Toelichting bij datasets

Waarom zie ik soms "Let op dit is een webservice!"?

Open data is beschikbaar in vele vormen. De levering van data varieert van een losse tabel in CSV-formaat die kan worden gedownload tot een geavanceerde geo-webservice die alleen via gespecialiseerde toepassing is te gebruiken. Veel datasets zijn dus geen downloadbare bestanden. Meer dan de helft van de data waar op data.overheid.nl wordt verwezen, bestaat zelfs uit webservices.

Wat is een webservice

Een webservice is alleen herbruikbaar in speciaal daarvoor ontwikkelde toepassingen. Er is een programma-code noodzakelijk om de webservice te bevragen en de data te hergebruiken. Indien de link naar een webservice wordt aangeklikt in een internet browser is daardoor vaak geen data zichtbaar of wordt een foutmelding gegeven, terwijl de link wel klopt en de webservice volledig werkt. U kunt contact opnemen met de data-eigenaar om te informeren of de data ook in een ander formaat beschikbaar is.

Werken met geodata

Zoekt u specifeke geodata of mogelijkheden om op coordinaten naar beschikbare data te zoeken? 

Data.overheid.nl biedt geen specifieke tools voor visualiseren van geodata zoals kaartweergaves of mogelijkheden om data op ruimtelijke kenmerken te zoeken. Deze functies worden voor alle Nederlandse geodata geboden via het Nationaal Georegister. Het Nationaal Georegister biedt hulp bij het openen en hergebruiken van geodata, o.a. instructievideo's en handleidingen voor het raadplegen van data. Bekijk hier de handleidingen en instructievideos van het Nationaal Georegister.

Tevens heeft het NGR een stuk documentatie geschreven over het gebruik van webservices. Ga naar deze pagina voor de documentatie.

Doel van data.overheid.nl is om te verwijzen 

Data.overheid.nl is een overkoepelend portaal waarin verwijzingen naar alle beschikbare datasets van de Nederlandse overheden worden verzameld, inclusief alle beschikbare geo gerelateerde data. Het doel van data.overheid.nl is om een compleet overzicht te bieden van alle beschikbare data van de Nederlandse overheid, in welke vorm dan ook, en vervolgens door te verwijzen naar de vindplaats van deze data.