Dataset

Klimaatonderlegger - Primaire keringen en versterkingszones

Permanente linkGekopiëerd
Status Beschikbaar
Data eigenaar Provincie Zuid-Holland (Provincie)
Bijgewerkt 20-06-2025
Licentie CC-BY (4.0)
Thema
  • Lucht
  • Natuur en milieu
Toegang Publiek
Metadata Download (XML/RDF)

Beschrijving

De provincie Zuid-Holland en de waterschappen hebben samen een klimaatonderlegger ontwikkeld. Dit is een set kaarten die, op basis van de laatste kennis, inzicht verschaft in de uitdagingen die water, bodem en klimaat meegeven voor bebouwing, landbouw en natuur. Deze dataset is een digitale versie van de kaarten in de eindrapportage van Defacto Stedenbouw: https://pzh.maps.arcgis.com/sharing/rest/content/items/2541e71de89f4369a37a09700c1f6d25/data. In de eindrapportage wordt aanleiding en doel van de kaarten beschreven.

Er is een noodzaak om zee- en rivierkeringen te versterken om het overstromingsrisico te beheersen, ondanks stijgende waterstanden. Dit houdt in dat dijken zowel in hoogte als breedte toenemen, wat in bebouwde gebieden duur kan zijn door ruimtegebrek en de noodzaak van technische oplossingen. Zandsuppleties worden gebruikt om de kustlijn en duinen te versterken, maar door zeespiegelstijging neemt de vraag naar zand toe, wat knelpunten kan veroorzaken. Een natuurlijker kustbeheer en het vermijden van nieuwe bebouwing in dynamische duingebieden worden voorgesteld om toekomstige versterkingen mogelijk te maken. In smalle duingebieden wordt aangeraden om rekening te houden met landinwaartse versterkingen en flexibele, tijdelijke functies.

Eigenaar

Gegevens van de aanbieder

Contactpunt

Publicatie

Hergebruik

Licentie en voorwaarden

Relaties

Vergelijkbare datasets

Metadata

Taalinstellingen

Taal dataset

Taal van de metadata

Identificatie

Primaire identificatie van deze dataset


Visualisaties

Gegenereerde grafische weergave

PNG CC-BY (4.0)

Dit is een grafische representatie van de dataset die via het NationaalGeoregister.nl aangeboden wordt.

Het is mogelijk dat deze grafische representatie geen weerspiegeling van de data is, maar dient als ondersteunende afbeelding. Indien de dataset via een OGC:WMS service aangeboden wordt, is het mogelijk om zelf een grafische weergave van de dataset te genereren.

Bron: https://geodata.zuid-holland.nl/geoserver/klimaat/wms?service=WMS&version=1.3.0&request=GetMap&layers=klimaat%3AKLIMAATONDERLEGGER_PRIMAIRE_KERINGEN_EN_VERSTERKINGSZONES&bbox=43657.65159999952%2C407975.0%2C130480.0%2C483124.998300001&width=768&height=664&srs=EPSG%3A28992&maxFeatures=40000&format=image%2Fpng
Gegenereerde grafische weergave

Webservices

KLIMAATONDERLEGGER_PRIMAIRE_KERINGEN_EN_VERSTERKINGSZONES

OGC:WMS CC-BY (4.0)

https://geodata.zuid-holland.nl/geoserver/klimaat/wms?service=WMS&version=1.3.0&request=GetCapabilities

accessPoint

KLIMAATONDERLEGGER_PRIMAIRE_KERINGEN_EN_VERSTERKINGSZONES

OGC:WFS CC-BY (4.0)

https://geodata.zuid-holland.nl/geoserver/klimaat/wfs?service=WFS&version=2.0.0&request=GetCapabilities

accessPoint

Documentatie

ArcGIS Server Map service layers: Buitendijkse overstromingsdiepte 2050 bij kleine kans 1-1000, Gebieden die meer dan 200cm diep kunnen overstromen in 2050, Indicatie toename breedte dijken bij 1m zeespiegelstijging, Overig overstroombaar gebied, Primaire keringen

HTML CC-BY (4.0)
Download: https://geoservices.zuid-holland.nl/arcgis/rest/services/Klimaat/Klimaat_Klimaatonderlegger/MapServer

accessPoint