Gebruikte standaarden: OWMS, Webrichtlijnen en DCAT

Om een optimale toegankelijkheid en herbruikbaarheid van deze website te garanderen, wordt er gebruik gemaakt van diverse (inter)nationale standaarden, waaronder:

 • OWMS
  De Overheid.nl Web Metadata Standaard (OWMS). Deze standaard is afgeleid van de internationale Dublin Core en is ontwikkeld om informatie van de Nederlandse overheid op internet vindbaar te maken en in samenhang te kunnen presenteren. Waar mogelijk voldoet deze site aan de OWMS standaard. Voor datasets die zijn overgenomen uit het Nationaal Georegister is het niet volledig mogelijk om aan deze standaard te voldoen.
   
 • Webrichtlijnen
  Deze standaard gaat over het ontwerpen, bouwen en beheren van websites. Data.overheid.nl voldoet volledig aan de webrichtlijnen.
   
 • DCAT
  Data Catalog Vocabulary (DCAT). Deze standaard faciliteert het uitwisselen van datasets tussen dataregisters. Er is een mapping gemaakt van DCAT op het OWMS gebaseerde datamodel van deze site.

CKAN software

Data.overheid.nl is gerealiseerd met behulp van het Comprehensive Knowledge Archive Network (CKAN). CKAN is een open source-register dat oorspronkelijk is ontwikkeld voor het Open dataportaal van de Engelse overheid, en inmiddels wordt gebruikt door onder andere Duitsland, Canada, Frankrijk en Nederland. Lees hier meer over het CKAN-project.

Datasets die in ons register zijn opgenomen, kunnen op 2 manieren worden opgevraagd. Via een webinterface en via een API. De link naar het register die is opgenomen in het dataportaal verwijst naar de webinterface.

Zie de CKAN website voor een uitleg over de werking van de API. Met behulp van deze API kunnen organisaties hun eigen interface op het register bouwen, waarbij de inhoud van het register centraal georganiseerd blijft.

Het invoeren van datasets vindt plaats via data.overheid.nl. Via het aanmelden van een nieuwe dataset wordt de dataset opgenomen in het register. Hierbij wordt door de contentbeheerder gecontroleerd of de verwijzing naar de dataset volledig en werkend is.