Impact story: Voordat het nieuws was

Data is altijd en overal.

Hoe zorg je ervoor dat je altijd over de meest recente data en bronnen beschikt? We vroegen het Richard de Boer, Product Director bij Oberon, en medeontwikkelaar van de app ‘Voordat het nieuws was’. Deze toepassing helpt je bij het vinden van relevante stukken van de raad en staten bij het laatste (online) nieuws.

Kun je jezelf even kort voorstellen? Wie ben je en waar werk je?
Mijn naam is Richard de Boer en ik werk als Product Director bij Oberon. Ik ben verantwoordelijk voor datgene dat we als bureau aan digitale platformen realiseren. Uiteenlopend van het concept naar de gebruikerservaring, het gebruiksgemak, de vormgeving tot en met het succes van de platformen die we maken. Vanuit mijn technische achtergrond kan ik op dat vlak ook meedenken met ons ontwikkelteam.

Aan welke toepassing heb je gewerkt?
We bouwen in de digitale platformen die we realiseren veel koppelingen met externe databronnen. Dit doen we ook steeds vaker met open data die de overheid beschikbaar stelt, een bijvoorbeeld hiervan is: ‘Voordat het nieuws was.’

Voor wie heb je dat gedaan en waarom?
Vorig jaar hebben we met ‘Voordat het nieuws was’ een proof-of-technology applicatie gemaakt. Hiermee wilden we aantonen in hoeverre de Open Stateninformatie bruikbaar en inzetbaar
is voor allerlei diverse toepassingen.

Welk probleem los je daarmee op?
We wilden uiteraard een mooi product voor de eindgebruiker maken. Maar minstens zo interessant (en belangrijk) vinden we dat dit soort data - en de manier waarop dit beschikbaar is - voor ontwikkelaars echt inzetbaar is.

Wat betekent deze toepassing voor de gebruiker?
De belofte van de applicatie is dat het nieuws van verschillende bronnen verrijkt, door middel van achtergrond, bewijslast en stukken uit raads- en Statenvergaderingen. Zo maken we de lezer meer bewust van hetgeen dat politieke organen aan werk doen, voordat iets besloten (en dus vaak nieuwswaardig) is. Ook kan de applicatie bijdragen in de strijd tegen fake news en helpt het professionals bij hun werk (bijvoorbeeld in de journalistiek).

Wat is er veranderd voor de gebruikers sinds zij deze toepassing hebben?
Het concept bleek aardig haalbaar waarop de databron voor ons beschikbaar was. Echter, in de praktijk bleek dat de data zelf nog niet goed genoeg geïndexeerd, gecategoriseerd en voorzien was van de juiste meta-informatie. Hierdoor is de applicatie slechts voor een beperkt deel van de gebruikers waardevol gebleken.

Welke data gebruik je hiervoor?
We hebben hier de Open Stateninformatie en de Open Raadsinformatie voor gebruikt.

Elk project kent ook uitdagingen. Waar liep jij tegenaan?
Naast de uitdagingen in de data zelf, liepen we bij dit project tegen verschillende uitdagingen en vraagstukken aan. De applicatie werkt als een browser plugin en verrijkt webpagina's met nieuwswebsites met de gevonden stukken die daarbij horen. Dit betekent dat de plugin 'meekijkt' met de gebruiker. Dit moet natuurlijk wel veilig zijn. Kortom, dat we wel kunnen meekijken als iemand bijvoorbeeld de website van De Volkskrant bezoekt, maar niet als men abnamro.nl opent. We moesten een manier vinden om dit veilig te doen en de gebruiker altijd inzicht en controle te geven over wanneer de applicatie actief is.

Om privacy redenen hebben we ervoor gekozen om de applicatie volledig 'stand-alone' te maken. Dus zonder tussenkomst van een server of communicatie met een andere bron dan alleen de open data zelf. Naar de bron communiceert de applicatie alleen sleutelwoorden. De bron weet dus niet van wie dit komt en op wat voor website of bron de gebruiker actief is. Het grote nadeel van deze keuze is dat we hierdoor helaas geen gebruikscijfers hebben en dat we ook geen load balancing op de bron kunnen doen. We missen ook een tussenlaag om specifieke resultaten te geven voor bepaalde zoekwoorden, om de applicatie betere resultaten te laten geven (hierbij valt te denken aan synoniemen, of letterlijke mappings tussen artikelen/nieuwsthema's en bronstukken).

Als je terugkijkt: wat is dan anders gelopen dan je dacht?
We hadden gehoopt dat de applicatie betere resultaten zou geven. Met de inzichten van deze applicatie zijn inmiddels in kleine en grotere stappen wel verbeteringen aangebracht aan de brondata en webservice. Hiermee is deze bron bruikbaarder geworden voor nieuwe toepassingen.

Wat is je persoonlijke band met het onderwerp?
We werken graag met data in onze digitale platformen. Onze missie is om de wereld mooier, makkelijker en inzichtelijker te maken. Vooral voor dat laatste kunnen we niet zonder data. Open en eerlijke data van betrouwbare bronnen zoals de overheid.

What's next? Wat staat er op de planning op het gebied van data?
We werken momenteel hard aan een groot platform voor regionaal toerisme waar we weer verschillende databronnen voor raadplegen. Ook gebruiken nu we het corona dashboard voor verschillende toepassingen.

Wat kan Data.Overheid.nl voor je betekenen? Waar heb je behoefte aan?
Met de ervaring die ik inmiddels heb als datagebruiker, zou ik in de nabije toekomst graag een keer werken aan een platform waarmee we juist overheidsdata beschikbaar kunnen maken.

Is er nog iets anders dat je over dit onderwerp kwijt wilt?
Ik kijk uit naar meer uniformiteit in data, maar vooral het moment dat we een minister voor digitale zaken gaan krijgen die zich daar hard voor gaat maken.

Als mensen na het lezen behoefte hebben aan meer informatie, waar kunnen ze dan terecht?
Je kunt me altijd bereiken voor vragen per mail, via: rdb@oberon.nl

Meepraten over de impact van data?

Word gratis lid van onze data communities, binnen 1 minuut heb je een account aangemaakt en praat je mee op: www.datacommunities.nl