type-icon

Dataset

Covid-19 cumulatieve aantallen per gemeente

Permanent linkCopied
Status Available
Data owner Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Bijgewerkt 20/02/2021
License Publiek domein
Gepubliceerd Yes
 • Description
 • Download (2)
 • Webservice (2)
 • Relations
 • Metadata

Description

Ok

The link(s) with this dataset have been checked and lead to data.

Close

Dit bestand bevat de cumulatieve aantallen

 • positief geteste personen,
 • ziekenhuisopnames en
 • aantal sterfgevallen
  naar gemeente, per datum waarop de gegevens zijn gepubliceerd door het RIVM (vanaf publicatiedatum 13-3-2020).
  De aantallen betreffen Covid-19 meldingen sinds de eerste melding in Nederland (27/02/2020).

Het bestand is als volgt opgebouwd:
- Een set records per publicatiedatum met voor elke publicatiedatum:
- Een record voor elke gemeente van Nederland, ook als voor de betreffende gemeente geen meldingen zijn. De aantallen zijn dan 0 (nul). Ook is een kolom voor provincie toegevoegd. Indien gemeente niet bekend is, is de provincie afgeleid van de meldende GGD zodat provincie voor elk record gevuld is.

Beschrijving van de variabelen:

Date_of_report: Datum en tijd waarop de gegevens zijn gepubliceerd door het RIVM

Municipality_code: Gemeentecode. Gemeentelijke indeling gebaseerd op postcode van de woonplaats van de patient, gecodeerd volgens CBS. Vanaf 1 januari 2021 heeft een gemeentelijke herindeling plaatsgevonden (https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/methoden/classificaties/overig/gemeentelijke-indelingen-per-jaar/indeling-per-jaar/gemeentelijke-indeling-op-1-januari-2021). Tot 7 januari 2021 is voor de open Covid-19 data gebruik gemaakt van de oude gemeente indeling. Records vanaf 7 januari 2021 zijn samengesteld volgens de nieuwe gemeente indeling: Gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum zijn samengevoegd tot de nieuwe gemeente Eemsdelta Gr. De gemeente Haaren is opgegaan in de gemeenten Oisterwijk, Tilburg, Vught en Boxtel. Met de opdeling van Haaren is de veiligheidsregio Midden- en West-Brabant iets groter geworden, ten koste van veiligheidsregio Brabant-Noord.

Municipality_name: Naam van de gemeente.

Province: Naam van de provincie.

Total_reported: Het aantal bij de GGD gemelde COVID-19 patiënten ten tijde van publicatie. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.

Hospital_admission: Het aantal gemelde in het ziekenhuis opgenomen COVID-19 patiënten ten tijde van publicatie. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patienten gemeld in de surveillance, omdat de GGD niet altijd op de hoogte is van ziekenhuisopname als deze na melding plaatsvindt.
Tot 1 juni werden alleen ernstig zieke mensen getest, een groot deel van deze mensen was al, of werd kort daarna opgenomen. Hierdoor waren gedurende de eerste golf de door de GGD geregistreerde ziekenhuisopnames meer volledig. Per 1 juni kan iedereen zich laten testen en worden meer mensen in een vroeg stadium getest, hierdoor wordt de GGD niet altijd, of met vertraging, op de hoogte gebracht van een ziekenhuisopname. Daarom benoemt het RIVM sinds 6 oktober actief de geregistreerde ziekenhuisopnames van Stichting NICE (https://data.rivm.nl/geonetwork/srv/dut/catalog.search#/metadata/4f4ad069-8f24-4fe8-b2a7-533ef27a899f) en neemt het RIVM deze cijfers als leidraad omdat dit meer volledig beeld geeft dan de door de GGD gemelde ziekenhuisopnames. Klik hier (https://www.rivm.nl/nieuws/aantal-nieuw-gemelde-covid-19-besmettingen-stabiel) voor meer uitleg hierover.

Deceased: Aantal gemelde overleden patienten per dag ten tijde van publicatie. Het werkelijke aantal overleden COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet alle overleden patienten getest worden.

Change log:
07-01-2021: wijziging gemeente indeling

Contactinformatie
Naam: RIVM/I&V/EPI
Email: EPI-datamanagement@rivm.nl
Website: https://data.rivm.nl:443/geonetwork/srv/api/records/1c0fcd57-1102-4620-9cfa-441e93ea5604/attachments/

Download

COVID-19_aantallen_gemeente_cumulatief.csv

Download ZIP Publiek domein

Dit bestand bevat het aantal positief geteste personen en het aantal ziekenhuisopnames per meldingsdatum, en het aantal sterfgevallen per sterftedatum, per gemeente.

COVID-19_aantallen_gemeente_cumulatief.json

Download ZIP Publiek domein

Dit bestand bevat het aantal positief geteste personen en het aantal ziekenhuisopnames per meldingsdatum, en het aantal sterfgevallen per sterftedatum, per gemeente.

Webservice

rivm:vw_nl_covid_19_aantallen_gemeente_cumulatief

Webservice OGC:WMS Publiek domein

https://geodata.rivm.nl/geoserver/wms

Covid-19 cumulatieve aantallen per gemeente

vw_nl_covid_19_aantallen_gemeente_cumulatief

Webservice OGC:WFS Publiek domein

https://geodata.rivm.nl/geoserver/wfs

vw_nl_covid_19_aantallen_gemeente_cumulatief