervaren datagebruikers ermee aan de slag kunnen.  We zijn druk bezig te kijken hoe we hierin verbeteringen kunnen aanbrengen.

Xzxz.nl

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet. Het originele autospel in een nieuw jasje. Meerdere spelers krijgen de opdracht om kentekens van een tiental auto's te verzamelen die aan bepaalde kenmerken voldoen. Zo moet je bijvoorbeeld op zoek naar een rode auto, een voertuig dat rijdt op diesel, een cabriolet, etc. Wie als eerst de tien gevraagde voertuigen heeft gevonden, wint.

Gebruikte open datasets:

https://data.overheid.nl/dataset/47005-open-data-rdw--gekentekende-voertuigen


Gegevensopstraat.nl

Gegevensopstraat.nl is een grootschalig onderzoek naar privacy problemen binnen (beroeps)registers, zowel opgezet door de overheid en private organisaties. Dergelijke registers laten bezoekers toe om te controleren of een professional voldoende gekwalificeerd is om een bepaald beroep uit te mogen oefenen, wat vaak als open data wordt ontsloten. Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat het echter in veel gevallen ook mogelijk is om de andere kant op te zoeken, om zo onbedoeld persoonlijke gegevens te vinden over deze professionals zoals naam, adres, geboortedatum, werkgever en meer.

Gebruikte open datasets:

https://data.overheid.nl/dataset/kvk-hr-open-data-set
https://www.bigregister.nl/zoek-zorgverlener/zoeken-eigen-systeem
https://www.rechtspraak.nl/Registers/Paginas/Webservice-Centraal-Insolventieregister.aspx


Tankplanner

De Tankplanner website en applicatie maken het mogelijk om snel en makkelijk de goedkoopste tankstations langs een route te vinden. Hierdoor kunnen (beroeps)chauffeurs hun voertuig zo voordelig mogelijk van brandstof voorzien. Tankplanner is eenvoudig in gebruik. Nadat de huidige locatie en bestemmingen zijn opgegeven, wordt door middel van Open Street Map een route getekend. Op een kaart wordt getoond waar de goedkoopste tankstations zich bevinden. De data van Tankplanner is op haar beurt ook weer beschikbaar via een vrij toegankelijke API. Hierdoor kunnen professionele transport- en vervoersbedrijven deze gegevens integreren in hun eigen bedrijfsproces.

Gebruikte open datasets:

https://data.overheid.nl/dataset/53412-pompprijzen-motorbrandstoffen--locatie-tankstation--brandstofsoort


Moet het raam dicht? 

Mensen die zich aanmelden bij Moethetraamdicht.nl krijgen automatisch voor het slapengaan een E-mail wanneer er de verwachting is dat er die nacht vluchten van of naar Schiphol over hun huis vliegen. Dit geeft omwonenden de mogelijkheid om bijvoorbeeld hun slaapritme op voorhand aan te passen door vroeg naar bed te gaan als er de volgende ochtend veel vluchten zijn te verwachten, of door te zorgen dat alle ramen goed gesloten zijn om zo het geluid te dempen op nachten dat er overlast zou kunnen zijn. Andersom kunnen omwonenden op deze manier ook weten wanneer zij wél met de ramen open kunnen slapen.  

Gebruikte open datasets:

https://www.lvnl.nl/omgeving/baangebruik
https://www.schiphol.nl/en/developer-center/page/our-operational-flight-api-explored/
http://noiselab.casper.aero/ams/#page=actual
http://www.bezoekbas.nl/userfiles/mi3-v1.html#10/52.3043/4.7461