Dataset

Wmo-cliënten; type maatwerkvoorziening, persoonskenmerken, regio

Permanente linkGekopiëerd
Status Beschikbaar
Data eigenaar Centraal Bureau voor de Statistiek (Rijk)
Bijgewerkt 17-05-2024
Licentie CC-BY (4.0)
Thema
Toegang Publiek
Metadata Download (XML/RDF)

Beschrijving

Landelijk dekkend

Dit is een dataset die landelijk dekkend is. De data heeft betrekking op heel Nederland.

Sluiten

In deze tabel wordt het aantal cliënten met een maatwerkvoorziening in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) getoond. De cijfers zijn per gemeente beschikbaar en kunnen worden uitgesplitst naar type voorziening, leeftijd, huishoudinkomen, herkomst en geslacht. Deze tabel is samengesteld op basis van gegevens die gemeenten aan CBS hebben geleverd in het kader van de Gemeentelijke Monitor Sociaal Domein.

In deze tabel is overgegaan op een nieuwe indeling van de bevolking naar herkomst. Voortaan is meer bepalend waar iemand zelf geboren is, naast waar iemands ouders geboren zijn. De hoofdindeling westers/niet-westers wordt vervangen door een indeling op basis van geboren in of buiten Nederland. Ook is opgenomen of ouders binnen of buiten Nederland zijn geboren, wanneer de persoon zelf wel in Nederland is geboren.

Gegevens beschikbaar vanaf: 2023. Cijfers over 2019 tot en met 2022 worden conform de nieuwe indeling met terugwerkende kracht beschikbaar gesteld.

Deze tabel is de opvolger van de tabel 'Wmo-cliënten; type maatwerkvoorziening, persoonskenmerken, regio, 2019-2023' (zie paragraaf 3). De nieuwe herkomstindeling is geïmplementeerd en de methode om de leeftijd van een Wmo-cliënt te bepalen is veranderd. Deze wijzigingen resulteren in een gemiddelde afname van het aantal cliënten op landelijk niveau met 0,03 procent op basis van de voorlopige jaarcijfers van 2023. Bij de halve jaren is het verschil respectievelijk -0,03 procent in het eerste halfjaar en +0,04 in het tweede halfjaar van 2023. De cijfers met betrekking tot herkomst en leeftijd zijn door de wijzigingen minder goed te vergelijken met de voorgaande tabel. Voor meer informatie over de wijzigingen en de gevolgen, zie de korte onderzoekbeschrijving, paragraaf 4.

Status van de cijfers: De cijfers over het eerste halfjaar van 2023 zijn nader voorlopig, de andere cijfers over 2023 zijn voorlopig. Het landelijke cijfer voor het eerste halfjaar van 2023 van Verblijf en Opvang is een som van alle gemeenten, omdat deze categorie compleet is aangeleverd door centrumgemeenten.

Wijzigingen per 17 mei 2024: Geen, dit is een nieuwe tabel.

Wanneer komen er nieuwe cijfers? In december 2024 verschijnen er definitieve cijfers over 2023.

Bestemmingspagina: https://mlzopendata.cbs.nl/portal.html?_la=nl&_catalog=MLZ&tableId=40100NED

Eigenaar

Gegevens van de aanbieder

Contactpunt

Publicatie

Hergebruik

Licentie en voorwaarden

Metadata

Versietoelichting

Taalinstellingen

Taal dataset

Taal van de metadata

Identificatie

Primaire identificatie van deze dataset


Webservices

API

JSON CC-BY (4.0)

https://dataderden.cbs.nl/ODataApi/OData/40100NED

Wmo-cliënten, maatwerkvoorzieningen (hulp in huish,hulpmiddelen,verblijf, ondersteuning, overig); leeftijd, geslacht, herkomst, inkomen, gemeente

Feed

ATOM CC-BY (4.0)

https://dataderden.cbs.nl/ODataFeed/OData/40100NED

Wmo-cliënten, maatwerkvoorzieningen (hulp in huish,hulpmiddelen,verblijf, ondersteuning, overig); leeftijd, geslacht, herkomst, inkomen, gemeente