Impact story: Het Weer in Nederland

Geen onderwerp is meer besproken dan ‘het weer’. Of het nou regent, sneeuwt of de zon schijnt, de gemiddelde Nederlander praat er graag over. Martijn de Meulder bouwde de app ‘Het Weer in Nederland’ die nu zo’n driehonderdduizend actieve gebruikers heeft. Wat komt daarbij kijken? En welke toepassingen maakt hij nog meer? Je leest het in dit interview.

Kun je jezelf even kort voorstellen? Wie ben je en waar werk je?

Mijn naam is Martijn de Meulder, ik ben journalist en app-ontwikkelaar. Ik woon in Leiden met mij vrouw en dochter, en als er golven staan lig ik in zee. Want golfsurfen is mijn belangrijkste liefhebberij.

Aan welke toepassing heb je gewerkt?

Mijn grootste app is Het Weer in Nederland met nu zo'n driehonderdduizend actieve gebruikers. Verder ben ik gespecialiseerd in maritieme en nautische apps omdat daar - naast meteo - een belangrijke persoonlijke belangstelling van mij ligt. Zeeweer, Het Getij en  Waterkaart Live hebben samen zo'n honderdduizend actieve gebruikers. De website waterkaart.net - met daarin dezelfde gegevens - heeft dit jaar ook tweehonderdduizend unieke bezoekers gehad. Centraal in alle apps staat dat ze open data gebruiken. Al sinds 2010 en in toenemende mate, omdat er steeds meer goede open data beschikbaar komen.

Welk probleem los je daarmee op? Wat betekent deze toepassing voor de gebruiker?

De belangrijkste functie van mijn apps is het op een logische en overzichtelijke manier beschikbaar stellen van gegevens die normaal gesproken verspreid zijn over een reeks (overheids) systemen. Zo levert Het getij bijvoorbeeld de gegevens uit traditionele getijtabellen in appvorm, maar dat wel gecombineerd met actuele waterstandsmetingen en de live 24 uurs waterstandsverwachting met weersinvloeden van Rijkswaterstaat in een grafiek. Die data zijn overal beschikbaar, want op een duidelijk plek aanwezig in je mobiele telefoon en dus altijd bij je. Normaal zou je daar meerdere websites voor moeten bezoeken, dit is echt zoveel sneller én handiger.

Zo geldt dat ook voor Zeeweer: een meteorologische app met atmosferische en hydrodynamische data met gegevens uit een groot aantal systemen van Rijkswaterstaat, KNMI en buitenlandse weerdiensten. Met Zeeweer weet je hoe hard het waait, hoe hoog de golven nu zijn en hoe hoog ze bijvoorbeeld vanavond zijn. Ik heb die app in 2016 aanvankelijk voor mijn plezier gemaakt, maar hij is enorm aangeslagen bij een zeer brede groep gebruikers: van havenloodsen, offshorepersoneel en beroepsvissers tot zeilers, sportvissers en strandwandelaars.

 

Wat is er veranderd voor je gebruikers sinds ze deze toepassing hebben?

Daarin zie je de kracht van het bouwen van apps met open data: de beschikbaarheid van die data maakt dat zo'n app überhaupt wordt gebouwd. En in zo'n gebruiksvriendelijke vorm zorgen die data er ieder dag voor dat ze ook echt de mensen bereiken die deze gegevens nodig hebben. Zou de data in een (overheids) silo zijn gebleven, dan was dit nooit gebeurd.

 

Welke data gebruik je hiervoor?

Uiteindelijk ben ik in 2017 begonnen met het bouwen van Waterkaart Live, mijn magnum opus van de maritieme apps, met als ultieme doel álle data verzamelen die maar beschikbaar is over het water in Nederland. Je kunt het zo gek niet bedenken of het zit er intussen in: vaarwegkenmerken, betonning, live bruggen en sluizen: openingstijden, telefoonnummers en marifoonkanalen. Scheepvaartberichten, een gevanceerde vaarrouteplanner. En natuurlijk live koppelingen naar talloze open data-systemen met actuele waterstanden, getijcurves, waterkwaliteitsmetingen en scheepvaartberichten. De app geeft inmiddels meer dan honderddertigduizend objecten weer. Dat aantal is immer groeiende want ik werk permanent aan het toevoegen van meer databronnen.

 

Elk project kent ook uitdagingen. Waar liep jij tegenaan? Wat is dan anders gelopen dan je dacht?

De Waterkaart gebruikt niet alleen data van de Rijksoverheid, maar ook provinciale- en gemeentelijke data. Daarin zit een probleem omdat deze niet altijd even goed vindbaar of beschikbaar is. Soms worden mijn dataverzoeken ook afgewezen omdat bepaalde informatie over vaarwegen niet is vrijgegeven. Dat verbaast me wel omdat het nooit gevoelige gegevens betreft: denk vooral aan de ligplaatsen van boeien en de verkeersborden voor de scheepvaart. Het is duidelijk dat er op die bestuursniveaus nog altijd veel te winnen is op open datagebied.

 

Wat is je persoonlijke band met het onderwerp?

Ik ben in 2010 begonnen met het bouwen van apps. Want eerder had ik al met een aantal medesurfers op een webforum uitgevogeld hoe we de golf- en windgegevens uit het meetnet van Rijkswaterstaat konden uitlezen. Daar had ik indertijd een webpagina mee gebouwd. Het leek me - toen ik eenmaal een smartphone had - geweldig om die data ook mobiel in een app beschikbaar te maken. Die app, Surfcheck, ben ik toen gaan bouwen. Want hoewel ik ook financieel-economisch journalist ben is de bèta in mij nooit ver weg. Ik vind programmeren geweldig leuk. Daarna is het snel uit de hand gelopen. Na Surfcheck bouwde ik een app met de naam 'Het Verkeer' met files en flitsers, daarna 'Het Weer in Nederland', 'Het getij', 'Zeeweer' en 'Waterkaart Live'. En zo voort, en zo verder. Voor Android, iPhone en iPad.

 

What's next? Wat staat er op de planning op het gebied van data?

Ik heb altijd wel nieuwe ideeën om de app uit te breiden. Komend jaar zal dat zoals ik het nu zie vooral draaien om provinciale data en snelvaargebieden.

 

Als mensen na het lezen behoefte hebben aan meer informatie, waar kunnen ze dan terecht?

Je kunt altijd de apps bekijken, op waterkaart.net/app en zeeweer.nl en weerlive.nl/app vind je de links. En in de app store op je telefoon natuurlijk!

 

Wil je meepraten over de impact van open data?

Word gratis lid van onze data communities, binnen 1 minuut heb je een account aangemaakt en praat je mee op: www.datacommunities.nl