rondleidingbreed.png

Rondleiding door het nieuwe portaal

Begin 2017 is een nieuwe versie van data.overheid.nl gelanceerd. Wat is er nieuw? Wat is er veranderd? Onderstaand vindt u een korte rondleiding in 5 stappen door de belangrijkste nieuwe kenmerken van het portaal.

 

1. Monitoring-info direct op de homepage

 

Op de homepage is direct te zien hoeveel datasets er op data.overheid.nl beschikbaar zijn en wat de kenmerken hiervan zijn. Zo is direct te zien hoeveel links er werken, hoeveel high value datasets er zijn en hoeveel geplande datasets er zijn aangemeld. Klik op de datakalender of 'aantallen en statistieken' om hier meer over te lezen.

1.JPG

 

2. Lay-out

De lay-out van data.overheid.nl heeft een kleine metamorfose ondergaan. De reguliere gebruiker zal het wellicht al zijn opgevallen dat het lettertype is aangepast en dat kleine aanpassingen zijn gedaan om het gebruik van data.overheid.nl te vergemakkelijken. Zo is gewerkt aan de uitlijning en de presentatie van de diverse pagina's op data.overheid.nl.

2.JPG

 

3. Datasets

De datasets zijn 'bruikbaarder' weergegeven op data.overheid.nl. Zo is de toegangslink klikbaar gemaakt en staat de linkchecker direct onder de link. Via de pagina van een dataset kan een gebruiker direct feedback geven of contact opnemen met de data-eigenaar, of een data-verzoek doen wanneer dit niet de data is die hij/zij zoekt.

3.JPG

4. Verschil datasets en databron

Op de homepage van data.overheid.nl staan het aantal dubbele databronnen. Dit getal geeft aan hoeveel datasets er zijn waarin een of meer dubbele bronnen zitten. Van een dubbele bron is sprake als in verschillende datasets een bron zit met dezelfde naam, url en protocol. Bij de entiteit resource zit een veld ‘is_duplicate_of’, hierin staat een verwijzing naar de originele dataset. In de praktijk is dit de eerste bron die voorbijkomt bij het controleren. Op de API is dit te benaderen via: https://data.overheid.nl/data/api/3/action/package_search?q=duplicate_resources:*

4.JPG

 

5. Zoekfunctie dataverzoeken

Op de pagina 'dataverzoeken' is een zoekfunctie geïntroduceerd. Dit maakt het makkelijker voor gebruikers of data-eigenaren om dataverzoeken te bekijken en te zoeken. Vervolgens kan men selecteren op het afgehandeld resultaat, de status, het thema of de actiehouder. Zo maken we het makkelijker om zicht te krijgen op het verloop van dataverzoeken en de bijdrage aan het beschikbaar stellen van meer open data.

5.JPG