Terug naar overzicht

Impact story: KVK Locatiescan

Impact-story | Aangemaakt: 10-10-2022 | Aangepast: 09-02-2024

De Kamer van Koophandel ontwikkelt meerdere (gratis) tools met behulp van open data. Deze tools zijn beschikbaar op de website van de KVK. De KVK Locatiescan is één van deze tools, deze tool is beschikbaar voor (startende) bedrijven die zich richten op de consument. We vroegen Margreet Niemansverdriet naar deze tool.

Kun je jezelf even kort voorstellen? Wie ben je en waar werk je?

Mijn naam is Margreet Niemansverdriet en ik werk als productspecialist bij de Kamer van Koophandel (KVK). Ik ontwikkel online tools en dataproducten voor startende ondernemers. 

Aan welke toepassing heb je gewerkt?

Samen met collega’s ontwikkelen en beheren we verschillende gratis online datatools. Eén daarvan is de KVK Locatiescan (Externe link).

'De KVK heeft de ambitie om (startende) ondernemers en (publieke) stakeholders te ondersteunen met waardevolle informatie op basis van onze Handelsregisterdata'.

Voor wie heb je dat gedaan en waarom?

KVK heeft de ambitie om (startende) ondernemers en (publieke) stakeholders te ondersteunen met waardevolle informatie op basis van onze Handelsregisterdata. 

KVK Locatiescan is hiervan een voorbeeld. KVK Locatiescan is beschikbaar voor (startende) bedrijven die zich richten op de consument, ook wel Business to Consumer (B-to-C) bedrijven genoemd. Voor deze bedrijven is kennis over de lokale markt essentieel. Daarnaast is deze datatool ook waardevol voor studenten, bedrijfsadviseurs, brancheorganisaties, gemeenten en anderen die snel inzicht willen in de marktpotentie van een vestigingsplaats. Hoe staat het met de concurrentie en hoe is de bevolking samengesteld? 

Deze data wordt vaak gebruikt voor onderbouwing van plannen, zoals het ondernemings- of marketing plan. Nuttig voor jezelf, maar vaak ook verplicht als je financiering nodig hebt. In de scan staan verdere verwijzingen naar bijpassende branche-informatie en andere bruikbare informatiebronnen, zoals koopstroomgegevens. 

Welk probleem of vraagstuk los je daarmee op?

Via KVK Locatiescan krijg je inzicht in de marktpotentie van een locatie. Je krijgt basisinformatie over de bevolking (vraag) en concurrentie (aanbod) in een zelf gekozen vestigingsplaats (gemeente of wijk). De cijfers van dit gebied worden vergeleken met het landelijk gemiddelde en desgewenst met een zelf aangegeven referentiegebied. Je krijgt cijfers over meerdere jaren, zodat ook veranderingen in het gebied zichtbaar worden.

Wat betekent deze toepassing voor de gebruiker?

Je krijgt in één keer een goed beeld van vraag en aanbod voor een locatie en hoe dit zich verhoudt met een ander gebied en het landelijk gemiddelde. Je maakt eenvoudig een selectie en krijgt een rapport op het scherm, wat je tevens kan downloaden.

'De KVK geeft haar Handelsregisterdata terug aan de samenleving'. 

Wat is er veranderd voor je gebruikers sinds ze deze toepassing hebben?

Data van meerdere bronnen worden gecombineerd gepresenteerd aan de klant. De waardevolle samenwerking tussen KVK en CBS leveren zo een eenvoudige digitale selfservicetool op, eenvoudig in het gebruik. KVK geeft hiermee haar Handelsregisterdata terug aan de samenleving. 

Welke data gebruik je hiervoor?

KVK Locatiescan baseert zich op de meest recente beschikbare cijfers uit het KVK-Handelsregister en de CBS-databases. Een deel van de cijfers zijn standcijfers. Deze hebben betrekking op 1 januari. Bijvoorbeeld het aantal inwoners op 1-1-2023. Een ander deel zijn mutatiecijfers: de veranderingen in één jaar. Bijvoorbeeld het aantal bedrijven dat in 2023 is gestart.

Elk project kent ook uitdagingen. Waar liep jij tegenaan?

Het eenvoudig weergeven van waardevolle data voor de klant blijft een uitdaging. Het is het zoeken naar een middenweg tussen het geven van voldoende data en dit vervolgens overzichtelijk en begrijpelijk weergeven in grafieken en tabellen. Neem het volgende voorbeeld: in de KVK Locatiescan kan een gebruiker zelf een verzorgingsgebied selecteren middels een straal op een kaart. De data van het geselecteerde verzorgingsgebied wordt vervolgens weergegeven in een tabel en vergeleken met Nederland en een vergelijkbaar gebied. Uit klantonderzoek bleek dat gebruikers moeite had met de interpretatie van de cijfers. Het is de kunst om dit begrijpelijk uit te leggen.

 

'Met de tool help ik startende ondernemers hun plannen meer gedegen te maken. Dat geeft me wel voldoening'.

Wat is je persoonlijke band met het onderwerp? 

Ik vind het belangrijk dat waardevolle, publieke data eenvoudig, gebruiksvriendelijk en betrouwbaar beschikbaar komen voor de samenleving om te gebruiken om je onderbuikgevoel te onderbouwen. Met de tool help ik startende ondernemers hun plannen meer gedegen te maken. Dat geeft me wel voldoening. 

What's next? Wat staat er op de planning op het gebied van data?

De KVK Locatiescan wordt op basis van klantonderzoek verder doorontwikkeld. Zo horen we vaak dat klanten hun specifieke branche niet kunnen vinden. Bij het selecteren van de branche is namelijk niet voor iedere specifieke activiteit een branchecode op detailniveau beschikbaar is. Wij sluiten aan bij de Standaard Bedrijfsindeling (SBI) van het CBS. De gebruiker kan weliswaar kiezen uit circa 500 beschikbare branches, maar helaas is niet voor iedere branche een code op detailniveau beschikbaar. Zo is er bijvoorbeeld maar één code voor restaurants. Specifieke informatie over bijvoorbeeld Italiaanse restaurants is er niet. De klanten ervaren dit wel als een beperking. Dit is de volgende doorontwikkeling die we gaan onderzoeken.

Wat kan Data.Overheid.nl voor je betekenen? Waar heb je behoefte aan?

Het is waardevol een online verzameling te hebben van uiteenlopende datatools, dit inspireert. Top dat Data.overheid.nl op deze manier uiteenlopende impact stories publiceert.

Als mensen na het lezen behoefte hebben aan meer informatie, waar kunnen ze dan terecht?

Bij FAQ staat een contactformulier of ga naar onderdeel ‘Tot slot’ in het rapport waar je via een contactformulier een persoonlijke vraag kunt stellen.