Terug naar overzicht

Impact story: allecijfers

Impact-story | Created: 19-04-2021 | Aangepast: 27-07-2022

Wouter ontwikkelde de website Allecijfers.nl. Op deze website worden gegevens die openbaar beschikbaar zijn, zo duidelijk mogelijk als informatie getoond. Hiermee probeert hij een actieve bijdrage te leveren aan het beschikbaar stelen van openbare informatie, voor iedereeen.

Kun je jezelf even kort voorstellen? Wie ben je en waar werk je?

Mijn naam is Wouter van Bijsterveld, ik heb bedrijfskunde gestudeerd en ik heb inmiddels ruim 20 jaar ervaring in de informatie technologie. Met veel plezier heb ik de website AlleCijfers.nl ontwikkeld. Op deze website worden gegevens die openbaar beschikbaar zijn, zo duidelijk mogelijk als informatie getoond. Ik vind open data en een transparante overheid belangrijk. En met behulp van AlleCijfers probeer ik een bijdrage te leveren aan het beschikbaar stellen van informatie, voor iedereen.

Kun je iets meer vertellen over de toepassing AlleCijfers?

Het gaat bij AlleCijfers en het afgeleide maatwerk dat geleverd wordt, vooral om heel veel gebruikers en kleinere data klanten op effectieve wijze te helpen. Ik werk enerzijds aan diverse overzichten in cijfers en grafieken op AlleCijfers. Er is namelijk steeds meer informatie beschikbaar over diverse onderwerpen, zoals Corona, de verkiezingen, het onderwijs. Daarnaast zijn er meer dan 100 onderwerpen per provincie, postcode, gemeente, woonplaats, wijk of buurt beschikbaar.

En anderzijds werk ik ook regelmatig in opdracht van klanten die informatie over bepaalde onderwerpen zoeken. Ik verzamel dan de gegevens en zorg dat deze in duidelijke overzichten beschikbaar komen.

Welk probleem los je daarmee op?

De aanpak is heel pragmatisch. Door slim gebruik van bestaande databronnen en gereedschappen voor data-analyse, kunnen met name klanten die geen eigen data-analyse capaciteiten in huis hebben, zeer effectief geholpen worden.

Daarbij wordt zoveel mogelijk “agile” gewerkt. Agile werken is sterk gericht op het opleveren van waarde. Zodra een minimale kwaliteit is bereikt wordt iets afgerond en opgeleverd. Daarna wordt gekeken welk werk er (in zijn totaliteit) verder is. Het meest belangrijke werk wordt gekozen om in een volgend increment uit te voeren en af te ronden.

Wat betekent deze toepassing voor de gebruiker?

Voor gebruikers van AlleCijfers betekent dit dat ze gratis of tegen een beperkte vergoeding toegang krijgen tot een schat aan informatie. Hierdoor worden data producten voor een veel groter publiek toegankelijk.

Wat is er veranderd voor je gebruikers sinds ze deze toepassing hebben?

Gebruikers ontdekken welke data allemaal beschikbaar is en wat de mogelijkheden hiermee zijn. 

Welke data gebruik je hiervoor?

Als bron worden diverse officiële data leveranciers gebruikt, zoals het Kadaster, het CBS, het RIVM, de RDW, de KvK, de politie.

AlleCijfers is gemaakt met open data en open source software:

Het mooie is dat de programma’s en gegevensbronnen die voor AlleCijfers.nl zijn gebruikt, voor iedereen beschikbaar zijn. Het is echt iets om trots op te zijn dat de Nederlandse overheid zoveel gegevens via ‘open data’ beschikbaar stelt! Alle bronnen die voor AlleCijfers zijn gebruikt worden in het overzicht van alle bronnen vermeld. Het overzicht van alle veranderingen en toevoegingen aan AlleCijfers vind je in de wijzigingsgeschiedenis.

En het is echt positief dat er via internet en nieuwe technologieën zoveel mensen samenwerken aan ‘open source’ oplossingen! Dit maakt het mogelijk om AlleCijfers.nl met een combinatie van standaarden en programma’s te maken. Zie onderstaande afbeelding en de toelichting per programma onder de afbeelding:

Elk project kent ook uitdagingen. Waar liep jij tegenaan?

Nederland is één van de voorlopers op het gebied van open data. Ik heb ook projecten in Engeland en Duitsland gedaan en dit met eigen ogen gezien. Toch kan het ook in Nederland veel werk zijn om de data goed vergelijkbaar te maken. Je hebt bijvoorbeeld te maken met veranderende definities van de onderwerpen en regionale indelingen die elk jaar veranderen. 

'Ik vind open data en een transparante overheid belangrijk'.

Wat is je persoonlijke band met het onderwerp?

Ik vind open data en een transparante overheid belangrijk. Met AlleCijfers probeer ik hier een bijdrage aan te leveren. 

What's next? Wat staat er op de planning op het gebied van data?

Ik zou graag nog meer interessante informatie aan AlleCijfers toevoegen. Er zijn wat dat betreft nog heel veel mogelijkheden. Bovendien zullen de grafieken binnenkort op basis van de open source technologie D3 gemaakt worden. Hierdoor ontstaan er meer mogelijkheden voor interactiviteit en mooiere weergaven.

Wat kan Data.Overheid.nl voor je betekenen? Waar heb je behoefte aan?

Over sommige onderwerpen zou ik graag meer open data willen hebben. Ik kijk bijvoorbeeld uit naar de verkiezingsuitslagen per stemkantoor, die dit jaar voor het eerst beschikbaar komen (dankzij o.a. OpenState). En ik kijk ook uit naar de nieuwe rapportages over religie, van het CBS. Momenteel is met name de bedrijfsinformatie van de KvK nog zeer beperkt. De enige open dataset is slechts zeer beperkt, met als gevolg dat woonplaatsnamen niet bruikbaar zijn, dit zie ik graag anders.

Als mensen na het lezen behoefte hebben aan meer informatie, waar kunnen ze dan terecht?

Goede informatie en communicatie zijn de pijlers van AlleCijfers. De gratis informatie wordt steeds verder uitgebreid. En de vragen die vrijwel dagelijks gesteld worden krijgen altijd een zo goed mogelijk antwoord. Kijk voor meer informatie op de website: www.allecijfers.nl. Heb je een vraag of idee? Alle suggesties zijn welkom! Je kunt mij bereiken via, wouter@openinfo.nl.

Meepraten over de impact van data?

Word gratis lid van onze data communities, binnen 1 minuut heb je een account aangemaakt en praat je mee op: www.datacommunities.nl.