Terug naar overzicht

Impact story: Energietransitie

Impact-story | Created: 23-05-2022 | Aangepast: 23-05-2022

Kun je jezelf even kort voorstellen? Wie ben je en waar werk je?

Mijn naam is Otto Swertz, ik ben werkzaam als hoofd energiestatistieken bij het CBS. Dat is het team waar de vaste energiestatistiek, zoals de energiebalans, wordt gemaakt. Tevens doen we aanvullend onderzoek als andere overheden ons hierom vragen. Zo doen wij bijvoorbeeld mee aan de samenwerking in VIVET die de verbetering van de informatievoorziening over de energietransitie voor lagere overheden tot doel heeft. Dat is een hele mooie interactie tussen vele partijen.

Aan welke toepassing heb je gewerkt?

Dat is de pagina Energietransitie. Dit is een verzamelpagina waar alle output van het CBS komt te staan die relevant is voor de energietransitie. Technisch is het een relatief eenvoudige pagina in ons internetsysteem. De collega’s die een publicatie op internet zetten hoeven alleen de juiste trefwoorden aan de publicatie mee te geven. En dan wordt de publicatie automatisch op deze pagina gepubliceerd. Tevens hebben we enkele maatwerklinks opgenomen die naar relevante tabellen en dashboards verwijzen (zie hiervoor het interview met Anne Miek Kremer).

Voor wie heb je deze toepassing gemaakt en waarom?

Dit hebben we gedaan voor de gebruiker die via de website van het CBS naar informatie over energietransitie zoekt. In de praktijk vind ik het zelf ook erg handig om te zien wat er recent is verschenen met betrekking tot dit actuele onderwerp bij het CBS, of om snel een dashboard op te zoeken.

Welk probleem/vraag los je daarmee op?

Mensen vragen zich wel eens af wat het CBS allemaal publiceert ten aanzien van dit onderwerp. Omdat het CBS heel veel publiceert, sneeuwen berichten over specifieke onderwerpen al gauw onder in de grote massa. Nu staat alles handig bij elkaar, wel zo overzichtelijk.

Wat is je persoonlijke band met het onderwerp?

Mijn persoonlijke band met energietransitie is dat ik thuis ook zoekende ben hoe ik zo goed mogelijk de omslag kan maken. Wat ik altijd zeg is dat ik het lastig vind om een keuze te maken uit alle mogelijkheden, dat kun je meestal maar een keer doen. Gegevens kunnen hierbij goed helpen. Zo kijk ik zelf hoe zuinig wij zijn in verhouding tot vergelijkbare woningen. Dat kan tot op het niveau van woningtype, oppervlakte en het aantal bewoners per specifiek huishouden.

What's next? Wat staat er op de planning op het gebied van data?

De behoefte bij overheden aan data over de energietransitie groeit nog steeds. De hoge prijzen en de invasie in Oekraïne versterken deze ontwikkeling. Om nog betere informatie te kunnen verstrekken blijft toegang tot data voor statistische doeleinden belangrijk. Bijvoorbeeld over warmtelevering is momenteel weinig bekend. Anderzijds kost het data-eigenaren veel inspanning om goede data te leveren en moeten ze goed de doelbinding en privacy in de gaten houden. Vooral dat laatste maakt het erg lastig momenteel (AVG). Hier blijven we dus graag over in gesprek met data-eigenaren en verkennen we wegen om toch relevante info beschikbaar te krijgen. Ook merken we dat onderzoekers het liefst zelf analyses op microdata (individuele gegevens die zijn gepseudonimiseerd) doen. Het aanbod aan te onderzoeken microdata is nu eigenlijk nog kleiner dan de vraag ernaar.

Wat kan Data.Overheid.nl voor je betekenen? Waar heb je behoefte aan?

Een ander punt is dat er veel partijen met de energietransitie bezig zijn, hier data over hebben of juist een informatie vragende partij zijn. Een onafhankelijke partij die vraag en aanbod bij elkaar brengt kan ons allemaal erg helpen. Het zou mooi zijn als Data.Overheid.nl die rol op zich neemt.

Als mensen na het lezen behoefte hebben aan meer informatie, waar kunnen ze dan terecht?

Iedereen mag mij natuurlijk persoonlijk benaderen. Het is echter effectiever om vragen voor het CBS via infoservice@cbs.nl te laten lopen. Hier zitten mensen die het beste de weg in het CBS kennen.

Meepraten over de impact van data?

Word gratis lid van onze data communities, binnen 1 minuut heb je een account aangemaakt en praat je mee op: www.datacommunities.nl.