Terug naar overzicht

EU Open Data Days 2021 - waar gaat het over

Nieuws | Created: 05-07-2021 | Aangepast: 06-07-2021

Op 25 november 2021 vinden de EU Open Data Days online plaats. Een bijzonder evenement die geheel in het teken staat van open data. Samen met mensen van over de hele wereld wordt dit innoverende evenement vormgegeven. Maar waar gaan de EU Open Data Days eigenlijk over? In dit artikel vertellen we je in het kort wat je kunt verwachten en welke stappen er reeds zijn gezet.

Tijdens de 'Open Data Days' op 5 maart jl, is de vijfde editie van EU Datathon, de open data competitie, gelanceerd. Vanuit Luxemburg wordt het evenement online georganiseerd door het Publicatiebureau van de Europese Unie als onderdeel van de eerste EU Open Data Days en dit event bereikt mensen wereldwijd. Ook EU Dataviz maakt deel uit van dit geheel.

Sinds de aankondiging op 5 maart hebben diverse mensen die een ontwikkeling teweeg hebben gebracht, zich aangemeld. Een voorwaarde voor deze aanmelding was het indienen van een voorstel van een ontwikkeling van een toepassing welke is gemaakt met behulp van open datasets. Aanmeldingen moesten de nadruk leggen op kansen voor concrete bedrijfsmodellen of sociale ondernemingen. het belangrijkste aspect is het bedenken van oplossingen om belangrijke doelen te behalen die eerder zijn vastgesteld door de Europese Commissie, via het gebruik van open data.

De uitdagingen, the challenges:

  • Uitdaging 1: 'A European Green Deal'
  • Uitdaging 2: 'An economy that works for people'
  • Uitdaging 3: 'A Europe fit for the digital age'

Niet geheel onbelangrijk, wat kunnen de deelnemers winnen:

Meedoen met de European Open Data Days biedt de deelnemer de kans om een oplossing te bieden voor vraagstukken en belangrijke onderwerpen. Met behulp van open data kan de deelnemer het belang en het potentieel van open data in de samenleving laten zien. uiteraard biedt dit evenement de deelnemer ook de kans om zijn/haar creativiteit en talenten te presenteren. Degene met het beste idee maakt kans om een deel van het totale geldbedrag à 99.000 euro te winnen.

De negen teams die hebben gewonnen, drie teams per bovenstaande uitdaging, zijn inmiddels uitgenodigd om het idee te pitchen en te demonstreren tijdens de EU Open Data days in Luxemburg op 25 november 2021. Klik hier om de teams te bekijken. 

De uiteindelijke prijsverdeling voor de drie beste ideeën wordt als volgt onderverdeeld:

  • Winnaar: 18.000,-
  • Tweede plaats: 10.000,-
  • Derde plaats:  5.000,-

Data.overheid.nl is dit jaar een van de partners van de EU Open Data Days. Wil je meer weten? Kijk dan op de website van het evenement. En wil je meepraten over de impact van data? Word gratis lid van onze data communities, binnen 1 minuut heb je een account aangemaakt en praat je mee op: www.datacommunities.nl.