Terug naar overzicht

Impact story: Locomocheap.nl

Impact-story | Aangemaakt: 25-08-2022 | Aangepast: 25-10-2023

Om zo goedkoop mogelijk je vliegtickets te boeken kun je op meerdere websites terecht die alle prijzen vergelijken. Voor treintickets was dat er nog niet. En omdat reizen met de trein populairder is dan ooit, mede omdat dit een duurzamere manier van reizen is, bedacht en ontwikkelde Michel Brinkhuis hier zelf een tool voor.

Kun je jezelf even kort voorstellen? Wie ben je en waar werk je?

Mijn naam is Michel Brinkhuis. Ik ben 31 jaar en ik werk als feelancer in de ICT. Ik vind het leuk om eigen projecten op te zetten, en heb een interesse voor data-analyse.

Aan welke toepassing heb je gewerkt?

Ik heb zelf de website locomocheap.nl gemaakt. Hier kun je eenvoudig en overzichtelijk op één plek de laagste ticketprijzen vinden voor treinreizen door heel Europa. De website is vergelijkbaar met vergelijkingswebsites voor het boeken van vliegtickets, zoals bijvoorbeeld Skyscanner. Locomocheap is volledig gericht op de trein.

'We reizen tegenwoordig wat af en mede daarom is het een stuk beter voor het milieu als we minder gaan vliegen en vaker de trein pakken'.

Voor wie heb je dat gedaan en waarom?

We reizen tegenwoordig wat af en mede daarom is het een stuk beter voor het milieu als we minder gaan vliegen en vaker de trein pakken. Omdat ik zelf vaak tegen het probleem aanliep dat ik geen goede vergelijkingssites voor het boeken van treintickets kon vinden, heb ik er zelf een ontwikkeld. De behoefte is dus ontstaan vanuit mijn eigen vraag naar zo’n website. Ik vind het belangrijk dat je voor treinreizen net zo veel tools en sites hebt om je te oriënteren als dat er nu zijn voor vliegtickets. De treinwereld loopt hierin, als je het mij vraagt, nog ver achter. Locomocheap biedt de reiziger de mogelijkheid om treinreizen binnen Europa met elkaar te vergelijken en zo de beste deal eruit te filteren en de mogelijkheid om je te oriënteren voor een treinreis, hiermee te vergroten.

Welk probleem los je daarmee op?

Nu kun je, via bijvoorbeeld via de website NS International of de Deutsche Bahn, niet heel snel zien op welke datum je het goedkoopst naar een bepaalde plek in Europa kunt reizen. Dat is juist hetgeen dat ik inzichtelijk wil maken, zodat men ziet dat een treinreis niet altijd heel prijzig hoef te zijn. En ook zodat men kan zien hoe ver je van te voren je treintickets moet boeken voor een bepaalde bestemming, om zo op een voordelige manier een treinkaartje te bemachtigen. Neem bijvoorbeeld de treinroute Utrecht Centraal naar Parijs (enkele reis) volgende week kost een kaartje 113 euro terwijl als je anderhalve maand vooruit boekt, je voor ditzelfde kaartje 61 euro betaalt.

Wat betekent deze toepassing voor de gebruiker?

Deze toepassing is vooral een handigheid voor mensen die graag reizen. Het is ook een manier om op zoek te gaan naar een internationale treinreis die je aanspreekt. De insteek van Locomocheap is voornamelijk eenvoudig de laagste prijs voor een treinticket vinden. Allemaal op één centrale plek.

'Ik graag nog meer Europese spoorwegmaatschappijen in het systeem opnemen'.

Welke data gebruik je hiervoor?

Momenteel gebruik ik zowel de data van NS International en die van de Deutsche Bahn. Deze data wordt uitgelezen via een REST API. Voor de NS heb ik dat zelf geprogrammeerd. Voor Deutsche Bahn heb ik gebruikgemaakt van een open source project (https://github.com/juliuste/db-prices). Ik heb zelf code geschreven die de verschillende formaten van NS International en Deutsche Bahn omzet naar één formaat, dat mijn website gebruikt.

