Back to overview

Impact story: de VO Gids

Impact-story | Created: 02/09/2022 - 09:27 | Modified: 02/09/2022 - 10:43

Voor Patricia Rutten, werkzaam bij diverse merken waaronder de VO Gids, is data geen onbekende. Als een spin in het web manoeuvreert zij zich tussen diverse onderwerpen die betrekking hebben op de Onderwijs Communicatie Groep. We spraken Patricia over de inns en outs met betrekking tot de VO Gids en het ontstaan ervan. 

Kun je jezelf even kort voorstellen? Wie ben je en waar werk je?

Mijn naam is Patricia Rutten, ik ben momenteel werkzaam als datamanager van de Onderwijs Communicatie Groep. Hieronder vallen deze merken: de VO Gids, de PO Wijzer en het MBO Kompas. Wij zijn een externe partij.

Aan welke toepassing heb je gewerkt?

Wij leveren zelf geen data aan maar wij maken als aanvulling op onze eigen data, vooral gebruik van data afkomstig van DUO: zowel actuele school- als leerling gegevens.

Voor wie heb je dat gedaan en waarom?

Aan de hand van de data die wij aangeleverd krijgen, kunnen wij elk jaar onze eigen data controleren op volledigheid en correctheid. En deze data indien nodig aanvullen met informatie en de bestaande gegevens waarover wij beschikken, actualiseren. Deze data gebruiken wij overigens zowel voor onze gedrukte als online uitgaves. 

"Onze activiteiten zijn er vooral op gericht om het onderwijs zo transparant en toegankelijk mogelijk te maken voor de doelgroepen die een schoolkeuze moeten maken".

Welk probleem los je daarmee op?

Onze activiteiten zijn er vooral op gericht om het onderwijs zo transparant en toegankelijk mogelijk te maken voor de doelgroepen die een schoolkeuze moeten maken. Dit zijn scholieren en ouders. Onze data omvat mede de publicatie van het onderwijsaanbod in Nederland. Onze publicaties worden geproduceerd door een combinatie van de data van jullie en van ons (de verrijking). Door gebruik van jullie data te maken, creëren wij complete en actuele gegevens voor onze doelgroepen.

Wat betekent deze toepassing voor de gebruiker?

Doordat wij dit mogelijk maken, beschikken onze doelgroepen eenvoudig over bruikbare informatie om zo een (gemakkelijkere) schoolkeuze te maken.

Wat is er veranderd voor je gebruikers sinds ze deze toepassing hebben?

Mede hierdoor is het onderwijsaanbod volledig transparant en verrijkt met relevante keuze informatie. Daardoor kunnen ouders en kinderen onafhankelijk van lokale afspraken of historische banden tussen het PO en VO, een schoolkeuze maken.

Welke data gebruik je hiervoor?

We hebben hiervoor verschillende datasets van DUO op het gebied van PO scholen, VO scholen en MBO scholen gebruikt.

Elk project kent ook uitdagingen. Waar liep jij tegenaan?

Een uitdaging waarmee we mee om moesten gaan was onder andere de zeer late actualisatie van gegevens bij DUO. Wij maken bijvoorbeeld o.a. gebruik van de slagingspercentages en het gemiddelde eindcijfer van het voorafgaande schooljaar van het middelbaar onderwijs. Deze informatie is helaas pas eind december beschikbaar. Dat is ruim vier maanden in het nieuwe schooljaar. Hierdoor lijkt het alsof we achterlopen met actuele informatie. 

Daarnaast komen namen van scholen niet altijd overeen in combinatie met het BRIN nummer/vestigingsnummer. Scholen actualiseren niet altijd uit zichzelf eventuele wijzigingen bij DUO op het gebied van adres- en of naamswijzigingen. Dit blijft voor ons daardoor een groot uitzoekwerk.
Je kan helaas niet zelf de gewenste data samenstellen. We werken met verschillende datasets die we zelf weer combineren of samenstellen. Dat is jammer.

What's next? Wat staat er op de planning op het gebied van data?

Wij gaan naast schoolkeuze informatie voor Groep 8 leerlingen en hun ouders, ook een concept introduceren voor de bovenbouw vmbo (3 & 4) zodat zij een goede mbo-keuze kunnen maken. Dit gaan we doen via deze website: www.mbokompas.nl 

Wat kan Data.Overheid.nl voor je betekenen? Waar heb je behoefte aan?

De mogelijkheid tot het zelf samenstellen van DUO gegevens (zgn. cherry picking)?

Meepraten over de impact van data?

Word gratis lid van onze data communities, binnen 1 minuut heb je een account aangemaakt en praat je mee op: www.datacommunities.nl.