type-icon

Dataset

Werkzame beroepsbevolking; creatieve beroepen, 2001-2011

Permanente linkGekopiëerd
Status Beschikbaar
Data eigenaar Centraal Bureau voor de Statistiek
Bijgewerkt 20-02-2021
Licentie CC-BY (4.0)
Gepubliceerd Ja
  • Beschrijving
  • Webservice (2)
  • Relaties
  • Metadata

Beschrijving

Ok

De link(s) bij deze dataset zijn gecontroleerd en leiden naar data.

Sluiten
Landelijk dekkend

Dit is een dataset die landelijk dekkend is. De data heeft betrekking op heel Nederland.

Sluiten

In deze tabel vindt u gegevens over de werkzame beroepsbevolking ingedeeld naar creatieve beroepen en naar verschillende kenmerken (geslacht, leeftijdsgroepen, land van herkomst, opleiding, arbeidsduur, positie in de werkkring en bedrijfsgrootte).
De beroepen zijn op basis van werksoort en beroepsniveau onderscheiden naar creatieve beroepen en overige beroepen. Vervolgens zijn de beroepen ingedeeld naar de clusters 'kunst', 'media en entertainment' en 'creatieve zakelijke dienstverlening'. Deze indeling is gebaseerd op het artikel 'Creatieve Industrie in de SBI 2008 bedrijfsindeling' van TNO en op het artikel 'Kunstenaars in Nederland' van het CBS.
De opleidingen zijn verder onderverdeeld naar creatieve opleidingen en niet-creatieve opleidingen. Hiervoor is als bron het artikel 'Kunstenaars in Nederland' van het CBS gebruikt.

Gegevens beschikbaar van 2001/2003 tot en met 2009/2011.

Status van de cijfers:
Cijfers zijn definitief

Wijzigingen per 31 maart 2015:
Geen, deze tabel is stopgezet.

Wijzigingen per 29 mei 2012:
De gegevens over het jaargemiddelde 2009/2011 zijn toegevoegd. Daarnaast zijn in deze tabel ten opzichte van de vorige versie de gegevens over werknemers met een vaste dan wel een flexibele arbeidsrelatie voor alle jaren gewijzigd. De reden hiervoor is dat de definitie van een flexibele arbeidsrelatie is verruimd. Eerder werden werknemers met een tijdelijk contract en vaste uren met uitzicht op een vast contract en ook werknemers met een tijdelijk contract van een jaar of langer en vaste uren tot de vaste werknemers gerekend. Deze worden nu tot de flexibele werknemers gerekend. Tot slot is het aantal zelfstandigen met een niet-creatief beroep in de periode 2001/2003 aangepast doordat er voorheen onjuist was afgerond.

Wanneer komen er nieuwe cijfers?
Deze tabel is stopgezet. De actualisering van 29 mei 2012 was de laatste actualisering van deze tabel. Op 26 februari 2015 zijn nieuwe gereviseerde tabellen over de beroepsbevolking gepubliceerd. Deze revisie van de statistieken van de beroepsbevolking heeft twee onderdelen. De definities zijn aangepast aan de internationaal afgesproken definities en de gegevensverzameling is verbeterd door als eerste statistiekbureau in Europa te enquêteren via internet. Voor meer informatie over de revisie, zie de link naar de persmededeling in paragraaf 3.

Bestemmingspagina: https://opendata.cbs.nl/statline/portal.html?_la=nl&_catalog=CBS&tableId=80815ned

Contactinformatie
Naam: Centraal Bureau voor de Statistiek
E-mail: infoservice@cbs.nl

Webservice

API

Webservice JSON CC-BY (4.0)

https://opendata.cbs.nl/ODataApi/OData/80815ned

Werkzame beroepsbevolking naar creatieve beroepsgroep, persoonskenmerken en arbeidskenmerken (leeftijd, opleiding, herkomst en arbeidsrelatie)

Feed

Webservice ATOM CC-BY (4.0)

https://opendata.cbs.nl/ODataFeed/OData/80815ned

Werkzame beroepsbevolking naar creatieve beroepsgroep, persoonskenmerken en arbeidskenmerken (leeftijd, opleiding, herkomst en arbeidsrelatie)