Dataset

Kosten van ziekten 2015

Permanent linkCopied
State Available
Data owner Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijk)
Updated 03/14/2024 - 00:00
License CC-BY (4.0)
Thema
  • Budget
Publicity level Public
Metadata Download (XML/RDF)

Description

National coverage

Dit is een dataset die landelijk dekkend is. De data heeft betrekking op heel Nederland.

Close

De cijfers in deze tabel zijn afkomstig uit de Kosten van Ziekten studie 2015 (KVZ) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), uitgevoerd in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze tabel is gemaakt voor de website Volksgezondheidenzorg.info van het RIVM en bevat gegevens over de zorguitgaven in Nederland uitgesplitst naar dimensies van zorggebruik (diagnose, leeftijd, geslacht) en zorgaanbod (sector, zorgfunctie en financieringsvorm) voor het jaar 2015.

De Kosten van Ziekten cijfers zijn beschikbaar in drie aparte tabellen. Vanwege de omvang worden de cijfers voor 2015 en 2017 in twee aparte tabellen gepubliceerd. In de derde tabel staan de trendgegevens voor de jaren 2003, 2005, 2007, 2011, 2013, 2015 en 2017. Vanwege ingrijpende wijzigingen in de diagnose-indeling en in de weergave van financiering en zorgfunctie zijn in deze trendtabel in de dimensie diagnose alleen de ICD10 hoofdgroepen opgenomen en ontbreken de dimensies financieringsvorm en zorgfunctie.

Gegevens beschikbaar vanaf: 2015

Status van de cijfers: Definitief.

Wijzigingen per 29-10-2019:
Update met cijfers uit de definitieve Kosten van Ziekten 2015 studie.

Wanneer komen er nieuwe cijfers? Tweejaarlijks. De Kosten van Ziekten studie zelf komt elke vier jaar uit, maar voor elke tussenliggende tweejaar periode vindt een geschatte toewijzing op basis van demografische extrapolatie plaats. Cijfers over een peiljaar komen twee jaar na afloop van dat peiljaar beschikbaar. De eerstvolgende update zal het jaar 2019 betreffen en wordt in 2021 gepubliceerd.

Landing page: https://statline.rivm.nl/portal.html?_la=nl&_catalog=RIVM&tableId=50040NED

Owner

Owner information

Contact point

Publication & catalogues

Reuse

Licence & conditions

Metadata

Version notes

Language settings

Data language

Metadata language

Identifiers

Primary identifier


Webservices

API

JSON CC-BY (4.0)

https://dataderden.cbs.nl/ODataApi/OData/50040NED

Kosten van ziekten, zorgrekeningen, system of health accounts Geslacht, leeftijd, diagnose, zorgsector, zorgfunctie, financieringsvorm

Feed

ATOM CC-BY (4.0)

https://dataderden.cbs.nl/ODataFeed/OData/50040NED

Kosten van ziekten, zorgrekeningen, system of health accounts Geslacht, leeftijd, diagnose, zorgsector, zorgfunctie, financieringsvorm