Dataset

Huishoudelijk afval per gemeente per inwoner, 2001-2014

Permanente linkGekopiëerd
Status Beschikbaar
Data eigenaar Centraal Bureau voor de Statistiek (Rijk)
Bijgewerkt 14-03-2024
Licentie CC-BY (4.0)
Thema
  • Afval
Toegang Publiek
Metadata Download (XML/RDF)

Beschrijving

Landelijk dekkend

Dit is een dataset die landelijk dekkend is. De data heeft betrekking op heel Nederland.

Sluiten

Deze tabel toont de hoeveelheden ingezameld huishoudelijk afval per gemeente. Deze gegevens zijn verzameld in het kader van de statistiek "Gemeentelijk afval, hoeveelheden". Een klein deel van de gemeenten stuurt de vragenlijst niet in en van deze gemeenten zijn daarom geen cijfers beschikbaar. Ook van de gemeenten die wel de vragenlijst hebben ingestuurd, kunnen cijfers over één of meer afvalsoorten ontbreken. De hoeveelheden per gemeente zijn daarom ook niet optelbaar tot een landelijk totaal.

Als de gegevens van één of meer afvalcomponenten ontbreken is het niet mogelijk de totale hoeveelheid huishoudelijk afval per gemeente te bepalen. Om toch een totale hoeveelheid per gemeente te kunnen publiceren is er voor gekozen om bijgeschatte gegevens te gebruiken. Dit is echter alleen gedaan wanneer de hoeveelheden van de afvalsoorten waarvan de gegevens ontbreken relatief klein zijn.

Wanneer meerdere gemeenten een gezamenlijke milieustraat beheren of als gemeenten het afval laten inzamelen door een gemeenschappelijke regeling, zijn hierdoor niet altijd cijfers per individuele gemeente beschikbaar. In deze gevallen wordt de totale hoeveelheid ingezameld afval op basis van het aantal inwoners over de gemeenten verdeeld. Dit heeft tot gevolg dat alle deelnemende gemeenten dezelfde hoeveelheid afval per inwoner krijgen toegedeeld.

De hoeveelheid huishoudelijk afval per inwoner kan per gemeente sterk variëren. Hiervoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. Zo zal in een gemeente met veel hoogbouw minder GFT-afval en grof tuinafval vrijkomen omdat er minder tuinen zijn. In gemeenten met een diftar-systeem, waarbij de huishoudens meer moeten betalen als ze meer afval afgeven, komt vaak minder afval per inwoner vrij. Toeristische gemeenten zamelen vaak meer afval in. Dit laatste is vooral zichtbaar op de Waddeneilanden waar relatief veel afval per inwoner vrijkomt.

Deze tabel is stopgezet omdat een nieuwe versie beschikbaar is, waarin meer afvalstoffen worden weergegeven.

Gegevens beschikbaar vanaf: 2001 tot en met 2014.

Status van de cijfers: De cijfers over 2014 zijn voorlopig. Aangezien deze tabel is stopgezet worden deze gegevens niet meer definitief gemaakt.

Wijzigingen per 15 juli 2016 Geen, deze tabel is stopgezet.

Wanneer komen er nieuwe cijfers? Niet meer van toepassing, deze tabel wordt opgevolgd door Huishoudelijk afval per gemeente per inwoner, zie paragraaf 3.

Bestemmingspagina: https://opendata.cbs.nl/statline/portal.html?_la=nl&_catalog=CBS&tableId=80563ned

Eigenaar

Gegevens van de aanbieder

Contactpunt

Publicatie

Hergebruik

Licentie en voorwaarden

Relaties

Vergelijkbare datasets

Metadata

Versietoelichting

Taalinstellingen

Taal dataset

Taal van de metadata

Identificatie

Primaire identificatie van deze dataset


Webservices

API

JSON CC-BY (4.0)

https://opendata.cbs.nl/ODataApi/OData/80563ned

Hoeveelheden afval per inwoner die door of in opdracht van de gemeenten worden ingezameld naar gemeente.

Feed

ATOM CC-BY (4.0)

https://opendata.cbs.nl/ODataFeed/OData/80563ned

Hoeveelheden afval per inwoner die door of in opdracht van de gemeenten worden ingezameld naar gemeente.