Back to overview

Impact story: woningmarkt grensregio Limburg - Noordrijn-Westfalen

Impact-story | Created: 09/15/2021 - 16:36 | Modified: 08/08/2022 - 13:31

Miesjel is momenteel bezig met zijn afstudeerscriptie voor zijn Master ‘Data driven business’ bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hij ging de uitdaging aan om een overzichtelijk dashboard te ontwikkelen met betrekking tot de huidige woningmarkt in Limburg en Noordrijn-Westfalen. Hoe dit dashboard tot stand is gekomen lees je in deze impact story.

Kun je jezelf even kort voorstellen? Wie ben je en waar werk je?

Mijn naam is Miesjel van Rooij, ik ben 26 jaar oud en woon in Vught. Momenteel bevindt ik me in de laatste fase van mijn master Data Driven Business, hiervoor ben ik een afstudeerscriptie aan het schrijven bij het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Aan welke toepassing heb je gewerkt?

Voor mijn scriptie heb ik een grensoverschrijdend statistiek dashboard gemaakt over de woningmarkt in de grensregio Limburg met Noordrijn-Westfalen. Dit dashboard is ontwikkeld voor de beleidsmakers van de woningmarkt.

Voor wie heb je dat gedaan en waarom?

Dit dashboard heb ik gemaakt voor het CBS en tevens voor mijn master scriptie. In de eerste instantie heeft het CBS zich beschikbaar gesteld als organisatie voor een stageopdracht, waarbij de focus lag op een grensoverschrijdende statistiek opdracht. Het CBS was vooral benieuwd naar de mogelijkheden met betrekking tot grensoverschrijdende data. En met name tegen welke zaken en verschillen ik als onderzoeker zou aanlopen met betrekking tot de diverse data in Nederland en Duitsland.

'Voor het CBS lag de nadruk voornamelijk op het inzichtelijk krijgen van de verschillen die er tussen diverse open data zijn, met de focus op Nederland en Duitsland'.

Welk probleem los je daarmee op?

Voor het CBS lag de nadruk voornamelijk op het inzichtelijk krijgen van de verschillen die er tussen diverse open data zijn, met de focus op Nederland en Duitsland. Daarnaast heeft het CBS inzicht gekregen in hoe beleidsmakers, dit zijn de gebruikers van het CBS open data portaal,  gebruikmaken en of kennis hebben van dit open data portaal. Voor het wetenschappelijke karakter van mijn onderzoek heb ik mezelf meer toegespitst op het stimuleren van open data gebruik door beleidsmedewerkers (Wet open overheid), en hoe eindgebruikers van het dashboard gestimuleerd kunnen worden om het dashboard te gebruiken. Het dashboard waarvan ik een prototype heb gemaakt, draagt bij aan tonen van de mogelijkheden die er zijn met open data aan deze beleidsmakers.

Wat betekent deze toepassing voor de gebruiker?

De toepassing neemt een hoop zoekwerk uit handen voor de gebruiker. Het brengt data overzichtelijk bij elkaar waarop zij weer beleidsbeslissingen kunnen maken/ondersteunen. Daarnaast geeft deze toepassing inzicht aan de gebruiker wat er mogelijk is met data en welke open data er zoal online te vinden is.

Wat is er veranderd voor je gebruikers sinds ze deze toepassing hebben?

Daar kan ik helaas nog geen antwoord opgeven, de evaluatie met de eindgebruikers moet namelijk nog plaatsvinden.

Welke data gebruik je hiervoor?

Dit is data over de woningmarkt en over de bevolking. Deze data gaat over factoren van de woningmarkt die ik middels semigestructureerde interviews in kaart heb gebracht, dit heb ik gedaan door de interviews te transcriberen en te coderen.

'Het was een vrij open project waarin ik alle ruimte had'.

Elk project kent ook uitdagingen. Waar liep jij tegenaan?

