Dataset

Overheidsschuld; schuldtitel, geldgever, waarderingsgrondslag, sectoren

Permanente linkGekopiëerd
Status Beschikbaar
Data eigenaar Centraal Bureau voor de Statistiek (Rijk)
Bijgewerkt 23-09-2024
Licentie CC-BY (4.0)
Thema
  • Economie
  • Financien
Toegang Publiek
Metadata Download (XML/RDF)

Beschrijving

Landelijk dekkend

Dit is een dataset die landelijk dekkend is. De data heeft betrekking op heel Nederland.

Sluiten

Deze tabel bevat gegevens over de schuld van de overheid.

De schuld is onderverdeeld naar verschillende schuldtitels. Van iedere schuldtitel (type financieel instrument) wordt het aandeel van de verschillende houders (geldgevers) vermeld. De schuld wordt gepresenteerd in faciale waarde (het oorspronkelijke schuldbedrag) en in marktwaarde (de waarde waartegen de schuld in de betreffende periode verhandeld kan worden). Bij de bepaling van de overheidsschuld volgens EMU-definities wordt de faciale waarde gehanteerd, in de Nationale rekeningen de marktwaarde.

De totale schuld betreft de schuld in euro's en vreemde valuta. De schuld in vreemde valuta betreft de schuld afgesloten in andere valuta dan euro's. Deze schuld is wel omgerekend naar euro's.

De gegevens in deze tabel zijn geconsolideerd. Dit wil zeggen dat onderlinge stromen worden geëlimineerd. Als gevolg daarvan tellen de schulden van de subsectoren niet op tot de schuld van de sector overheid. Schulden van bijvoorbeeld de socialezekerheidsfondsen aan de Rijksoverheid maken deel uit van de schulden van de socialezekerheidsfondsen. Voor de schuld van de sector overheid tellen ze niet mee. Het zijn immers schulden die de overheid heeft aan de overheid.

De gebruikte begrippen sluiten aan bij de Nationale rekeningen. De Nationale rekeningen zijn gebaseerd op de internationale definities van het Europees Systeem van Rekeningen (ESR 2010). Er kunnen tijdelijke verschillen met de publicaties van de Nationale rekeningen optreden doordat de gepubliceerde cijfers van de overheidsrekeningen soms actueler zijn.

Gegevens beschikbaar vanaf: Jaargegevens vanaf 1995, kwartaalgegevens vanaf 1999.

Status van de cijfers: De cijfers in deze tabel hebben voor de periode 1995-2022 de status definitief. De cijfers van 2023 en 2024 hebben de status voorlopig.

Wijzigingen per 23 september 2024: Cijfers over het tweede kwartaal van 2024 zijn beschikbaar. Daarnaast is voor de kwartalen van 2023 de overheidsschuld in vreemde valuta aangepast.

Wanneer komen er nieuwe cijfers? De eerste cijfers van het meest recente kwartaal worden drie maanden na afloop van een kwartaal gepubliceerd. Vervolgens kunnen in september het eerste kwartaal, in december het tweede kwartaal en in maart de eerste drie kwartalen worden bijgesteld. De eerste jaarcijfers worden drie maanden na afloop van het verslagjaar gepubliceerd. Vervolgens worden de jaarcijfers twee maal bijgesteld: zes en achttien maanden na afloop van het verslagjaar. Hiernaast kunnen er tussentijdse actualisaties plaatsvinden om eind maart en eind september de meest actuele gegevens over de overheid aan de Europese Commissie te verstrekken. De gegevens over de kwartalen worden aangesloten op de bijgestelde jaarcijfers. De bijgestelde jaar- en kwartaalcijfers worden elk jaar eind juni gepubliceerd. Informatie over het revisiebeleid van Nationale rekeningen is te vinden onder paragraaf 3 'relevante artikelen'.

Bestemmingspagina: https://opendata.cbs.nl/statline/portal.html?_la=nl&_catalog=CBS&tableId=84119NED

Eigenaar

Gegevens van de aanbieder

Contactpunt

Publicatie

Hergebruik

Licentie en voorwaarden

Relaties

Vergelijkbare datasets

Metadata

Versietoelichting

Taalinstellingen

Taal dataset

Taal van de metadata

Identificatie

Primaire identificatie van deze dataset


Webservices

API

JSON CC-BY (4.0)

https://opendata.cbs.nl/ODataApi/OData/84119NED

Overheidsschuld totaal en schuld in vreemde valuta. Schuldinstrumenten, geldgevers, faciale- en marktwaarde, sectoren.

Feed

ATOM CC-BY (4.0)

https://opendata.cbs.nl/ODataFeed/OData/84119NED

Overheidsschuld totaal en schuld in vreemde valuta. Schuldinstrumenten, geldgevers, faciale- en marktwaarde, sectoren.