Dataset

Personen met gebruik ZZV en/of ZMV; inkomen en regio, 2004-2014

Permanent linkCopied
State Available
Data owner Centraal Bureau voor de Statistiek (Rijk)
Updated 03/14/2024 - 00:00
License CC-BY (4.0)
Thema
  • Income policy
Publicity level Public
Metadata Download (XML/RDF)

Description

National coverage

Dit is een dataset die landelijk dekkend is. De data heeft betrekking op heel Nederland.

Close

Deze tabel geeft het aantal en aandeel personen dat in het verslagjaar en het aantal personen dat op peildatum gebruik maakt van zorg zonder verblijf en/of zorg met verblijf (Wmo- en/of AWBZ-gefinancierd) in natura waarvoor een eigen bijdrage betaald moet worden. Het betreft uitsluitend personen die op peilmoment in de GBA staan ingeschreven.

De cijfers worden uitgesplitst naar geslacht, leeftijd, inkomensgroep en regio.

Gegevens beschikbaar van 2004 tot en met 2014

Status van de cijfers: De cijfers zijn definitief.

Op 1 januari 2013 is het ‘Experiment Regelarme zorginstellingen' (ERAI) gestart. Deze experimenten hebben gevolgen voor de aantallen personen in de tabellen. In het indicatiebesluit hoeft door enkele aanbieders geen onderscheid gemaakt te worden tussen het type zorg; Persoonlijke Verzorging, Verpleging of Begeleiding. Indicaties die zorgverleners bij deze aanbieders afgeven, bevatten alleen de functie Verpleging. Door het CAK zijn aanvullende gegevens geleverd over de zorg die in 2013 verleend is door de instellingen die deelnamen aan ERAI.

Een aantal gemeenten heeft gedurende het kalenderjaar 2013 niet langer op reguliere wijze aan het CAK gegevens over Huishoudelijke verzorging (HV) geleverd. Dit leidt niet alleen tot een onderrapportage van de WMO-functie HV, maar heeft ook effect op de totalen (ZZV-totaal, Totaal indicatie/gebruik, totaal gebruik ZZV en/of ZMV).

De data over 'zorg met verblijf' zijn in 2007 niet compleet. Daarom zijn over 2007 alleen cijfers op peildatum gepubliceerd. Over de periode van 2004 tot en met 2008 zijn er geen gegevens beschikbaar over gebruik 'Zorg zonder verblijf' op peildatum. Daarom zijn over 2004-2008 geen cijfers over gebruik 'Zorg zonder verblijf' op peildatum gepubliceerd.

Wijzigingen per 7 maart 2018: Cijfers over 2004-2008 en 2014 zijn definitief gemaakt en de tabel is stopgezet. Vanaf 1 januari 2015 is de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten vervangen door de Wet langdurige zorg (Wlz). Vanwege de beleidswijzigingen en veranderingen in de administratie is het niet mogelijk de bestaande tabellen over gebruik van AWBZ-zorg te continueren. Cijfers over Wlz vanaf 2015 worden in nieuwe tabellen gepubliceerd (zie paragraaf 3).

Wanneer komen er nieuwe cijfers? Niet meer van toepassing.

Landing page: https://mlzopendata.cbs.nl/portal.html?_la=nl&_catalog=MLZ&tableId=40011NED

Owner

Owner information

Contact point

Publication & catalogues

Reuse

Licence & conditions

Relations

Comparable datasets

Metadata

Version notes

Language settings

Data language

Metadata language

Identifiers

Primary identifier


Webservices

API

JSON CC-BY (4.0)

https://dataderden.cbs.nl/ODataApi/OData/40011NED

Personen met gebruik zorg met verblijf en/of zorg zonder verblijf, gestandaardiseerd huishoudinkomen, leeftijd, geslacht en zorgkantoor

Feed

ATOM CC-BY (4.0)

https://dataderden.cbs.nl/ODataFeed/OData/40011NED

Personen met gebruik zorg met verblijf en/of zorg zonder verblijf, gestandaardiseerd huishoudinkomen, leeftijd, geslacht en zorgkantoor