Gemeente Zwartewaterland aan de slag met open data

Op data.overheid.nl worden nu ook datasets van de gemeente Zwartewaterland proactief gepubliceerd. Deze gegevens voldoen aan de principes van open data en dus door iedereen te gebruiken en te hergebruiken. Voorbeelden van open datasets vanuit de gemeente zijn: strooiroutes, bomen, openbare verlichting en nog veel meer.

Begin 2019 heeft de gemeente Zwartewaterland diverse open datasets gepubliceerd. Aan de hand van een koppeling tussen de gemeente en data.overheid.nl worden nu ook diverse actuele datasets van de gemeente Zwartewaterland op data.overheid.nl gepubliceerd. De koppeling is via de zogenoemde DCAT 1.1 standaard tot stand gebracht. Dit is de internationale metadata-standaard die wordt gehanteerd om op basis van metadata datasets uit te wisselen. In de komende periode zal de gemeente nog meer datasets publiceren via data.overheid.nl.

Data.overheid.nl is het Nationale dataportaal van de Nederlandse overheid. Via het portaal worden overheidsdata op één plek goed vindbaar gemaakt. De datasets van de gemeente worden via data.overheid.nl ook gepubliceerd op het Europese Dataportaal.

Wethouder Maarten Slingerland:

“Onze coalitie vindt het belangrijk om open en transparant te zijn naar onze inwoners en bedrijven. Door het beschikbaar stellen van open data laten we zien op basis van welke informatie we beslissingen maken. Zo vergroten we bovendien in het vertrouwen dat onze inwoners en bedrijven in ons hebben. Daarnaast willen we de samenwerking met inwoners en andere partijen stimuleren. Ook daar helpt open data ons bij. Het is extra bijzonder dat maar weinig gemeenten van onze omvang open data aanbieden. Daarin lopen we dus voorop – en daar mogen we best een beetje trots op zijn.”

Hier kunt u alle open datasets van Gemeente Zwartewaterland aantreffen op data.overheid.nl.

Behalve open data zelf opslaan, kunt u veel open data ook op een kaart bekijken. Een overzicht kunt vinden via de site van Zwartewaterland.