Het was een vrij open project waarin ik alle ruimte had. In het begin was de eerste uitdaging om het topic duidelijk af te kaderen en het onderzoek behapbaar te houden. Daarnaast was de zoektocht naar open data zeer lastig, uiteindelijk heb ik een overzicht met alle open data portalen van Nederland, Duitsland en Europa gemaakt, hier ben ik vervolgens in gaan zoek naar factoren over de woningmarkt die terug moesten komen in het dashboard. Daarnaast was het een uitdaging om de data uit Nederland en Duitsland aan elkaar te koppelen, dit was lastig aangezien data over een bepaald topic nauwelijks in beide landen gelijk is, laat staan te vinden is. 

Samengevat zijn er grote verschillen in open data die verzameld en gepubliceerd wordt per land. Naast dat ik zelf de data moest zoeken moest ik deze data ook zelf opschonen en aan elkaar koppelen, waarbij ik ook een datamodel moest maken. Vervolgens moest ik ook de data nog visualiseren en een gebruiksvriendelijke dashboard maken. Voor het gebruiksgemak/stijl heb ik gebruikgemaakt van de literatuur. Daarnaast kwam uit de interviews sterk naar voren dat beleidsmedewerkers graag een visuele kaart wilden. Deze kaart moest op maat gemaakt worden van alleen de gebieden in Limburg en Noordrijn-Westfalen, dit was een uitdaging aangezien ik zelf nog nooit met kaarten heb gewerkt. Uiteindelijk heb ik dit mezelf eigen gemaakt en via QGIS een interactieve kaart ontwikkeld en geïmplementeerd in Power BI. Tevens was de uitdaging van dit project/scriptie dat het zowel een praktische als wetenschappelijke kant heeft, zowel vanuit de studie als vanuit het CBS waren er verwachtingen die ik moest managen.

Als je terugkijkt: wat is dan anders gelopen dan je dacht?

Om eerlijk te zijn is er niet echt iets anders gelopen dan ik dacht. Wel dacht ik dat ik een enorm dashboard zou moeten maken met alles erop en eraan, maar gaande weg realiseerde ik me dat dit natuurlijk onmogelijk is om voor een afstudeerscriptie te doen en zeker een prototype dashboard. Uiteindelijk waren zowel de begeleiders van het CBS als Jelle Verburg van Data.overheid.nl zeer blij en enthousiast over het dashboard, daar was ik dan weer ontzettend blij mee. Daarnaast was het combineren van praktijk/wetenschap ingewikkeld.

Wat is je persoonlijke band met het onderwerp?

Zelf doe ik een data studie waarin data gebruik moet gaan maken om beslissingen te nemen. Dus een open data dashboard voor beleidsmakers sluit daar in zijn geheel op aan. Zelf ben ik na het afstuderen, startende op de woningmarkt. Hier maak ik me wel zorgen om, gezien het lage woningaanbod en de extreem hoge koop- en huurprijzen van woningen.

What's next? Wat staat er op de planning op het gebied van data?

Verder staat er nog niet veel op de planning. Het zoeken naar een baan (liefst traineeship) in de data hoek.

Wat kan Data.Overheid.nl voor je betekenen? Waar heb je behoefte aan?

Indien gewenst kan ik een presentatie geven over mijn onderzoek, dit draagt ook bij aan mijn scriptie en zeker deze impact story is zeer waardevol voor mij! 

Is er nog iets anders dat je over dit onderwerp kwijt wilt?

Nee dat niet, behalve de titel van mijn scriptie: ‘A data-driven policymaking dashboard based on open data: an action design science research’.

Als mensen na het lezen behoefte hebben aan meer informatie, waar kunnen ze dan terecht?

Meer informatie over het dashboard kun je hier vinden. En voor vragen mag je me een e-mail sturen, via: miesjel.vanrooij@student.hu.nl

Meepraten over de impact van data?

Word gratis lid van onze data communities, binnen 1 minuut heb je een account aangemaakt en praat je mee op: www.datacommunities.nl.