Stap 1b: identificeer bronnen

Nu we de invullijst hebben, moeten we deze gaan vullen en om deze te vullen, moeten we allereerst de bronnen van de data identificeren. Databronnen zijn lijstjes, applicaties of personen die je naar de datasets leiden. Ook hier zal het weer per organisatie verschillen hoe gemakkelijk de data sets op te rapen zijn, niettemin is het raadzaam in dit proces de achtereenvolgende stappen te zetten.

Kijk hoe anderen het gedaan hebben

Het is begrijpelijk dat er binnen je organisatie niet een kant-en-klaar overzicht bestaat van alle datasets. Gelukkig ben je niet de eerste organisatie die aan Open Data gaat doen, dus maak vooral gebruik van de wijze lessen en lijstjes van collega's elders in het land! Zij zullen je graag van dienst zijn en vaak hebben ze veel online staan. Hieronder een overzichtje van enkele goede voorbeelden:

Je kunt deze inventarisaties als spiegel gebruiken: als je een gemeente bent, ligt het voor de hand te kijken wat gemeentes aan datasets hebben verzameld. Door de bank genomen verschillen de processen van gemeentes niet zo veel van elkaar en is het waarschijnlijk dat ze vergelijkbare datasets zullen hebben en hanteren.

Raadpleeg collega's

De tweede belangrijke databron zijn de collega's die met de data werken. Denk hierbij allereerst aan functioneel beheerders en applicatiebeheerders: zij weten bij uitstek welke applicaties draaien en welke data daarbij gebruikt worden. Daarnaast zijn er ook collega's die dagelijks met de data aan het werk zijn bij het uitvoeren van hun taken. Zij zullen je vooral inhoudelijk kunnen vertellen welke data ze hebben en welke karaktereigenschappen deze hebben.

Uitkomst van dit alles is dus een lijstje van datasets van organisaties elders in het land en een overzicht van collega's in de organisatie die je kunnen helpen bij de laatste stap: het invullen van de inventarisatielijst.

Naar stap 1c...