type-icon

DATASET

Verkaufsbücher

Permanente linkGekopiëerd
Eigenaar Nationaal Archief
Licentie CC-0 (1.0)
Bijgewerkt 16-05-2020
Status Beschikbaar
  • Beschrijving
  • Downloadbare bestanden (2)
  • Relaties
  • Metadata

Beschrijving

Ok

De link(s) bij deze dataset zijn gecontroleerd en leiden naar data.

Sluiten

Tijdens de Tweede Wereldoorlog worden door de Duitsers panden verkocht waarvan de eigenaren veelal Joods zijn. De administratie hiervan staat in de zogeheten Verkaufsbücher die het Nationaal Archief bewaart.

De bijgehouden administratie in de Verkaufsbücher bevat de adressen en de namen van de oorspronkelijke eigenaren, de betrokken makelaars en de oorlogskopers. Met daarbij de verkoopprijzen.

In juli 2019 heeft een team van het Nationaal Archief en het Kadaster de transacties uit de Verkaufsbücher als linked data gekoppeld aan de data uit de basisregistratie adressen en gebouwen (BAG) van het Kadaster. Hierdoor worden deze onrechtmatige verhandelingen letterlijk in kaart worden gebracht. De resultaten zijn te zien in de online labomgeving PDOK (Publieke Dienstverlening op de Kaart) van het Kadaster. Het Nationaal Archief gebruikt dit platform om de linked data te koppelen aan (de geaggregeerde) BAG-gegevens die bij het Kadaster liggen.

Bestemmingspagina: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/open-data/open-data-indexen

Contactinformatie
Naam: Nationaal Archief
E-mail: tim.de.haan@nationaalarchief.nl
Website: https://www.nationaalarchief.nl
Telefoon: 0703315400
Address: Prins Willem-Alexanderhof 20 2595 BE Den Haag

Downloadbare bestanden

Verkaufsbücher

ZIP CC-0 (1.0)
Download: https://www.nationaalarchief.nl/sites/default/files/field-file/Verkaufsbucher_NBI%20Archief-mei-2019.zip

De gegevens uit de Verkaufsbücher zijn beschikbaar in het bestand Verkaufsbucher_NBI Archief-mei-2019.zip Dit bestand bevat een .csv bestand met de data en een .txt bestand met een toelichting. Deze data is beschikbaar gesteld onder een CC0 verklaring.

Verkaufsbücher / Kadaster Sparql - API Endpoint

SPARQLQ CC-0 (1.0)
Download: https://api.labs.kadaster.nl/datasets/hack-a-lod/verkaufsbucher/services/verkaufsbucher/sparql

In juli 2019 heeft een team van het Nationaal Archief en het Kadaster de transacties uit de Verkaufsbücher als linked data gekoppeld aan de data uit de basisregistratie adressen en gebouwen (BAG) van het Kadaster. Hierdoor worden deze onrechtmatige verhandelingen letterlijk in kaart worden gebracht. De resultaten zijn te zien in de online labomgeving PDOK (Publieke Dienstverlening op de Kaart) van het Kadaster. Het Nationaal Archief gebruikt dit platform om de linked data te koppelen aan (de geaggregeerde) BAG-gegevens die bij het Kadaster liggen. Deze gecombineerde data is via een Sparql - API Endpoint te bevragen

Metadata

Exporteer als RDF