Back to overview

Impact story: aardbevingen Groningen

Impact-story | Created: 04/07/2021 - 11:58 | Modified: 07/26/2022 - 14:56

Het is veelvuldig in het nieuws gekomen: de aardbevingen in Groningen, als gevolg van gaswinning. Kor Dwarshuis is zelf geboren Groningen en daarnaast webdeveloper, datavisualiseerder en verhalenverteller. Hij maakte een aantal interessante data visualisaties en gebruikte daarvoor verschillende bronnen. Hoe breng je al die verschillende data samen tot een overzichtelijk geheel? Je leest het in deze impact story over  Aardbevingen in Groningen.

Kun je jezelf even kort voorstellen? Wie ben je en waar werk je? 

Mijn naam is Kor Dwarshuis. Ik ben afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen op het gebied van energie en energie-analyses van gas, kolen en nucleaire energie. Wat ik doe is verhalen maken van data, door middel van programmeren. Met als resultaat online animaties en visualisaties. Daarbij combineer ik techniek met psychologie. Deze visualisaties worden ingezet op verschillende congressen, zoals: TEDxAmsterdam en het NOS Journaal. Ook de overheid en diverse websites maken er gebruik van. Sommigen visualisaties zijn online al honderdduizenden keer bekeken.

Ik heb een sterke affiniteit met milieu– en energiekwesties (o.a. gaswinning). Op dit moment werk ik aan een project dat vooroordelen over Bitcoins wil wegnemen door het beschikbaar stellen van informatie en het toevoegen van een game element. Onder andere door een livestream op Twitter aan te bieden waarop gereageerd kan worden. Deze is gebouwd in Vue.js.

Aan welke data toepassing heb je gewerkt? 

Ik heb aan meerdere toepassingen gewerkt. Waaronder 'Aardbevingen Groningen'. Daar vind je real time informatie over bevingen in Groningen.

Voor wie heb je dat gedaan en waarom? 

De reden dat ik deze toepassing heb ontwikkeld is om inwoners van Groningen en de rest van Nederland, meer inzicht te geven in de impact en het heftige gevolg van de aardbevingen. Hopelijk reageert de overheid hierop en behandelen ze de provincie Groningen beter.

Welk probleem los je daarmee op? 

Het gebrek aan kennis en inzicht. Er is veel data bekend, maar dat weten weinig mensen te vinden. Door deze toepassingen wordt dat duidelijker voor een grote groep mensen. Ik heb ook de metadata inzichtelijk gemaakt, zodat je kunt zien welke data is gebruikt bij de samenstelling van deze site.

Wat betekent deze toepassing voor de gebruiker? 

Het betekend meer inzicht en vaak ook verbazing. Er zijn veel meer gas-bevingen in de provincie Groningen dan veel mensen weten.

Wat is er veranderd voor je gebruikers sinds ze deze toepassing hebben? 

Voor de gebruikers is het inzichtelijk en duidelijk geworden hoeveel gasbevingen er in Groningen zijn en zijn geweest. Deze toepassing biedt een overzicht en ook verduidelijking van het probleem dat speelt. Het opent ogen. 

Welke data gebruik je hiervoor? 

Ik gebruik hiervoor de data van het KNMI, dit zijn data die 'voor behandeld' worden door Wim Blanken, GEO-data specialist. De data zijn bijna 'real time'. Dit betekend dat zodra het KNMI een nieuwe beving verwerkt heeft, deze direct in de data-feed van de Groninger Bodem Beweging zichtbaar is. Door de pagina te herladen wordt de meest recente data opgehaald.

Elk project kent ook uitdagingen. Waar liep jij tegenaan? 

Ik had vooraf geen idee hoe dit te bouwen in JavaScript. Hoe laat je dingen bewegen op het scherm, hoe bouw je een loop en gebruik je nieuwe web-technieken? Et cetera. Dit waren enkele van de uitdagingen en inzichten die langzamerhand, gedurende het proces, duidelijker werden.

Als je terugkijkt: wat is dan anders gelopen dan je dacht? 

Hoewel de animatie veel bezoekers heeft getrokken, had ik in mijn directe omgeving meer belangstelling verwacht. Die was echter bijna afwezig. Dat verbaasde me. Het is treurig om te zien hoe het onderwerp gaswinning van de agenda verdwenen is en uit de media verdwenen is. Terwijl de puinhoop en ongelijkheid in Groningen steeds groter wordt.

Wat is je persoonlijke band met het onderwerp? 

Ik ben geboren in het gaswinningsgebied. Mijn bed stond op 1446 meter afstand van een gasvlam (fakkeltoren). Daardoor werd ik 's nachts regelmatig wakker van het fel oranje licht en het gebulder van het affakkelen bij overdruk. Na veel omzwervingen ben ik nu terug bij het gas, en voer ik online actie tegen de uitwassen van de gaswinning in Groningen.

Ik voer actie tegen de onbehoorlijke wijze waarop Groningen als een wingewest wordt behandeld door de Nederlandse Staat en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Ik doe dit online als web developer, datavisualiseerder en verhalenverteller.

What's next? Wat staat er op de planning op het gebied van data? 

Live tweet stream weergeven met tweets die over bitcoin gaan, gecombineerd met informatie over bitcoin, het geheel moet een spel-element bevatten.

Ook gemaakt: Airbnb in verschillende steden. Semi open data (van Airbnb gescraped door een data journalist / actievoerder, Murray Cox). Klik hier voor Insideairbnb en klik hier voor Dwarshuis.

Als mensen na het lezen behoefte hebben aan meer informatie, waar kunnen ze dan terecht? 

Voor vragen of interesse kun je een e-mail sturen naar: kor@dwarshuis.com of benader mij via Twitter.

Meepraten over de impact van data?

Word gratis lid van onze data communities, binnen 1 minuut heb je een account aangemaakt en praat je mee op: www.datacommunities.nl.