Dataset

Arbeidsomstandigheden werknemers; herkomst en arbeidsduur 2005-2013

Permanent linkCopied
State Available
Data owner Centraal Bureau voor de Statistiek (Rijk)
Updated 03/14/2024 - 00:00
License CC-BY (4.0)
Thema
  • Working conditions
Publicity level Public
Metadata Download (XML/RDF)

Description

National coverage

Dit is een dataset die landelijk dekkend is. De data heeft betrekking op heel Nederland.

Close

Deze tabel bevat gegevens over arbeidsomstandigheden van de Nederlandse werknemer, naar herkomst en arbeidsduur. In de tabel worden cijfers gepresenteerd over fysieke en psychosociale werkomstandigheden, slachtofferschap op het werk, arbeidsongevallen, burn-outklachten, tevredenheid met het werk en langer willen en kunnen doorwerken. De gegevens in deze tabel zijn gebaseerd op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA). De NEA wordt uitgevoerd door TNO en CBS met steun van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het doel van de NEA is om onder een grote en representatieve steekproef van werknemers arbeidsomstandigheden in brede zin te 'monitoren'.

Gegevens beschikbaar van: 2005 tot en met 2013.

Status van de cijfers: Cijfers in deze tabel zijn definitief.

Wijzigingen per 16 oktober 2015 Geen, deze tabel is stopgezet.

Wijzigingen per 8 mei 2014 De cijfers over 2013 zijn toegevoegd.

Wijzigingen per 7 mei 2013 Door afrondingen was voor het jaar 2008 een verschil ontstaan tussen het totaal aandeel werknemers dat zich emotioneel uitgeput voelt volgens deze tabel en de tabel 'Arbeidsomstandigheden werknemers; geslacht en leeftijd'. De cijfers komen nu overeen. De cijfers over arbeidsongevallen zijn aangepast. Cijfers volgens de nieuwe definitie zijn beschikbaar vanaf 2005. De nieuwe cijfers sluiten beter aan bij de Europese cijfers over arbeidsongevallen en bij de arbeidsongevallencijfers van TNO. Volgens de nieuwe definitie worden ongevallen zonder verzuim, met tenminste 0 dagen verzuim (verzuim korter dan een dag telt ook mee), met tenminste 1 dag verzuim (in overeenstemming met de cijfers van TNO) en tenminste 4 dagen verzuim (in overeenstemming met de Europese cijfers) onderscheiden. Daarnaast wordt voor het totaal aandeel werknemers met een arbeidsongeval het soort letsel onderscheiden. Soort letsel bestaat nu uit de drie categorieën 'uitsluitend lichamelijk letsel', 'uitsluitend geestelijk letsel' en 'beide'. Deze drie categorieën tellen op tot het totaal aandeel werknemers met een arbeidsongeval. Ongevallen tijdens het woon-werkverkeer zijn niet opgenomen in de arbeidsongevallen.

Veranderen in: Wanneer komen er nieuwe cijfers? Niet meer van toepassing. Deze tabel is stopgezet omdat er sprake is van een nieuwe leeftijdsafbakening (15-75 jaar) en er designwijzigingen hebben plaatsgevonden. Deze tabel wordt opgevolgd door:

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) werknemers; herkomst en arbeidsduur Duurzame inzetbaarheid werknemers; herkomst en arbeidsduur Fysieke arbeidsbelasting werknemers; herkomst en arbeidsduur Arbeidsongevallen werknemers; herkomst en arbeidsduur

Zie paragraaf 3.

Landing page: https://opendata.cbs.nl/statline/portal.html?_la=nl&_catalog=CBS&tableId=71205ned

Owner

Owner information

Contact point

Publication & catalogues

Reuse

Licence & conditions

Relations

Comparable datasets

Metadata

Version notes

Language settings

Data language

Metadata language

Identifiers

Primary identifier


Webservices

API

JSON CC-BY (4.0)

https://opendata.cbs.nl/ODataApi/OData/71205ned

Arbeidsomstandigheden, slachtofferschap op het werk, burnout Herkomst, arbeidsduur

Feed

ATOM CC-BY (4.0)

https://opendata.cbs.nl/ODataFeed/OData/71205ned

Arbeidsomstandigheden, slachtofferschap op het werk, burnout Herkomst, arbeidsduur