 Ook ben ik nog op zoek naar de mogelijkheid om van deze partijen meer data te kunnen uitlezen. Daarnaast zou ik graag nog meer Europese spoorwegmaatschappijen in het systeem opnemen. Dit zodat je echt prijzen kunt vergelijken van verschillende maatschappijen voor dezelfde route. Ik heb inmiddels ook de prijzen via www.kiwi.com toegevoegd, en pakketreizen van www.opreis.nl. Dus ik voeg steeds weer nieuwe bronnen toe.

Elk project kent ook uitdagingen. Waar liep jij tegenaan?

Niet iedere Europese spoorwegmaatschappij heeft een publieke API waarmee je gegevens, zoals routes en prijzen, kunt uitlezen. Het is dus best wel een uitdaging om aan de gewenste data te komen om de tool verder te ontwikkelen. Vooral bij de start van de applicatie, ik heb namelijk geen groot budget om bijvoorbeeld toegang via een derde partij tot een boekingssysteem, te kopen.

Als je terugkijkt: wat is dan anders gelopen dan je dacht?

Ik heb Locomocheap in eerste instantie gedeeld via een berichtje op LinkedIn, voornamelijk om feedback binnen mijn netwerk op te vragen. Het ging echter heel snel viral via LinkedIn: meer dan 950.000 mensen zagen mijn post. Ook schonken veel media er aandacht aan neem bijvoorbeeld (een van) deze artikelen:

Hierdoor kreeg ik ineens véél meer bezoekers (en feedback) dan ik aanvankelijk had durven dromen. Dat motiveert mij om ermee verder te gaan en Locomocheap verder te ontwikkelen. Daarnaast kost het mij nu natuurlijk ook een stuk meer tijd!

Wat is je persoonlijke band met het onderwerp?

Ik ben mezelf ervan bewust hoe belangrijk het is om duurzamere keuzes te maken en hoe je je leven zelf wat duurzamer kunt inrichten. Ik stel mezelf, als ICT'er, ook de vraag wat ik daarin vanuit mijn expertise zou kunnen bijdragen. Daarnaast reis ik veel met de trein, zowel voor werk als wanneer ik bijvoorbeeld een weekendje weg ga.  

What's next? Wat staat er op de planning op het gebied van data?

Ik hoop meer koppelingen te kunnen maken met meerdere spoorwegmaatschappijen in Europa. Om zo echt een aantrekkelijke prijsvergelijker te kunnen ontwikkelen, met uitgebreidere zoekmogelijkheden. Kortom: zorgen dat ik Locomocheap kan 'voeden' met meer data: meer prijzen en meer trajecten. Zodat meer mensen mijn website kunnen gebruiken en mensen zo hopelijk op het spoor te zetten om vaker de trein te pakken wanneer zij met vakantie gaan.

Wat kan Data.Overheid.nl voor je betekenen? Waar heb je behoefte aan?

Het mooist zou zijn als data.overheid.nl een ingang kan bieden richting de prijssystemen van de Europese spoorwegmaatschappijen, bijvoorbeeld door publieke API's te ontsluiten of uit te leggen hoe je hier toegang tot kunt krijgen. Deze zijn toch vaak aan overheden gelieerd, en daarom past dat denk ik ook goed bij data.overheid.nl. Nu is er vrij weinig informatie over API's van spoorwegmaatschappijen te vinden, voor zo'n beetje alle Europese maatschappijen die ik heb opgezocht.

Als mensen na het lezen behoefte hebben aan meer informatie, waar kunnen ze dan terecht?

Ze kunnen mij mailen via mail@michelbrinkhuis.nl of mij via Twitter een berichtje sturen: @michelbrinkhuis.